Joga lica – metoda prirodnog podmlađivanja

 Joga lica – metoda prirodnog podmlađivanja

Joga je termin koji je široj javnosti na našim prostorima postao poznat tek prije nekoliko decenija, iako ona postoji više milenijuma. Redovnim praktikovanjem vježbi joge, odnosno asana, praktikant snaži tijelo i um. Joga nas i podmlađuje, a praktikovanje posebne vrste ove drevne vještine – joge lica, ima efekat sličan botoksu.

O terminu joga lica, prednostima ove metode i reakcijama Crnogoraca na ovu vještinu razgovarali smo sa sertifikovanim instruktorom Ivanom Vujović.

Joga je široj javnosti na našim prostorima postala poznata tek prije nekoliko desetina godina, a ti praktikuješ jednu posebnu granu ove vještine. Kako objašnjavaš sagovornicima – šta je, zapravo, joga lica?

Joga lica je kombinacija vježbi koje zatežu i opuštaju mišiće lica, podstiču bolju cirkulaciju krvi, smanjuju bore i daju mladalački izgled licu. Vježbama budimo “uspavane” mišiće poput mišića obraza, a opuštamo preaktivne mišiće poput mišića čela ili između obrva. Ove vježbe, dakle, uključuju jačanje, istezanje i opuštanje mišića, uz konstantan fokus na disanje. Princip je isti kao i kod tjelesnih vježbi, a efekat na samoj koži mnogo uočljiviji.

Kada si se prvi put susrela sa jogom lica?

Ovo se desilo u Indiji kada sam prolazila obuku za instruktorku joge. Sjećam se trenutka kada je djevojka iz Holandije (isto student joge) podjelila Instagram profil Fumiko Takatsu, jedne od najpoznatijih učiteljica joge lica u svijetu. Moje iznenađenje je bilo ogromno. Nikada prije nisam ni pomislila da mišiće imamo čak i na licu, kao i da svjesnim aktiviranjem istih možemo prirodno uticati na izgled. Par mjeseci nakon otkrivanja ove vještine sam se i sama prijavila na obuku kod Fumiko i postala student njenog metoda prirodnog podmlađivanja. 

Koji su benefiti koje praktikovanje ove vještine donosi?

Zaista mnogi. Joga lica poboljšava cirkulaciju krvi u predjelu lica i vrata, podiže i zateže mišiće lica i time dodatno hrani kožu. Ono što možemo konkretno očekivati nakon vježbanja jeste zdravije, manje izborano i simetričnije lice. Damama će se posebno dopasti vježbice koje podižu obraze i čine ih punijim i ženstvenijim, kao i one koje vrat, vilicu i profil čine mnogo zategnutijim. 

Gdje si i koliko dugo učila o jogi lica?

Da bih postala sertifikovana instruktorka joge lica (Face Yoga Method) bilo je potrebno da prođem šestomjesečnu obuku, u toku koje sam zaista mnogo naučila o pravilnom i bezbjednom vježbanju lica, kao i načinima da to znanje najbolje prenesem drugima. Izuzetno je važno ne samo da vježbamo lice, nego da to radimo ispravno i da biramo vježbe koje našem licu najviše odgovaraju, u čemu nam pomaže stručnost instruktora.

Sva predavanja nam je Fumiko održala online, prije čega smo prvo morali da ispratimo obavezne lekcije u video i pisanom zapisu i odradimo domaće zadatke. Zadnji ispit odvija se uživo sa njom (na ZOOM-u), nakon čega, ukoliko zadovoljavamo kriterijum, dobijamo sertifikat kojim nam je dozvoljeno podučavanje njenog metoda joge lica. 

Kakvi su dosadašnji komentari onih koji su imali prilike da vježbaju sa tobom?

Sjajni. Onaj ko ima želju da proba nešto novo uvijek bude prijatno iznenađen efektom vježbanja lica i to vrlo brzo postane i dio njihove rutine. Uglavnom se svi osjećaju veoma opušteno i svježe nakon zajedničkog časa joge lica!

 Za jedan čas joge potrebna je strunjača. Šta je, od opreme, potrebno za jedan čas joge lica?

Vrlo malo – kremica i ogledalce. Bitno je da nam je koža čista i hidrirana, dok lice možemo vježbati gotovo na svakom mjestu!

 Nakon koliko vremena je moguće da praktikant vidi prve rezultate joge lica?

Znam da se odgovor mnogima neće dopasti, ali realno očekivanje je da rezultat varira od osobe do osobe. Nekada je potrebno samo par nedjelja i razlika je već vidna, a nekada prođe i par mjeseci da bi uočili pomak – ali učinak je u oba slučaja neizostavan. Razlog ovome su mnogi faktori koji mogu usporiti pozitivan efekat poput stila života, dobi osobe i svakodnevnih navika – spavanja, ishrane, neosvješćenosti facijalne ekpsresije itd. 

Jogi lica zaista treba pristupiti sa željom da ona postane dio, ako ne dnevne, onda bar sedmične rutine, isto kao što biste na primjer išli na časove joge, plesa ili plivanja.

Crna Gora i dalje je prilično konzervativna sredina, pa na izjave o tome da neko pohađa časove joge, često možemo da čujemo negative reakcije… Kako ljudi reaguju kada kažeš da se baviš jogom lica?

Nedavno sam održala prvu uvodnu radionicu joge lica za dame sa Balkana i odaziv je zapravo bio sjajan! Ovo me baš obradovalo, jer sam i sama odlagala predstavljanje ove vještine Balkanu zbog uvjerenja da na našem području vlada izuzetan skepticizam. Sada je očigledno da je moje uvjerenje bilo pogrešno i veoma mi je drago zbog toga.

I na kraju – Kako zamišljaš svoje profesionalno bavljenje jogom lica kroz godine? 

Ono što sam do sada konkretno stvorila jeste kurs joge lica, koji je dostupan online, za sada na engleskom jeziku i kupljen je od skoro 600 studenata. Mnogo materijala sam takođe učinila dostupnim i na svom Instagram i YouTube profilu, što je naravno besplatno. 

Komentari studenata me zaista motivišu da ne odustajem od podučavanja i širenja izuzetno vrijedne vještine, za koju nije potrebno mnogo novca ni kozmetike, a rezultati su sjajni. I kao što sam pomenula na početku, jogu lica sam otkrila na obuci Hatha joge u Indiji, zato čekam da se malo smiri epidemiološka situacija, pa da podučavam uživo u joga studiju – vježbe za lice i tijelo. Do tada ću držati radionice online na našem i engleskom jeziku, pa se priključite!

Avatar

Sonja Jovanović

Pročitajte još