Na „ostrvu crnaca“, Baranin radi u raju

 Na „ostrvu crnaca“, Baranin radi u raju

Baranin Ivan Perčobić radi u raju. Ivan je turistički vodič za daleke destinacije. Poslednjih pet godina njegovo “radno mjesto” je uglavnom na ostrvu Zanzibar,  jednom od omiljenih egzotičnih destinacija među turistima širom svijeta.

Fot:Zanzibar je bio sjedište neumornih lovaca na ribu

-Zanzibar, tropski raj je sastavni dio kopnene Tanzanije, smješten na istočnoj obali Afrike, a zapljuskuju ga vode Indijskog okeana. Vjekovima unazad, Zanzibar je bio sjedište trgovaca začina i neumornih lovaca na ribu i krupne divljači. Danas je Zanzibar spoj glamura, sjaja i luksuza velelepnih hotela i restorana, napravljenih da očaraju turiste, sa jedne strane i skromnih kućica i života lokalnog stanovništva, sa druge strane. Na arapskom jeziku Zanzibar znači  ostrvo crnaca. Prije pet godina poveo sam prve grupe za agenciju iz Srbije na Zanzibar. U prosjeku radim oko pet mjeseci kao turistički vodič na Zanzibaru, kaže Ivan koji je ove godine prije Tanzanije bio na Maldivima.

Korona virus i dalje izaziva zabrinutost širom svijeta, a turističke agencije prate preporuke Svjetske zdravstvene organizacije.

Fot:Baranin Ivan Perčobić pet godina radi kao turistički vodič na Zanzibaru

-Svi putnici dobijaju sveobuhvatno COVID osiguranje sa pokrićem medicinskih usluga.Ovogodišnja sezona je odlična.Sve funkcioniše kao i prije pandemije koronavirusa. Bolnice su prazne, a hoteli puni. Najviše turista je iz Rusije, Poljske, Rumunije . Test ne treba.  Na aerodromu se plaća viza  50 dolara, kaže Ivan dodajući da su cijene smještaja i hrane približno kao u Crnoj Gori.

Fot:Zanzibar,  jedno od omiljenih egzotičnih destinacija među turistima širom svijeta

-Gastronomski specijaliteti na Zanzibaru su mješavina uglavnom meksičke, kineske i arapske kuhinje. Ostrvo je  svjetski čuveno po začinima, čiji sveži miris možete osetiti u svakom kutku, bilo da odmarate na plaži ili šetate ulicama, onda je zaista suvišno pričati o ukusu hrane sa ovog tropskog raja. Na Zanzibaru je veliki  izbor  tropskog voća:  ananas, mango, avokado, durian, kokos, mangostin i naravno banane. Zapravo mnogo vrsta banana! Plantein banane koje se ne jedu svježe, već isključivo termički obrađene i to najčesće kao dio slanih jela, zatim crvene banane, zelene banane i mnogo vrsta slatkih banana, navodi naš sagovornik.

 Na Zanzibaru se banane kupuju ili na komad ili na “ bunt“, jer ako baš želite kilogram može se desiti da dobijete čak oko 85 „finger“ banana koje su u prosjeku oko 12 grama ili da vam isjeku pola „elephant“ bananene koja moze težiti do 2 kilograma.

Pored egzotičnih plaža, na Zanzibaru treba vidjeti glavni grad, poznat pod imenom Mij Mkongwe, što u prevodu sa Svahili jezika znači Stari grad. Proglašen je 2000.godine UNESCO-vom svjetskom baštinom, zbog bogatog kulturnog sadržaja i veličanstvene arhitekture sa arapskim, persijskim, indijskim i evropskim elementima.

Ovaj grad predstavlja nevjerovatnu mješavinu urbanih građevina sa starim duhom, tradicijom i istorijskim spomenicima njegovih brojnih vladara tokom prethodnih vijekova.Kuća čuda se nalazi na obali i definitivno predstavlja jednu od najznačajnijih i najpoznatijih znamenitosti ovog grada.

Fot: na  arapskom jeziku Zanzibar znači  ostrvo crnaca

Zanzibar, mistično tropsko ostrvo iz mašte, mjesto na kojem vrijeme stoji…  Kako se nalazi na svega nekoliko stepeni od Ekvatora, tamo je “stalno ljeto”.

Profesor njemačkog jezika Ivan Perčobić, licencirani turistički vodič  tokom ljetnje turističke  sezone radi u Crnoj Gori.

Avatar

Biljana Dabić

Pročitajte još