Ognjen Vojvodić: Čim sam prvi put kročio na tartan stazu, znao sam da je to to

 Ognjen Vojvodić: Čim sam prvi put kročio na tartan stazu, znao sam da je to to

Ognjen Vojvodić, član AK „Mornar“ iz Bara, četvrtu godinu u nizu dobitnik je nagrade za najboljeg juniora, koju dodjeljuje Atletski savez Crne Gore. Perspektivni atletičar, rođen 2003. godine, i ranije je dobijao vrijedna priznanja, među kojima se izdvaja nagrada za perspektivnog sportistu grada Bara za 2018. godinu. Vlasnik je 19 državnih rekorda u raznim disciplinama, između ostalih i rekorda u skoku u dalj za mlađe juniore koji je oboren nakon 41 godine. Za Portal Bar Vojvodić govori o posljednoj nagradi, atletici, uzorima i planovima.

„Veoma sam ponosan na nagradu za najboljeg juniora u 2020. godini koju mi je dodijelio ASCG. Moram da kažem i da je ovo četvrta godina za redom kako dobijam ovu nagradu u svojoj kategoriji. Svaka nagrada mi je veoma značajna jer predstavlja priznanje za rezultate koje postižem kao i za sav uloženi trud i zalaganje. Za svoj uspjeh želim da zahvalim svojoj trenerici Bojani Đurković kao i ASCG koji prati moj razvoj od samog početka“, počinje razgovor za Portal Bar Vojvodić.

Foto: Privatna arhiva

Kao i većina njegovih vršnjaka, Vojvodić se prvo oprobao u nekim drugim sportovima. Tenis je trenirao nekoliko godina, nakon čega ga je privukla atletika. Čim je, kako kaže, prvi put kročio na tartan stazu, znao je da je to to.
„Atletiku smatraju osnovom za sve ostale sportove, pa se zato i naziva kraljicom sportova. Kao jedna od osnovnih sportskih grana, atletika obuhvata razne discipline od kojih sam se, i pored uspjeha u drugim disciplinama, najbolje pronašao u skakačkim, konkretno u skoku u dalj, koja je moja osnovna disciplina“, kaže Vojvodić.

„Od početka mi se svidjala ova disciplina, a sa tim se slagao i moj trener. Pored toga, dosta uspjeha imam i u drugim disciplinama kao što su troskok, prepone, sprinterske discipline, višeboj“, navodi Ognjen.

Na pitanje ko su mu uzori iz svijeta atletike, naš sagovornik kaže da su to vrhunski svjetski atletičari i skakači u dalj – Karl Luis i naravno Usein Bolt.

Bavljenje sportom i postizanje vrhunskih rezultata zahtijevaju prije svega vrijeme. Vojvodić kaže da uglavnom trenira 6 puta nedeljno i treninzi mu traju po dva do tri sata.

„Prilikom pripreme za veća takmičenja treniram i dva puta dnevno. Trudim se da uskladim treninge i takmičenja sa obavezama u školi i zahvalan sam svojim profesorima koji mi uvijek izlaze u susret i imaju razumijevanja za moje izostanke“, ističe Vojvodić koji je, inače, trenutno učenik trećeg razreda Gimnazije „Niko Rolović“, sa odličnim uspjehom.

Nakon završetka barske gimnazije Vojvodić planira da nastavi da se bavi sportom, i upiše fakultet na kojem će imati dobre uslove za usavršavanje sportske karijere.

„Za sada imam nekoliko opcija i dovoljno vremena do kraja četvrtog razreda da odlučim“, kaže uspješni atletičar.

Cilj mu je, kako ističe, da za nekih deset godina iza sebe ima završen fakultet i priliku za učešće na nekom od velikih takmičenja.

„San svih onih koji se bave ovim sportom je odlazak na Olimpijske Igre. Sada to izgleda veoma daleko i nestvarno, ali naravno da je to potajna želja svakog atletičara. Tako da, ko zna…“, kaže naš sagovornik.

Vojvodić se osvrnuo i na uslove koji su pruženi atletičarima u našoj zemlji.

„Naravno da veće i bogatije države imaju bolje uslove za razvoj atletike. Zbog nedostatka modernih atletskih staza i posebno zatvorenih dvorana, atletičari u Crnoj Gori nisu u mogućnosti da treniraju konstantno tokom zimskog perioda. Ipak, oni te nedostatke nadoknadjuju talentom i upornošću i sa međunarodnih takmičenja donose razne nagrade i medalje. Što više Crna Gora bude ulagala u sport, može očekivati bolje rezultate i napredak“, zaključio je Vojvodić.

.

Avatar

Sonja Jovanović

Pročitajte još

Leave a Reply

Pravila Komentarisanja
Uslovi Korišćenja