Danilo Vujičić: Nagrade mi dokazuju da sam na dobrom putu

 Danilo Vujičić: Nagrade mi dokazuju da sam na dobrom putu

Član Atletskog kluba „Mornar“ Danilo Vujičić prošlu godinu završio je više nego uspješno. Nakon što je od Atletskog saveza Crne Gore Gore nagrađen vrijednim, Posebnim priznanjem za ostvarene rezultate u 2020. godini, stigla je i nagrada za perspektivnog sportistu Bara, koju dodjeljuje Opština Bar. Tim povodom, sa Vujičićem smo razgovarali o priznanjima, dosadašnjim uspjesima i planovima.

Prošla godina uticala je na sve sfere društva, pa su promijenjeni i uslovi u kojima su sportisti trenirali.

„Budući da je prošla godina bila specifična (nismo mogli da treniramo ,niti ulazimo na stadion nekoliko mjeseci), te da nijesu organizovana vrlo važna takmičenja za koja sam se spremao godinama, a to su Evropsko prvenstvo za mladje juniore i prvenstvo Balkana, priznanja su dokaz da sam bio na pravom putu u svom treningu. Tokom prošle godine popravio sam sve lične rekorde, i to mi daje nadu da ću u ovoj godini, prateći svoj put, biti još bolji“, počinje razgovor za Portal Bar Vujičić.

Vujičić je tokom prošle godine popravio sve lične rekorde, Foto: Privatna arhiva

Tokom djetinjstva oprobao se u više sportova da bi se, na kraju, odlučio za „kraljicu sportova“.

„Shvatio sam da je u svim tim sportovima moja glavna prednost bila brzina. Ovakvo razmišljanje me je dovelo na stadion, gdje sam vrlo brzo počeo da ostvarujem zapažene rezultate zahvaljujući sjajnim trenerima čika Boru Ičeviću i Bojani Đurković“, ističe Vujičić, čiji je otac, dr Aleksandar Vujičić takođe, tokom mladosti, ostvarivao zapažene rezultate na atletskim stazama. Ipak, i pored toga, Danilo Vujičić kaže da je atletiku odabrao bez očeve sugestije.

„Nagrade su dokaz da sam na dobrom putu“, Foto: Privatna arhiva

„Atletika je bila moja inicijativa, jednostavno sam procijenio da je to sport u kojem imam najviše mogućnosti da uspijem i pokažem svoj talenat. Prije svega mi znači očeva podrška kao roditelja, ali i savjeti kao nekadašnjeg veoma uspješnog sportiste. Cilj mi je da popravim svaki njegov rekord i na taj način ga učinim ponosnim“, ističe perspektivni sportista grada, koji se, inače, takmiči u disciplinama sprint i produženi sprint, odnosno 100, 200 i 400 m.

Naš sagovornik ističe da dnevno trenira oko 2 sata, te da je izuzetno teško uskladiti treninge sa školskim obavezama.

„Zahvaljujući mojim roditeljima, kao i velikom razumijevanju profesora, posebno moje razredne Merime Đukić-Savić uspijevam da postignem odličan uspijeh u školi“, kaže Vujičić.

Vujičić je uspješno predstavljao klub i zemlju na takmičenjima u Azerbejdžanu, Italiji, Švedskoj, Makedoniji, Srbiji… Foto: Privatna arhiva

Kao sportista, Vujičić je boravio u više zemalja, između ostalih u Azerbejdžanu, Italiji, Švedskoj, Srbiji i Makedoniji, gdje je, kako kaže, imao priliku da se uvjeri da je naša sportska infrastruktura na nivou tih zemalja.

„Ono gdje zaostajemo je organizacija korišćenja i održavanja terena, kao i bolja koordinacija korišćenja sportskih terena“, smatra Vujičić.

Govoreći o ciljevima, uspješni atletičar kaže da želi da sanja velika takmičenja.

„Cilj mi je da postignem rezultate kojima bih svoju zemlju mogao da predstavljam na većim svjetskim takmičenjima. Takođe, ti rezultati bi me preporučili za neku od sportskih stipendija u inostranstvu, što bi bilo poseban podstrek za mene u postizanju još boljih rezultata“, navodii Vujičić.

Perspektivni atletičar priželjkuje velika takmičenja, Foto: Privatna arhiva

Danilo Vujičić je, inače, učenik trećeg razreda zdravstvenog smjera u barskoj Srednjoj stručnoj školi. Tokom karijere osvajao je brojne nagrade, među kojima se izdvajaju zlatna medalja na seniorskom prvenstvu Crne Gore na 400 m za 2020. godine, prvo mjesto u Ankoni na Jadransko-Jonskim igrama u disciplini 300 metara, kao i znatna medalja na Jadranskim susretima u Splitu, takođe na 300 metara.

Avatar

Sonja Jovanović

Pročitajte još

Leave a Reply

Pravila Komentarisanja
Uslovi Korišćenja