Grupa iz Bara Da Wreck objavila prvi album: Nalet svježine u moru kiča

 Grupa iz Bara Da Wreck objavila prvi album: Nalet svježine u moru kiča

Prilično siromašna barska i crnogorska rep scena od nedavno je postala bogatija za mlad i talentovan sastav. Pet momaka iz Bara, okupljenih oko grupe Da Wreck objavili su album „Crkvice“, a prije desetak dana premijerno je predstavljena i ekranizacija prve numere – „Da, da, super“. O albumu, sastavu, mjestu i ulozi rep muzike i budućim planovima, razgovarali smo sa jednim od članova sastava, Ilijom Tomovićem.

„Da Wreck čine“ 3 MC-ja, Fosil, Komesar i Lowki, producent Fly Killah i ko-producent MND. Grupa je, ističe naš sagovornik, nastala u toku 2019. godine, relativno spontano.

„Iako se družimo već duži period, dodatno nas je zbližila zajednička ljubav prema muzici. Začetnik svega je bez sumnje Fosil, koji nas je sve uveo u većinu hip hopa koji slušamo i koji nas je zbližio. Fosil je takođe prvi počeo sa pisanjem versova, dok je ostatak grupe sa kreativnim stvaranjem počeo kasnije. Mjesto na kojem se najviše družimo i koje nas spaja, između ostalog nazivamo i Ruševinama, odakle je i nastalo ime grupe Da Wreck (grubi prevod)“, počinje priču na Portal Bar Tomović.

„Da Wreck čine“ 3 MC-ja, Fosil, Komesar i Lowki, producent Fly Killah i ko-producent MND, Foto: Privatna arhiva

Snimanje spota za numeru „Da, da, super“ okupilo je čitavu širu Da Wreck ekipu, drugove koji su članove ovog sastava podržali kroz čitavo stvaranje albuma i koji su tu od početka njihovih muzičkih puteva. Tematika spota i pjesme se, objašnjava Tomović, obično opisuje kao „reprezent“ stil.

„U pitanju je stil koji je svojstven hip hopu iz devedesetih godina u Nju Jorku (boom bap), koji je, iako smo muzički ukus tokom godina razvili i proširili, na nas najviše uticao u sferi hip hopa. U suštini, predstavljanje svog kraja (Bara, Crkvica), hvaljenje umješnošću, skill-om, uz povremeno osvrtanje na slabo stanje hip hop scene i društva“, kaže Tomović, osvrćući se na teme koje su u ovom singlu zastupljene.

Zanimljivo je i ime albuma – Crkvice.

„Crkvice su mjesto u Baru, ruševine crkve Trikonhos iz šestog vijeka, na kojem se okupljamo, slušamo rep i družimo se. U stilu tematike reprezenta, predstavljamo „naše“ mjesto imenom prvog albuma. Album sadrži 9 pjesama, dva singla, od kojih je za jedan odrađen i spot. Zvuk albuma je raznovrsan, sadrži agresivne, brže trake, one mirnije i sporije, pa i nešto između. Iako je većina liričkog sadržaja reprezent, provlači se i po koja društvena kritika ili jednostavno osjećanje nezadovoljstva koje je na našim prostorima (i u našim godinama), vjerujem, veoma poznato“, navodi mladi muzičar.

Album „Crkvice“ čini devet numera, Foto: Privatna arhiva


Stihovi za neke od pjesama nastali su i prije više od godine, kaže Tomović, a jedna rep pjesma može nastati na više načina

„Hip hopa pjesma može nastati iz više različitih pravaca, prvobitnim pisanjem tekstova koji se zatim uklapaju na naknadno pravljene instrumentale ili direktnim pisanjem tekstova preko instrumentala. Pravljenju ovog albuma prišli smo na prvi način. Dio tekstova je star i po par godina, iako ima i novonapisanih, dok su svi instrumentali nastali u toku ljeta 2020.“, precizira.

Komentarišući ulogu hip hop muzike danas, Tomović kaže da je ona višestruka.
„Mislim da postoji više uloga hip hop muzike danas, ona može da osvijesti trenutnu situaciju u društvu i ukaže na nezadovoljstva među ljudima, moguća rješenja nekih problema, generalno pruži neku vrstu kritike. Može takođe da glorifikuje materijalizam, novac, drogu, slavu… Popularna tematika  dijela hip hop muzike danas je druženje, bleja, a postoji i dio žanra koji se bavi nečim što je najbliže ovim čime se mi bavimo“, navodi naš sagovornik.

Tomović je saglasan da danas, u vrijeme kada kvalitetna muzika sve manje dopire do mlađe generacije, nije lako snimiti album.

Mjesto okupljanja – ruševine crkve Trikonhos iz šestog vijeka, Foto: Privatna arhiva

„Zahvaljujući blagodetima digitalnog doba, samo izdavanje i plasiranje albuma je značajno olakšano. Međutim, u samo izrađivanje albuma je utrošeno mnogo truda i vremena, bilo je dosta prepreka ali vjerujemo da smo, za prvo izdanje, izvukli maksimum iz datih uslova. Sve u svemu, bilo je teško ali smo uživali i na kraju smo svi izašli i više nego zadovoljni iz čitavog poduhvata“, kaže Tomović i dodaje da ih dodatno ohrabruju pozitivne kritike.

„Pozitivan odziv publike nas je prijatno iznenadio. Mislimo da pravljenje kvalitetne muzike generalno nije unosan posao u većini slučajeva, iako se u mejnstrim povremeno probije neko sa stvarnim talentom i nekomercijalnim zvukom. U moru kiča ljudima sigurno prija nalet svježine koji pruža iskrena muzika, rađena zbog ličnog uživanja umjesto zbog materijalne koristi, a iza koje stoji mnogo truda i rada. U svakom slučaju nam manjka iskustva neophodnog za procjenu stvarnog stanja crnogorske i barske publike (iako primjeri nekih drugih talentovanih muzičara iz okoline nisu najpozitivniji)“, iskreno priča Tomović.

Komentarišući trenutnu crnogorsku hip hop scenu, Tomović da je ona prilično siromačna imenima, iako ima talentovanih repera i producenata.

„Vjerujem da bi za crnogorsku scenu veća podrška takvih izvođača od strane publike bila od ključnog značaja, s obzirom da ima veliku ulogu u određivanju dometa jedne grupe ili samostalnog izvođača“, ističe.

Govoreći o uzorima, Tomović kaže da su članovima grupe u sferi hip hopa muzički uzori starije grupe, reperi i producenti kao što su Wu Tang Clan, Nas, DJ Premier, Pete Rock, Mobb Deep i ostali velikani njujorške boom bap scene, uz plejadu underground izvođača iz različitih djelova Sjedinjenih Država i perioda. Najveći uzori sa naših prostora su im hrvatske grupe Oni i Tram 11. 

Na kraju, govoreći o planovima, mladi reper kaže da trenutno članovi grupe najviše razmišljaju o promociji albuma.

„Dva člana su van Crne Gore na studijama, tako da će se neki konkretniji planovi formirati kada se opet svi skupimo. Nesumnjivo je da će budućih projekata biti, vjerovatno u nekoj bližoj budućnosti, iako i dalje nismo sigurni u kojem ćemo pravcu krenuti. Cilj nam je da sve što budemo radili u budućnosti ostane u istom duhu u kojem su rađene i „Crkvice“ – uživanje i zajedničko stvaranje muzike koju volimo (iako je promjena stila i pravca vjerovatna)“, zaključio je Tomović.

Avatar

Sonja Jovanović

Pročitajte još

Leave a Reply

Pravila Komentarisanja
Uslovi Korišćenja