Zlatni medvjed za rumunski film „Bad Luck Banging or Loony Porn“

 Zlatni medvjed za rumunski film „Bad Luck Banging or Loony Porn“

Film „Bad Luck Banging or Loony Porn“ rumunskog reditelja Rada Žude osvojio je Zlatnog medvjeda, glavnu nagradu ovogodišnjeg onlajn izdanja Međunarodnog filmskog festivala u Berlinu (Berlinale), javile su agencije.

„Zlatni medvjed ide filmu koji posjeduje rijetka i osnovna svojstva trajnog umjetničkog djela. Ovaj film snima stvarni sadržaj, jezgro, duh i tijelo, poglede na svijet i golo meso vremena u kojem se nalazimo“, saopštio je žiri festivala.

Film „Bad Luck Banging or Loony Porn“ opisuje probleme srednjoškolske profesorke koja se sukobljava s kontroverzama modernog društva nakon što se na internetu pojavi privatni porno film u kojem se ona pojavljuje sa svojim suprugom, prenijele su agencije.

Nagradu Gran pri žirija dobilo je ostvarenje „Wheel of Fortune and Fantasy“ japanskog reditelja Rijusuke Hamagučija.

Za najboljeg reditelja proglašen je mađarski autor Denes Nađ za ostvarenje „Natural Light“, dok je za najbolji scenario nagrada pripala Južnokorejcu Hong Sangsoo za „Introduction“.

Priznanje za najbolju glavnu ulogu pripalo je nejmačkoj glumici Maren Egert za film Marije Šreder „I’m Your Man“.

Za onlajn izdanje 71. Berlinala za glavne nagrade se takmičilo 15 filmova. Dvanaest je snimljeno u potpunosti ili dijelom tokom epidemije korona virusa.

Ovogodišnje izdanje festivala održava se u dva dijela.

Od 1. do 5. marta bilo je onlajn takmičenje i dodjela nagrada, dok će projekcije filmova za javnost biti omogućene od 9. do 20. juna. Planirano je da neke projekcije budu na otvorenom.

Žiri ovogodišnjeg festivala čini šest ranijih dobitnika glavne nagrade – Zlatnog mjedveda. Članovi žirija, koji ove godine neće imati predsjednika, pozvani u Berlin da pogledaju filmove odabrane u glavnom takmičarskom dijelu.

Međunarodni filmski festival u Berlinu je osnovan 1951. a od 1978. godine redovno se održava svake godine i to u februaru.

Zlatnog medvjeda je prošle godine dobio film „There is no Evil“ Muhameda Rasulofa.

Avatar

Portal Bar

Pročitajte još