Akupunktura – Drevna metoda liječenja sve popularnija i kod nas

 Akupunktura – Drevna metoda liječenja sve popularnija i kod nas

Pojam akupunkture je tek odnedavno postao poznat široj crnogorskoj javnosti. O ovoj drevnoj metodi liječenja, nastaloj na Dalekom Istoku prije više od tri milenijuma, za koju i kod nas vlada sve veće interesovanje, za Portal Bar govori specijalista fizikalne terapije, akupunkturolog Savo Vujović.

„Akupunktura se ne baš tako davno prvi put pominje u Crnoj Gori.  U Evropi se akupunktura javila zahvaljujući misionarima koji su tu drevnu metodu donijeli sa Dalekog Istoka. Akupunktura je u novije vrijeme doživjela širu primjenu i u Crnoj Gori. Ona je postala grana konvencionalne, “zapadne medicine“ tj. ravnopravno je priznata i zastupljena kao medicinska metoda koja se primjenjuje u liječenju čovjeka”, počinje razgovor za naš portal Vujović.

Prva asocijacija na pomen akupunkture većini su – igle.

“U akupunkturi se koriste tanke igle koje se plasiraju na tačno određena mjesta na tijelu. Igle su od plemenitih materijala i postoje jednokratne sterilne i višekratne, koje se sterilisu poslije svake upotrebe. U svojoj praksi koristim visokokvalitetne igle za jednokratnu upotrebu i maksimalno smanjujemo rizik od nastanka neke infekcije prilikom plasiranja iglice”, ističe naš sagovornik.

Foto: Privatna arhiva

Kao živa nauka, akupunktura i danas proživljava izmjene i dopune u cilju što boljeg liječenja pacijenata. Ipak, osnovna ideja ostaje ista.

“Zasnovana je na protoku energije QI, smatra se da kroz tijelo protiče energija koja je raspoređena u 12 meridijana – po 6 sa jedne i 6 sa druge strane. Ti meridijani su glavni, a postoje i 2 sporedna koja se nalaze po sredini tijela, označeno topografski. Na tim meridijanima imamo 365 tačaka koje služe za plasiranje tankih iglica. Kroz tijelo kruze energije jin i jang, koje protiču meridijanima. Narušavanjem jednog od njih dolazi do nelagodnosti ili bola u organizmu”, objašnjava akupunturolog.

Iz tradicionalne kineske medicine proistekla je i medicinska akupunktura.

“Ona se ne zasniva na protoku energije, već na “dokazima”, na znanjima iz anatomije, fiziologije i patologije i vezana je za zapadni pristup (konvencionalni) i zapadno shvatanje u liječenju pacijenata”, navodi Vujović.

Akupunktura je primjenjiva kod brojnih bolnih stanja i bolesti, ističe naš sagovornik.

“Klasična akupunktura je primijenjiva kod velikog broja bolnih stanja i bolesti. Medicinska akupunktura je svela taj broj stanja i bolesti na one kod kojih ima veoma veliki procenat uspješnosti liječenja i bazirana je na evidens bassed (dokazima). U prvom redu to su koštano zglobno mišićna bolna stanja, neurološki problem, bolovi u vratnom i lumbalnom dijelu kičme, glavobolje, migrene, mučnine, povraćanja”, ističe Vujović.

Najveća razlika, a možda i prednost, akupunkture u odnosu na klasičnu medicine jeste izbjegavanje velike količine medikamentnih sredstava.

“Njena prednost je u tome što se u tijelo ne unose nikakvi medikamenti koji mogu imati štetni efekat. Već se sa plasiranjem iglica nastoji uticati na limbičke strukture i aferentni sistem preko kojeg se može uticati na bolno stanje”, ističe Vujović.

Na pitanje zašto se lično zainteresovao za ovaj vid liječenja, Vujović ističe da njegovo interesovanje za akupunkturom počinje usljed povećanog interesovanja za unapređenje sopstvenog znanja iz oblasti medicine.

“Pošto se bavim fizikalnom medicinom i rehabilitacijom, a znamo da je to konzervativni vid liječenja, smatrao sam da je potrebno upotpuniti sa još nekom medicinskom vještinom kako bi na što bolji i brži način mogli pomoći pcijentu. Moj prvi susret sa akupunkturom je izgledao fantastično zahvaljujući sjajnom profesoru koji je na najbolji mogući način predstavio ovu metodu i odmah me zainteresovao za dalja istraživanja i nova učenja”, prisjeća se Vujović.

Pacijente uglavnom zanima da li su tretmani bolni. Nakon tretmana, mogu se uvjeriti da nisu, kaže Vujović. Foto: adiva.hr

Pacijenti uglavnom dolaze po preporuci, a većina je površno informisana o tome šta je zapravo akupunktura.

“Međutim, prije tretmana uvijek popričam sa pacijentom i predstavim šta zapravo mogu očekivati od samog tretmana. Najčešće su pitanja vezana za bol,odnosno, pacijente zanima da li plasiranje iglica boli. Naravno , plasiranje iglica nije bolno što i sami pacijenti nakon tretmana zaključuju. Što se tičekomentara, oni su uvijek pozitivni, a pacijenti se dobro osjećaju nakon završenog tretmana, što je najvažnije. Nije bilo negativnih komentara i iskustava. Moja misao vodilja kroz posao je da je najvažnije ne naškoditi pacijentu. Igle su debljine od 0,25 milimetara ili četvrti dio milimetra, debljine vlasi kose. Dužina igala se razlikuje od mjesta aplikacije tijela. Negdje primjenjujemo duže, negdje kraće, sve zavisno od regije koju tretiramo. Uglavnom  koristimo igle koje su japanske proizvodnje i koje su prosle evropske standarde”, kaže Vujović.

Na kraju, Vujović kaže da je svaki tretman različit.

“ Na osnovu anamneze pacijenta i pređašnje uspostavljene dijagnoze odlučujemo se za odabir tačaka, odnoso mjesta na koje ćemo plasirati igle. Tretman traje 20 minuta. Tokom tih 20 minuta vršimo stimulaciju igala na način što nakon svakih 5,6 minuta zarotiramo plasirane igle. Takođe, ta stimulacija može biti i preko malog strujnog generatora  niske frekvencije i taj model primjene se naziva elektro-akupunktura. Tretmani se rade  uglavnom 3 puta sedmično , svaki drugi dan ili 2 puta sedmično sve zavisno od trenutnog stanja pacijenta. Da bi dobili odgovarajući rezultat potrebno je primijeniti od 7 do 10 tretmana kada se pravi mjesec dana pauza, a zatim se postupak ponovi”, precizira Vujović.

Avatar

Sonja Jovanović

Pročitajte još

Leave a Reply

Pravila Komentarisanja
Uslovi Korišćenja