Begović: Crnoj Gori WADA dala rok do februara

 Begović: Crnoj Gori WADA dala rok do februara

Svjetska antidoping agencija (WADA) stavila je “pod nadzor” tri nacionalne antidoping agencije: Crnu Goru, Rumuniju i njemačku zajednicu Belgije.

Razlog – zato što nisu implementirale verziju Svjetskog antidoping kodeksa iz 2021. u njihove statute i pravne sisteme.

Ako se ovi nedostaci ne otklone do 28. februara, agencije te tri zemlje će biti proglašene “neusklađenim” i shodno tome više neće moći da rade u dogovoru sa WADA-om.

“Jučerašnja informacija koja je stigla iz Svjetske antidoping agencije predstavlja plod diplomatskih napora koji su vođeni proteklih pet nedjelja. U saradnji sa ekspertima WADA pripremljen je Predlog izmjena i dopuna Zakona o sportu koji je juče, tokom 44. sjednice Vlade Crne Gore i usvojen. Sada je na redu Skupština Crne Gore da po ubrzanoj proceduri usvoji predlog u cjelosti i otkloni sve rizike od daljih posljedica. Neophodno je da svi politički akteri razumiju ozbiljnost situacije i neophodnost da podrže reformske zahvate Uprave za sport i mlade”, rekao je Begović za RTCG.

Begović je učestvovao na konferenciji sjedištu UNESCO-a u Parizu od 26. do 28. oktobra.

“Navedeno je da je Predlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o sportu usvojen tokom 44. sjednice Vlade Crne Gore, pa je važno i da ga Skupština Crne Gore usvoji u što skorijem vremenskom roku, kako bi se otpočelo sa procesom otklanjanja svih sistemskih nedostataka”, istakao je Begović.

“Želimo da još jednom istaknemo da je intenzivnom diplomatskom aktivnošću Crna Gora izbjegla ozbiljnije posljedice, uključujući suspenziju, ali je u okviru od četiri mjeseca neophodno uraditi reformske zahvate”, istakao je Begović.

Avatar

Portal Bar

Pročitajte još