Zašto muškarci češće imaju problem sa diskus hernijom?

 Zašto muškarci češće imaju problem sa diskus hernijom?

Osobama srednjih godina ljekari preporučuju da izbjegavaju naglo dizanje tereta  što može biti uzrok akutne hernijacije diska. Dr Dejan Miljković fizijatar  za Portal Bar govori o dijagnostici, načinu  liječenja diskus hernije. Prema riječima ljekara  češća hernijacija diska  je kod muškaraca u odnosu na žene. Od najranijeg djetinstva trebamo razmišljati kako ne bi došlo do hernijacije diska. Treba izbjegavati dugo sjednje i stajanje u mjestu, redovno se baviti fizičkom aktivnošću i sportom.

-Osnova svih pokreta je u kičmenom stubu, što mi često zaboravljamo, naročito mladi ljudi, koji rade na jačanju  bicepsa, tricepsa i kompletnog tijela. Sve je to uzalud ako su mišići oko kičmenog stuba oslabili. Jedan od čestih bolova u leđima, pogotovo u lumbosakralnomdijelu je hernijacija diskusa. Veoma se često dešava da pri dizanju tereta ili prilikom određenih pokreta rotacije, pri radu sa mašinama koje vibriraju, dugotrajno sjedenje, padovi, povrede nastale u saobraćaju, postoje i neki psihosocijalni faktori, ali ne smijeme zaboraviti i ozbiljne bolest dođe do hernijacije diska- kazao je za Portal Bar dr Dejan Miljković, fizijatar koji ordinira u ZU „Tesla Medical“ u Beranama.

Dr Dejan Miljković

Prema njegovim riječima, u čovjekom tijelu se nalaze 33 diska i svaki teoretski može da se operiše.

-Naravno mi to ne želimo i izbjegavamo, odnosno želimo da stabilizujemo kičmeni stub, ojačamo mišiće oko kičme i na taj način pospiješimo toj stabilnosti. Zaključićemo da je češća hernijacija diska kod muškaraca u odnosu na žene, jer se muškarci više bave takvom vrstom poslova. Ne smijemo zaboraviti da dugotrajno sjedenje, koje je mnogo češće kod žena, moguća hernijacija diska na bazi mikro traume- objašnjava dr Miljković

On naglaša da njegov najmlađi pacijent, koji je imao hernijaciju diska, imao je devet godina, a najmlađi operisani pacijent od ove vrste bolesti imao je 14 godina. Naravno to se desilo, kako ističe dr Miljković, u posljednjih desetak godina, a to možemo priprisati napretkom tehnologije i uvođenjem digitalne tehnologije u naš život, što nas vezuije za lap topove, kompjutere, telefone, tako da se djeca sve manje kreću i sjede kod kuće i na taj način slabe u fizičkom i funkcionalnom smislu.

-Takođe, treba naglasiti da i osteoporoza može uticati na stabilnost kičmenog stuba, odnosno ukoliko je koštana gustina slabija dolazi do kolapsa pršljenja i na taj način dolazi do smanjenja visine i stabilnosti kičmenog stupa odnosno do moguće hernijacije diska kazao je dr Miljković.

Dr Miljković savjetuje- Vratiti se fizičkoj aktivnosti i bavljenju sportom

DIJAGNOSTIKA

-Najvažnija dijagnostika za hernijaciju diska je nuklearna magnetna rezonanca. Na taj način se vide meka tkiva i na taj način se može vidjeti da li se radi o hernijaciji diska i koliko je zahvatila kičmeni stub. Na osnovi MR se utvrđuje da li da se pristupi operativnom dijelu hernijacije diska ili rehabilitacionom dijelu. Pored ove dijagnostike rade se i laboratorijske analize, RTG snimci a može da se radi i osteodezintometrija, odnosno mjerenje gustine kostiju, i ukoliko se ustanovi na kom je nivou disk „izašao“ iz kičmenog stuba može se raditi elektromiografija, odnosno ispitivanje mišića putem iglica koji nam služi da ustanovimo koji je nivo oštećenja mišića oko diska –kazao je dr Miljković.

NAČIN LIJEČENJA

-Postoje samo dva apsolutna načina kada se pacijent operiše od hernijacije diska: i to ukoliko dođe do popuštanja svintera koji mogu biti urinarni i svinter za vršenje velike nužde. Ukoliko se dogodi da pacijent ne kontroliše stolicu i mokrenje onda je operacija neminovna i to u roku od 48 sati do 72 sata. Drugi način, kad se pristupa operaciji, je ukoliko postoji nemogućnost podizanja stopala od podloge. Tu moramo biti obazrivi, ukoliko se pojavi naglo taj nedostatak, odnosno ukoliko je to stanje pacijentu sve gore, u tom slučaju se mora razmišljati i pristupiti neurohirurškoj intervenciji- objašnjava dr Miljković i dodaje da je treći slučaj kad je jak bol, koji je jednak bolu zuba.

Liječenje hernijacije diska, kako je kazao dr Miljković,  sastoji se iz osam takozvanih faza.

-Prvi je kad vas zabole leđa prođu sama od sebe, druga faza je kad je bol pa se koriste određene kreme koje se nanose u predjelu bola, treća faza je kada se mora popiti neki lijek protiv bolova, četvrta je kad je pacijent primoran da primi koktele, u petoj fazi se primjenjuju takozvane blokade ili anestetici koji se daju u mjestu bola, u šestoj fazi se daje infuziona terapija, u sedmoj se primjenjuje epiduralni blok koji se diketno daje u kičmeni kanal i na kraju u osmoj fazi pristupa se neurohirurškoj intervenciji-operaciji, kada pacijentu ne mogu pomoći prethodnih sedam načina liječenja- istako je dr Miljković, i naglasio da tokom svih ovih osam faza liječenja, jedino što pomaže pacijentu je kinezi terapija i fizikalna terapija.

SAVJETI

-Od najranijeg djetinstva trebamo razmišljati kako ne bi došlo do hernijacije diska. Vratiti se fizičkoj aktivnosti i bavljenju sportom. Treba izbjegavati dugo sjednje i stajanje u mjestu. Ukoliko nam posao nalaže dugo sjedenje ili stajanje u mjestu, moramo praviti pauze nakon svakog sata ili dva i uraditi nekoliko klasičnih pokreta istezanja kako bi na taj način pokrenuti mišiće trupa i leđa i aktivirati ih. Takođe ne smijemo dugo voziti više od dva ili dva ipo sata. Osobe srednjih godina, i ukoliko im posao nije aktivan, izbjegavati naglo dizanje tereta, jer na taj način će doći do akutne hernijacije diska. U moj dosadašnjoj praksi veoma rijetko sam imao fizičkog radnika, a da je imao hernijacu diska. Zato što su te osobe jaku utrenirane i znaju kako i šta i na koji način treba da podignu nešto od tereta naglasio je dr Miljković.

Avatar

Biljana Dabić

Pročitajte još