Nabavkom portabilnog ultrazvuka omogućeni pregledi u domovima osoba sa invaliditetom

 Nabavkom  portabilnog ultrazvuka omogućeni pregledi u domovima osoba sa invaliditetom

Privatna zdravstvena ustanova „Dr Masoničić“ krajem 2019. ostvarila je subvenciju Opštine Bar iz programa podsticaja za razvoj preduzetništva, za kupovinu portabilnog ultrazvučnog aparata. Nakon nabavke aparata, ova specijalistička ordinacija interne medicine organizovala je besplatne ultrazvučne preglede za lica sa invaliditetom i njihove roditelje u Ostrosu i Virpazaru.

U  saradnji sa ambulantama u Ostrosu i Virpazaru, omogućeni su ultrazvučni pregledi i osobama treće životne dobi koji žive u seoskim područjima, a nisu u mogućnosti da dođu do zdravstvenih ustanova u gradu. Radiolozi preporučuju preventivni pregled jednom godišnje.

Akcija koju je realizovala PZU “Dr Masoničić”u Ostrosu i Virpazaru u prvoj polovini 2020. pokazala se izuzetno korisnom. Veliki broj žena i skoro sva lica sa invaliditetom prvi put su uradili ultrazvučni pregled, pa je većini pregledana štitasta žlijezda, abdomen i dojke. Pojedinim pacijentima predložena je dalja klinička obrada.

Iz PZU „Dr Masoničić“ ističu: “Otkriti bolest na vrijeme znači izliječenje”.

Akcije ultrazvučnih pregleda za osobe sa invaliditetom nastavljene su i u ovoj godini. Pregledi za starije stanovnike seoskih područja takođe će biti realizovani u saradnji PZU „Dr Masoničić“, mjesnih zajednica, nevladinih organizacija, uz podršku ambulanti Doma zdravlja u Ostrosu i Virpazaru.

Avatar

Biljana Dabić

Pročitajte još