Danijela Đukić: Fizička aktivnost je preduslov za stvaranje jakog imuniteta

 Danijela Đukić: Fizička aktivnost je preduslov za stvaranje jakog imuniteta

Ovu godinu pamtićemo, nažalost, po pandemiji koja je uslovila potpuno drugačije funkcionisanje našeg društva. Od početka epdemije Covid-19 vlada strah za naše i zdravlje naših bližnjih. Istovremeno, bojeći se za svoje zdravlje, svi smo pokušavali da svoj imunitet održimo jakim – hranom, snom, fizičkom aktivnošću. O značaju fizičke aktivnosti za stvaranje i održavanje jakog imuniteta razgovarali smo sa fitnes instruktorkom Danijelom Đukić.

„Posljednjih mjeseci, tačnije od marta, svi više brinemo o tome kako da ojačamo sposobnost organizma da se odbrani od raznih infekcija i bolesti, posebno koronavirusa. Jedina stvar koja vam može pomoći da očuvate svoje zdravlje i brinete o sebi jeste redovno vežbanje. Sem što ćete na ovaj način poboljšati fizički izgled, takođe ćete doprinijeti i jačanju imuniteta kao i smanjenju stresa. Takođe, podrazumijeva se ishrana bogata vitaminima i drugim nutrijentima važnim za imunitet, kvalitetan odmor i redovan san“, kaže za Portal Bar Đukić.

Prvi slučajevi koronavirusa kod nas su zabilježeni u martu. Do tada su se treninzi odvijali „normalno“. Đukić kaže da ju je ova odluka zatekla nespremnu, ali da se brzo prilagodila situaciji.

„Zatvaranje koje se desilo povodom Covida-19 kod nas u martu sve nas je zateklo prilično nespremne, međutim, uspjela sam da se brzo prilagodim situaciji kroz onlajn treninge za svoju grupu, koje sam održavala putem aplikacije Zum i tako sama uspijevala da ostanem u formi uz povremene šetnje i izbalansiranu ishranu“, ističe naša sagovornica.

Prema novim mjerama, rad fitnes centara je dozvoljen, uz posštovanje jasno navedenih mjera.

„Od otvaranja teretane poštuju se sve mjere u skladu sa preporukama IJZ. Na ulazu se obavezno dezinfikuju ruke i mjeri se temperatura, broj vježbača je ograničen, sredstva za dezinfekciju se nalaze gotovo u svakom dijelu teretane, a tu je i osoblje koje brine o higijeni. Teretana ‘Mornar’, u kojoj ja držim treninge, je renovirana i na raspolaganju je najsavremenija tehnogym oprema koja omogućava novi nivo treninga, kako za trenere tako i za članove“, kaže Đukić.

Foto: Privatna arhiva

Situacija sa koronavirusom značajno je uticala na pad broja onih koji pohađaju grupne treninge.
„S obzirom da je NKT donio odluku o zabrani grupnih treninga do daljnjeg, ovo je i te kako uticalo kako na mene tako i na moje kolege. Veliki broj vježbača se boji povratku vježbanja u teretani, pa samim tim i situacija sa individualnim treninzima nije na istom nivou kao prije epidemije“, ističe naša sagovornica.

Danijela Đukić inače je instruktorka fitnes programa BodyShape i HiitWorkout.


„Body shape je kombinacija aerobika i pilatesa.Trening je srednjeg intenziteta, prilagođen svim generacijama. Obuhvata vježbe za jačanje, oblikovanje i istezanje tijela, i izuzetno je pogodan za smanjivanje procenata tjelesnih masti i definisanja muskulature. Raznolikost vježbi, razni rekviziti, prijatna muzika i lijep ambijent razbijaju monotoniju i čine vježbanje interesantnijim. Koncept HIIT treninga je jednostavan, smjenjuju se kratki intervali visokog intenziteta sa manje intenzivnim intervalima aktivnog odmora, koji su u toku ovakvog treninga podjednako bitni kao i sam rad. Za razliku od tradicionalnog aerobnog programa omogućuje dugotrajno povećanje bazalnog metabolizma nakon treninga.Jedan od brojnih benefita treninga je upravo taj EPOC efekat, što znači povećanje unosa kiseonika iznad nivoa na kom bi trebalo da bude u stanju mirovanja.Drugim rečima, tijelo će da sagorijeva masnoće ostatak dana u mirovanju. Što ste više truda uložili na samom treningu, to ćete duže nakon treninga trošiti kalorije“, objašnjava naša sagovornica.

Đukić je, inače, diplomirala na Ekonomskom fakulteta UCG, nakon čega upisuje magistarske studije. U sportu je, kako ističe, od djetinjstva.

Foto: Privatna arhiva

„U svijetu sporta sam od svoje jedanaeste godine.Nastupala sam za odbojkašku reprezentaciju u svim kategorijama. Željela sam da sport ostane sastavni dio mog života i nakon završetka sportske karijere, zbog čega sam i počela da se bavim fitnesom i prenosim ljubav prema sportu i zdravom načinu života. Uporedo sa svijetom fitnesa, nakon završenih
osnovnih studija sam nastavila svoje školovanje na magistarskim studijama Ekonomskog
fakulteta. Kao što znate trenutna situacija je imala veliki uticaj na ekonomiju, veliki broj ljudi čeka na posao. Računovodstvena agencija ,, RAAC” mi je izašla u susret i omogućila da kroz volontiranje upotpunim i usavršim svoje znanje u struci“, zaključila je Đukić.

Avatar

Sonja Jovanović

Pročitajte još

Leave a Reply

Pravila Komentarisanja
Uslovi Korišćenja