Nagradu “Meša Selimović” dobio je književnik Igor Marojević za roman “Ostaci sveta”

 Nagradu  “Meša Selimović” dobio je književnik Igor Marojević za roman “Ostaci sveta”

Književnik Igor Marojević 33. je dobitnik nagrade Meša Selimović, za roman „Ostaci sveta“. Marojević je djetinjstvo i mladost proveo u Baru.

Na stranicama „Večernjih novosti“ danas je završeno glasanje Velikog žirija književnih kritičara za knjigu godine, za 33. nagradu „Meša Selimović“. Svoje izbore, kao i prošle godine, dalo je 60 istaknutih književnih znalaca i tumača, čiji su izbori praćeni sa velikom pažnjom.

Kako pišu „Večernje novosti“ u protekle dvije nedelje brojali su se glasovi i sa nestrpljenjem se očekivao rasplet. Svaki kritičar izdvojio je po pet djela iz pera savremenih domaćih autora, objavljenih u prošloj godini, uz kratka obrazloženja. Pritom, isti pisac ne može da dobije nagradu dva puta.

Prema jasnim, dugogodišnjim propozicijama, saglasnost članova žirija, dobija se u decembru, njihova imena obnaroduju se 4. januara, rok za glasanje je 2. februar,  a dva dana kasnije počinje kontinuirano objavljivanje izbora. Dakle, tek pošto u naznačenom roku stignu svi izbori, glasovi izlaze pred najširu javnost na stranicama „Večernjih novosti“.

Do pobednika se dolazi na jednostavan način – zbrajanjem glasova. Ovakva pravila na minimum svode mogućnost „štimovanja“ rezultata. Tako se još jednom pokazalo da je način žiriranja za „Mešu“ jedinstven po broju učesnika, ne samo u regionu, već i šire, i da predstavlja svojevrstan demokratski kulturni ritual.

    
Članovi žirija koji pripadaju veoma različitim generacijama, zagovornici su različitih književnih poetika i dolaze  iz 25 mjesta i gradova, ovoga puta izdojili su 128 naslova. Ubjedljivo je – sa 27 glasova – pobjedio roman „Ostaci sveta“ Igora Marojevića, u izdanju „Dereta“.

Avatar

Biljana Dabić

Pročitajte još