Personalizovane šoljice sa potpisom „Zrno“ osvajaju publiku

 Personalizovane šoljice sa potpisom „Zrno“ osvajaju publiku

Oslikane šolje za kafu sa potpisom „Zrno“ za svega nekoliko mjeseci privukle su pažnju naših sugrađana. Vješte ruke autorke Ivane Burić uspješno oslikavaju razne motive – od kućnih ljubimaca do detalja sa fotografija. Za Portal Bar Burić govori o ideji, dosadašnjim radovima i planovima.

Dosadašnje radove sa potpisom „Zrno“ moguće je pogledati na istoimenom Instagram nalogu.

„Htjela sam  da moj nalog ima neko kratko, ali upečatiljivo i autentično ime, a da ima smisla i da je povezan sa onim čime se bavim. Poslije puno ideja, odabrala sam “Zrno” koje se odnosi na zrno kafe, a ona je uglavnom prva asocijacija na šolju“, počinje razgovor za Portal Bar Burić.

Foto: Privatna arhiva

Sa kreiranjem personalizovanih šoljica krenula je spontano, budući da je izvjesno vrijeme tražila čime bi mogla da se bavi, a da „ne ispaštaju“ fakultetske obaveze. 

„Jednom prilikom, kada sam bila u potrazi za rođendanskim poklonom, pomislila sam kako bi interesantno bilo kada bih prijatelju poklonila šolju, ali sa motivom koji nas vezuje. Tada sam shvatila da bi to moglo biti nešto čime ću se baviti u slobodno vrijeme“, kaže naša sagovornica.

Prvih nekoliko šolja poklonila je porodici i prijateljima, a kada jeod njih dobila pozitivne reakcije, odlučila je da otvori Instagram nalog i krene sa prodajom.

„Prve porudžbine su brzo krenule da stižu, što je dokaz da je i drugima ovaj vid poklona interesantan, kao i da umiju da cijene ručni rad i uloženo vrijeme“, ističe autorka „Zrna“.

Foto: Privatna arhiva

Govoreći o motivima koje oslikava na šoljama, Burić kaže da, s obzirom da kupci uglavnom naručuju šolje kao poklon, preovladavaju motivi koji ih podsjećaju na voljene osobe.

„Ponekad su to kućni ljubimci, grbovi fudbalskih klubova, likovi iz filmova, detalji iz omiljenih gradova, a često radim i šolje po zajedničkim fotografijama. Takve šolje su najinteresantnije, ali i najteže za rad. Obično mi je za njihovu izradu potrebno tri do četiri sata, a one malo lakše mi oduzmu otprilike dva. Nakon toga se suše 24 sata, pa se peku da bi boja postala dugotrajna“, objašnjava naša sagovornica.

O proširivanju ponude i oslikavanju drugih predmeta jeste razmišljala, ali ne želi da žuri.

„Ne mogu reći da mi to nije palo na pamet, ali s obzirom na to da sam sa šoljama tek počela, ne bih voljela da ponudim previše, pa da izgubim na kvalitetu. Za sada oslikavam šolje, a kada se budem potpuno uhodala, možda u ponudu dodam još nešto“, kaže Burić.

Materijali koje koristi za oslikavanje šolja ne razlikuju se puno od onih koji se inače koriste prilikom slikanja.

„Jedina razlika je u tome što koristim specijalne boje za porcelan, koje ljepše izgledaju na šolji i dugotrajnije su. One su takođe malo zahtjevnije od recimo akrilnih boja jer se brzo suše, pa se samim tim mora brže i raditi“, navodi Burić.

Foto: Privatna arhiva

O slikanju je, kako kaže, najviše naučila od svoje profesorice na Fakultetu za dizajn i multimediju na UDG-u, Svetlane Dragojević.

„Studiram grafički dizajn na Fakultetu za dizajn i multimediju, na UDG-u, gdje sam kao predmet imala tehnike slikanja. Kroz predavanja, slikanju me je učila moja profesorica, slikarka Svetlana Dragojević“, kaže Burić i dodaje da je i u ovom slučaju internet dobar izvor informacija.

„Što se tiče interneta, mislim da se tim putem može mnogo toga naučiti, a i meni je bio od pomoći kada sam se informisala o procesu pečenja i sušenja gotovih šoljica, kao i o tome koje tačno boje se koriste, kako se one održavaju i slično“, zaključila je Ivana Burić.

Foto: Privatna arhiva

Autorka „Zrna“ rođena je u Baru 1999. godine. Završila je gimnaziju “Niko Rolović” i trenutno je na trećoj godini studija grafičkog dizajna u Podgorici. 

Avatar

Sonja Jovanović

Pročitajte još

Leave a Reply

Pravila Komentarisanja
Uslovi Korišćenja