Nar – voće dugovječnih ljudi i izvor prihoda

 Nar – voće dugovječnih ljudi i izvor prihoda

Foto: Biljana Dabić

Sok od nara bio je brend Bara dok se proizvodio u nekadašnjoj prehrambenoj fabrici Primorka,  proizvod po kome je ovaj grad bio prepoznat u nekadašnjoj SFR Jugoslaviji. Bio je omiljeni napitak učesnika Olimpijskih igara koje su se održale u Srajevu 1984. godine. Tada  je uz, maskotu Vučka, jedan od natraženijih  “domaćih” proizvoda tokom Olimpijade bio upravo  sok od nara, voća koje vijekovima predstavlja simbol izobilja, plodnosti, dugovječnosti

Vitamini koje sadrži nar su veoma snažan antioksidans i ljekari ga preporučuju u ishrani.   Posljednjih godina sokovi od nara ponovo se vraćaju na domaće tržište, ali kao proizvodi malih preduzetnika.  Slatki barski nar jedan je od simbola ovog podneblja.  

Proizvodi od nara ponovo se vraćaju na domaće tržište, Foto: Biljana Dabić

Sezona je nara!

S jeseni, na početku Starobarske čaršije posjetioce dočekuje vedra Benisa Redžepagić koja baš tu pred gostima cijedi zrna nara u čašu. Imaju priliku i da vide malu atrakciju – proces  cijeđenja nara, a od ovog voća prave se svježi sokovi, likeri, džemovi, vino…

Porijeklom iz Berana, Benisa devet godina živi u Baru, a poslednje dvije jedan od izvora prihoda je prodaja svježeg soka od nara.

„Rijetko koji turista  prođe, da ne proba sok od nara koji cijedim pred gostima na presi.  Pomama je za sokom od nara. Mnogi kupe i za ponijeti. Vole ga i naši. Litar soka košta 8 eura“, kaže Benisa koja od barskog šipka pravi i likere, i džemove…

„Od jednog nara može da se iscijedi oko decilitar soka, ali kad je voće baš zrelo. Nar je najizdašniji za cijeđenje u drugoj polovini novembra, tada najviše soka ima, a počinjemo ga brati početkom oktobra do kraja novembra. Ove godine rod i nije najbolji. Bilo je mnogo rodnijih godina“, kaže naša sagovornica.

Foto: B.Dabić

U asortimanu proizvoda koje Benisa pravi od ovog voća poseban specijalitet je džem od nara.

„Džem od nara ne može se kupiti u prodavnicama. To je baš domaći specijalitet – poslastica kojoj mnogi ne mogu da odole nakon što je probaju“, kaže Benisa

U crnogorskoj suptropskoj zoni gaji se više sorti nara. Najrasprostranjenija vrsta nara je ,,slatki barski“, preko 80 procenata.

Čudesne su moći nara, voća koje je poteklo iz Persije. U Jermeniji je bio obavezan na svadbarskoj trpezi, pa u staroj Grčkoj, gde je i danas ovo voće u nezaobilaznom asortimanu  proslava, naročito onih u čast plodne zemlje.

Nar uspjeva u svim primorskim zemljama , ali je interesantno da je baš barski šipak omiljeno voće u Dalmaciji, prevashodno u Splitu. Nekada su Splićanke željno iščekivale kada će  splitske tržnice ukrasiti barski šipak kako i Dalmatinci nazivaju nar.

Avatar

Biljana Dabić

Pročitajte još

Leave a Reply

Pravila Komentarisanja
Uslovi Korišćenja