Zašto mladi postaju vegani i vegetarijanci?

 Zašto mladi postaju vegani i vegetarijanci?

Veganstvo i vegetarijanstvo sve su češće stil života tinejdžera, ali, ljekari savjetuju prije donošenja odluke o promjeni načina ishrane – posavjetujete se sa nutricionistom.

Mladi postaju vegani i vegetarijanci najčešće zbog pomodarstva, zato što neki njen/njegov „fan“ ne jede meso. Sa druge strane ljekari, dijetolozi su izričiti – Crveno meso je hrana koju ne treba izbaciti iz ishrane, a vegetarijanci i vegani imaju veći rizik za nastanak anemije.

„Kada isključite crveno meso to često rezultira anemijom, a anemija je jako česta hronična, nezarazna bolest. Ako na anemiju, koja je veoma zastupljena pogotovo kod ženske poluplacije, dodate smanjen unos, ili potpuno neunošenje namirnica koje su bogate gvožđem to je veliki problem“, navodi dr Snežana Barjaktarović Labović specijalista higijene i dijetolog, ističući da u ishrani djece i omladine trebaju da budu zastupljene sve namirnice.

dr Barjaktarović-Labović, Foto: B. Dabić

Na pitanje kada treba da se izbjegava neka hrana, odgovor dr Barjaktarović Labović je – “jedino ako ste alergični na tu hranu”.

„Svi treba da jedemo namirnice iz svih grupa, i žitarice, i voće, i povrće, i meso, i mliječne proizvode… I naravno da pijemo dosta vode. Vegetarijanska i veganska ishrana jesu postale neki vid pomodarstva. Kad pitate nekog adolescenta, mada su uglavnom djevojke, oni zapravo uopšte ne znaju zašto su vegetarijanci, a ima i onih koji kažu zato jer je vegetarijanac neki njen fan, pjevačica koja redovno publikuje šta jede. Ili, je njena drugarica koju voli već započela takav način ishrane“, kaže dr Barjaktarović Labović .
Ipak, veganstvo i vegetarijanstvo su u porastu.
„Pored toga što su vid trendova, postoje lobiji koji imaju novac, moć, i preko reklama najčešće utiču, nažalost negativno, a to nije dobro,“ kaže dijetolog.

Prema riječima doktorke Barjaktarović Labović, ni crveno meso nije hrana za svaki dan.
– Treba napraviti neke balansirane jelovnike i crveno meso konzumirati dva – tri puta sedmično, pogotovo djeca u rastu i razvoju, žene u reproduktivnoj dobi iz razloga jer je to najbolji izvor gvožđa za naš organizam. Postoji mnogo takozvanih “gvožđevitih “ namirnica biljnog porijekla, ali naš organizam najbolje usvoji gvožđe iz crvenog mesa“, objašnjava dr Barjaktarović Labović.

Veganstvo i vegetarijanstvo, dva načina ishrane često se poistovjećuju, a uprkos razlikama, osnova im je zajednička – na meniju nema mesa.
I jedni, i drugi, mišljenja su da jelovnik lišen tih namirnica donosi veliku dobrobit organizmu, ali ljekari dijetolozi upozoravaju na negativne posljedice po zdravlje zbog izbjegavanja mesa i proizvoda životinskog porijekla.

Avatar

Biljana Dabić

Pročitajte još