Ljubav, empatija i radoznalost utkani u igračke iz radionice „O.Kreacija“

 Ljubav, empatija i radoznalost utkani u igračke iz radionice „O.Kreacija“

Ručni rad posljednjih nekoliko godina postaje sve priznatiji i popularniji u Crnoj Gori. Barska scena osvježena je brendom „O.Kreacija“, koji je još 2009. godine pokrenula naša sugrađanka Olja Fatić. Sa njom smo razgovarali o tome kako je priča o „O.Kreaciji“ krenula, proizvodima koji nastaju u njenoj radionici i planovima.

Barsku i crnogorsku scenu osvježili ste brendom „O.Kreacija“. Kako je počela ova priča?
Brend „O.Kreacija“ pokrenula sam 2009. godine kada sam prvi put kroz tehnike dekupaža i mix media arta zakoračila u kreativne vode. Sve je počelo kao hobi i način za opuštanje posle napornog radnog dana kao svojevrsna terapija. Međutim, ubrzo sam spojila lijepo sa korisnim i pokrenula svoj biznis. U početku sam se bavila proizvodnjom suvenira i nakita od fima, a u posljednje vrijeme sam se okrenula heklanju. Prvo sam počela sa heklanjem dekorativnih korpica, a onda sam prešla i na igračke i zvečke. Djetinjstvo sam provela posmatrajući svoju majku u ručnom radu, zbog čega je prirodno da je i mene privukao.

Sve je počelo kao hobi, Foto: Privatna arhiva

U svom kreativnom ateljeu stvarate zanimljive heklane igračke. Odakle crpite inspiraciju? Koji materijal koristite i koliko vremena je potrebno za izgradu jedne heklane igračke?
Inspiraciju crpim iz svog okruženja – često u šetnjama kroz prirodu ostanem zadivljena ljepotama koje sretnem i poželim da ih nekako ovjekovječim kroz svoj rad. Nije potrebno ni da odem daleko – ponekad baš u svojoj bašti pronađem inspiraciju za neki proizvod. Koristim prirodne materijale (pamuk i vunu) koji su odobreni za bebe i djecu. Za izradu jedne heklane igračke, u zavisnosti od modela i veličine, potrebno mi je od pet do osam sati efektivnog rada.
 

„Inspiraciju crpim iz svog okruženja“, Foto: Privatna arhiva


Koje motive uspijevate da oživite na ovaj način?
Najpopularnije, a i meni lično najljepše i najzanimljivije su igračke – životinje, od zeka, ovčica, lisica i žirafa, pa sve do jednoroga. Kroz njih se trudim da oživim neke vrijednosti za koje mislim da su ključni dio odrastanja, kao što su empatija, ljubav i radoznalost.

Fatić: Kroz njih se trudim da oživim neke vrijednosti za koje mislim da su ključni dio odrastanja, Foto: Privatna arhiva


 Šta još nastaje, osim heklanih igračaka, u Vašoj kreativnoj radionici?
Bavim se proizvodnjom heklanih dekorativnih korpi, nakita od fima, kao i suvenira inspirisanim motivima grada Bara i Crne Gore (maslina, nar, more…) i raznih sitnica za kuću pomoću dekupaž tehnike.

Igračke, heklane korpe, dekupaž, samo su neki od proizvoda iz ove kreativne radionice, Foto: Privatna arhiva

Kakvom ocjenjujete poziciju u kojoj se nalaze Vaše kolege – oni koji se bave ručnim radom? Da li smatrate da bi vlasti (opštinske ili državne) organizacijom više sajmova ili čak otvaranjem određenog marketa u kojem bi se promovisali isključivo crnogorski proizvodi, pomogla malim proizvođačima? Da li imate još neku ideju ili predlog kako unaprijediti položaj kreativaca, poput vas?
 
Ručni rad posljednjih nekoliko godina postaje sve priznatiji i popularniji u Crnoj Gori, što vidimo i kroz brojne sajmove koji se često organizuju. Nažalost, zbog pandemije je prošle godine bilo manje sajmova, a čini se da će i ove biti tako. Pa ipak, i bez pandemije, mislim da situacija uvijek može biti bolja i da se može popraviti. U Crnoj Gori je teže napraviti online prodavnicu nego u, recimo, zemljama Evropske unije. Ograničena su nam i sredstva onlajn plaćanja, jer u Crnoj Gori ne postoji PayPal. Nadamo se da će se to ubrzo riješiti. Na Fejsbuku su zato građani koji se bave poljoprivredom otvorili grupu »Kupujmo domaće« gdje prodaju svoje proizvode. Mislim da bi bilo dobro kada bi se nešto takvog tipa otvorilo i za one koji se bave ručnim radom, poput mene, recimo, veb stranica na kojoj bismo mogli da prodajemo svoje proizvode.

Motivi inspirisani primorjem i Crnom Gorom, Foto: Privatna arhiva

Na koji način predstavljate publici svoje radove?
Radove mahom predstavljam putem društvenih mreža – Fejsbuka i Instagrama. Na taj način najlakše dođem do publike, a i komunikacija je najjednostavnija. Imam i Youtube nalog preko koga snimam razne videe gdje demonstriram tehnike ručnog rada. Osim društvenih mreža, publici se predstavljam i preko sajmova na lokalnom ili državnom nivou.
 

Foto: Privatna arhiva


Koji su Vaši planovi, kada govorimo o „O.Kreaciji“?
Za sada je to izrada heklanih igračaka i širenje asortimana proizvoda. Čim epidemiološka situacija to bude dozvolila, posvetiću se edukaciji i savladavanju novih vještina i tehnika, kako bih pratila trendove. Na taj način ću svojim kupcima uvijek nuditi nove i moderne proizvode. Nadam se da ćemo se uskoro vidjeti na nekom lokalnom ili makar virtuelnom sajmu.

Avatar

Sonja Jovanović

Pročitajte još