Zlatni lav za životno djelo Robertu Beninjiju

 Zlatni lav za životno djelo Robertu Beninjiju

Italijanski glumac, reditelj i scenarista Roberto Beninji primiće Zlatnog lava za životno djelo na 78. Međunarodnom filmskom festivalu u Veneciji (Mostra) koji će ove godine biti održan od 1. do 11. septembra, saopštili su organizatori.

Beninji je na početku karijere imao inovativni duh sa nepoštovanjem pravila i tradicije i to ga čini posebnim i bez premca“, izjavio je direktor Mostre Alberto Barbera.

„Moje srce je puno radosti i zahvalnosti. Neizmjerna mi je čast da primim tako važnu nagradu za svoj rad“, rekao je Roberto Beninji (68).

Glumac je postao svjetski poznat filmom „Život je lijep“ iz 1997. godine, tragikomedijom o Holokaustu. U tom ostvarenju Beninji glumi Jevrejina koji svoje dijete spasava tako što ga ubjeđuje da je njihov odlazak u koncentracioni logor samo igra koja im omogućava da u slučaju pobjede osvoje tenk. Kvalitet Beninjijeve glume i intenzivna emocija iz tog filma donjeli su mu nagradu žirija 1998. godine na Filmskom festivalu u Kanu, kao i tri Oskara 1999. za najbolji strani film, najbolju mušku ulogu i najbolju muziku.

foto: italian-tradition.com

Avatar

Portal Bar

Pročitajte još