Pandemija nas neprekidno opominje da moramo povesti više računa o zdravlju

 Pandemija nas neprekidno opominje da moramo povesti više računa o zdravlju

Foto: Sergej Zabijako

Pandemija koronavirusa zaustavila nas je i zamislila nad značajem zdravog stila života, neprekidno nas opominjući da moramo povesti više računa o svom zdravlju, ističe u razgovoru za Portal Bar personalni trener Nikola Pantović. Za Portal Bar Pantović govori o presudnoj ulozi fizičke aktivnosti i zdrave ishrane za održavanje imuniteta i programu Fitnes Princess, koji se realizuje u novim prostorijama Baletske škole “Princeza Ksenija” u Baru, a koji je osmislio u saradnji sa profesorima ove škole, Elenom Petričenko i Sergejom Čumakovim.

Jubilej dvije decenije Baletske škole “Princeza Ksenija” obilježilo je i useljenje u nove prostorije u Baru. Sa jedne strane je sala namijenjena za časove baleta, dok je sa druge strane dio predviđen za fitnes, u kojem ste Vi, pored profesora Elene Petričenko i Sergeja Čumakova, jedan od domaćina. Da li, za početak, možete približiti čitaocima kako je zamišljen program Fitnes Princess?
Novo vrijeme traži i podstiče nova razumijevanja i promišljanja. Tim škole, čiji sam sada i ja član, osmislio je načine za punu valorizaciju tog lijepog prostora. Pandemija je izoštrila naš fokus na zdrave stilove života i snažno nas zaokrenula u tom pravcu. Dakle, pored Fitnes Princessa, što je kombinacija korisnih vježbi za istezanje i punu integraciju ukupnog metabolizma, uz pažljivo selektovanu muziku, a koji vode profesori Elena Petrichenko i Sergey Chumakov, tu je i progam malo intenzivnijeg, “jačeg” treninga, koji vodim ja.

Osim individualnih, jačih treninga, koje vodi Pantović, moguće je pohađati i program Fitnes Princess renomiranih profesora Elene Petričenko i Sergeja Čumakova

Jedan Vaš trening traje sat  i 20 minuta, a nakon toga slijedi ritual ispijanja čaja i razgovora. Vjerujem da sam u pravu kada kažem da sličan koncept ne postoji u našoj državi. Kako ste došli na takvu ideju?
Ideja je potekla spontano. Inspirisani smo harmonijom u našem prostoru i izuzetnom saradnjom sa Narodnom Republikom Kinom, sa kojom je škola ostvarila izuzetnu saradnju. Na poslednjoj turneji u Kini, septembra 2019.godine, u gradu Xi’an-u, prisustvovali smo ceremoniji ispijanja čaja u više navrata. Ta posebna atmosfera, čitav ritual, unosi posebnu ravnotežu u zonu fizičkog i mentalnog balansa. To su tradicije koje imaju svoju dugo njegovanu filozofiju. Poenta je jasna – zdravlje je posledica balansa, mira i harmonije. Ideju za “Chinese corner”, koji se nalazi u prostorijama škole u Baru, sa oduševljenjem je prihvatio ambasador NR Kine NJ. E. Liu Jin i donirao ornamente i sve potrebno za ceremoniju čaja. Čekamo da pandemija utihne, pa da raspakujemo veliki set za čaj. Sada se služimo manjim setovima, takođe poklonima iz Chengdua i Pekinga.

Pantović: Zdravlje je posledica balansa, mira i harmonije, Foto: Sergej Zabijako

Da li ovom kombinacijom – fizička aktivnost, a nakon toga čaj i razgovor, želite da poručite i da su odmaranje i kvalitetan san jednako važni za očuvanje zdravlja?
Vrijeme u kom živimo ubrzalo je naš ukupni diskurs. Trčali smo kroz novovremene aktivnosti, koje su najmanje bile u službi zdravlja. Pandemija nas je zaustavila i zamislila. Moramo povesti više računa o svom zdravlju. A zdravlje je skup nekoliko aspekata, koji se komplementarno nadogradjuju. Moramo da vježbamo, dišemo, osluškujemo sebe.

Pandemija koronavirusa neprekidno nas podsjeća na izreku da zdrav čovjek ima hiljadu želja, a bolestan samo jednu. Zbog čega je – pogotovo u vrijeme pandemije, za održavanje imuniteta presudno redovno vježbanje?
Imunitet najviše osnažuje zadovoljstvo i odgovornost prema sebi. Nema ljepšeg osjećaja od zadovoljstva što ste nešto korisno uradili za sebe i onda u miru ispili čaj od ljekovitog bilja, koje raste širom naše planete.

„Trčali smo kroz novovremene aktivnosti, koje su najmanje bile u službi zdravlja“, Foto: Sergej Zabijako


Kakvi su dosadašnji komentari onih koji su imali prilike da kod Vas dolaze na individualne treninge?
Zbog aktuelne situacije i restrikcija, poštovanja mjera, primamo vrlo ograničen broj ljudi. Naš prostor je nov, dobro ventiliran prirodnom ventilacijom, opremljen pažljivo selektovanim materijalima, koji se brzo dezinfekuju i time stvaraju osjećaj čistoće na izuzetnom nivou. To je platforma. Onda idu slojevi muzike i kompetentnog rada. Na kraju u Kineskom uglu ispijanje čaja. Sve zajedno cini nucleus, koji će se razvijati, kad se steknu uslovi…. Organizovanje predavanja na teme zdravih stilova života, gostovanje uvaženih profesora iz ove oblasti.

Jedinstven koncept: Jak trening, a potom čaj i razgovor, Foto: Sergej Zabijako

Da li ste razmišljali o pravcu u kojem bi priča o fitnesu u školi „Princeza Ksenija“ mogao da se unapređuje?
Čim se okonča pandemija naš plan je da ponudimo zdravstvene programe za najstarije generacije. Da pozovemo sve ljude da zakorače u naš lijepi prostor i učine nešto za svoje zdravlje. Set bazičnih vježbi nakon boravka u našoj fitness sali mogu nastaviti u kućnim uslovima, pored mora i drugim divnim lokacijama u našem lijepom gradu.

Avatar

Sonja Jovanović

Pročitajte još