Žiri Susreta pod Starom maslinom odabrao najbolje likovne i literarne radove

 Žiri Susreta pod Starom maslinom odabrao najbolje likovne i literarne radove

Stručni žiri 34. Međunarodnog festivala dječjeg stvaralaštva i stvaralaštva za djecu „Susreti pod Starom maslinom“ odabrao je najbolje literarne i likovne radove na temu „Skriveno blago Stare masline“, a učenicima laureatima priznanja će biti uručena tokom trajanja festivala, koji je zakazan za 24. i 25. maj.

Žiri za literarne radove 34. Međunarodnog festivala dječjeg stvaralaštva i stvaralaštva za
djecu „Susreti pod Starom maslinom“, u sastavu Ljiljana Milović, profesorica književnosti, predsjednica i članovi Željko Milović, novinar i pisac i Sonja Lalević, upravnica Narodne biblioteke i čitaonice „Ivo Vučković“ zasijedao je 20. maja 2021. godine i u konkurenciji od ukupno 104 literarna rada na temu „Skriveno blago Stare masline“, koji su prispjeli iz 24
osnovne škole iz Crne Gore, jednoglasno donio odluku da se prva nagrada dodijeli Mariji Rovčanin, učenici 7. razreda, OŠ “Oktoih” iz Podgorice, druga nagrada Tari Popović, učenici petog razred OŠ “21. maj” iz Podgorice, a treća nagrada Miljanu Peroviću, učeniku 6. razreda OŠ “Vlado Milić” iz Podgorice.

„Iako je tema bila dovoljno inspirativna, u većini radova, sa izuzetkom nagrađenih, nije bilo ni
spontanosti ni originalnosti koje bi trebalo da karakterišu dječje radove. Utisak je da u većini
slučajeva djeca nisu pisala samostalno, već uz sugestije i pomoć starijih, mentora ili roditelja
koji su ih ograničavali“, navode u obrazloženju odluke članovi žirija.

Laureatima će priznanja biti uručena na svečanom otvaranju festivala, koje je zakazano za 24. maj, na Mirovici, u podne.

Žiri za likovni rad 34. Međunarodnog festivala dječjeg stvaralaštva i stvaralaštva za djecu „Susreti pod Starom maslinom“ radio je u sastavu mr Maja Čakalović, akademska vajarka, član, Katarina Gazdić Ilčić, istoričar umjetnosti, član i dr Milun Lutovac, rukovodilac galerije „V.A.Leković“ , predsjednik zasijedao je takođe 20. maja i odabrao najbolje od ukupno 663 likovna rada na temu „Skriveno blago Stare masline“, koji su pristigli iz svih gradova Crne Gore, ostvarenih u svim crtačkim i slikarskim tehnikama.

Žiri je za izložbu koja će biti otvorena u okviru festivala odabrao najboljih 100 radova, a nagrade su zavrijedila tri autora najoriginalnijih radova.

Prva nagrada pripala je Polini Belkini, učenici 7 razreda, OŠ “Jugoslavija”, druga nagrada pripada Petri Popović, učenici II razreda OŠ “Vuko Jovović” iz Danilovgrada, dok je treću nagradu zavrijedio Nikić Matija, učenik 6. razreda OŠ “Vladimir Nazor” Podgorica.

Svečano otvaranje izložbe najboljih dječijih likovnih radova i dodjela nagrada najboljima
održaće se 25.05.2021. godine u 17 u Galeriji „ Velimir A. Leković“.

Avatar

Portal Bar

Pročitajte još