Kina optužila zapadne brendove za prodaju odjeće koja je štetna po zdravlje djece

 Kina optužila zapadne brendove za prodaju odjeće koja je štetna po zdravlje djece

Kina je optužila nekoliko zapadnih brendova koji se bave proizvodnjom odjeće za prodaju robe koja bi mogla biti štetna za zdravlje djece. U obavještenju na web stranici carinske uprave naveden je 81 artikal koji su uvezle strane kompanije, uključujući Nike, H&M i Zaru.

Saopštenje kineske Generalne carinske uprave obuhvata predmete poput dječije odjeće, obuće, igračaka, četkica za zube i dječijih bočica koje su detektovane tokom inspekcije od juna 2020. do maja 2021. godine.

U saopštenju se navodi da devet serija pamučnih haljina za djevojke iz kompanije H&M sadrži „boje ili štetne materije koje tijelo može da apsorbuje kroz kožu, usta i time ugrozi zdravlje“.

Isto pitanje pokrenuto je i za dječiju odjeću koju je uvezla Zara, majice Nike za dječake i serije pamučnih pidžama za dječake firme Gap.

Ovo predstavlja najnoviji udarac zapadnim odjevnim brendovima koji posluju u Kini, a koji su na meti međunarodne reakcije zbog tvrdnji o zloupotrebama u regiji Xinjiang u kojoj se uzgaja pamuk, u kojoj živi uglavnom muslimanska ujgurska manjinska grupa.

Nekoliko velikih kompanija izrazilo je zabrinutost zbog navoda da se Ujguri koriste kao prisilna radna snaga.

Internet stranice nekih firmi su blokirane, a njihove prodavnice su nestale sa nekih digitalnih mapa, prenosi Klix.ba.

Kina je prvobitno kritikovala H&M i Nike, ali to se proširilo i na kompanije kao što su Burberry, Adidas i Converse.

Avatar

Portal Bar

Pročitajte još