Žaba Kiki, ovčica Bela, mornari od kamenčića… stigli u Dubai na najveći događaj u svijetu

 Žaba Kiki, ovčica Bela, mornari od kamenčića… stigli u Dubai  na najveći događaj u svijetu

Na svjetskoj izložbi, Expo 2020 Dubai u gradu Ujedinjenih Arapskih Emirata gdje je sve sa prefiksom naj našli su se radovi dvije Baranke: Olje Fatić i Jasne Brnjada.

Biti dio Expo 2020 Dubai  koji je prepoznat  kao jedan od najvećih događaja u svijetu velika je čast za dvije kreativne žene iz Bara. To je i veliki uspjeh jer  tokom trajanja izložbe, od 1.oktobra 2021. godine  do 31.marta 2022.  procjenjuje se da će Expo 2020 posjetiti oko 25 miliona ljudi.

Crna Gora ima  prirodne ljepote, kulturnu  baštinu što je bila inspiracija Barankama da se posvete izradi unikatnih  predmeta.

Olja Fatić heklane igračke izrađuje od prirodnih materijala

-Bogato kulturno i prirodno nasleđe Bara i Crne Gore su izvori iz kojih crpim ideje. Na izložbi Expo 2020 Dubai su heklane lutkice: žaba Kiki koja predstavlja nacionalni park Skadarsko jezero i ovčica Bela  “predstavnica”  NP Durmitor.  Naravno,  presrećna sam  da moji radovi budu  dio predstavljanja Crne Gore na Expo 2020 Dubai, kazala je Olja Fatić autorka Brenda O.Kreacija. Fatić od izrade do pakovanja igrački koristi prirodne materijale.

-Igračke radim  od 100 % pamučnog konca, a punjene su antialergijskim silikonskim vlaknom, svi dijelovi su dobro ušiveni, a detalje  kao što su oči, nos…vezem kako bi sve bilo bezbjedno za mališane. Inspirisana morem, mornarima, i ribarima nastale su lutkice pomorci. Predstavnik barskog zaleđa je magarence Gavro, kazala je Olja Fatić.  Uz  igračke su osmišljene  zanimljive i edukativne priče, kratki putopisi koji na dopadljiv način dočaravaju Crnu Goru.

Uz  igračke su osmišljene  zanimljive i edukativne priče, kratki putopisi koji dočaravaju Crnu Goru

-Učešće na konkursu imalo je za  cilj  da se na inovativan i kreativan  način prikaže naša zemlja. Poziv je upućen preduzetnicima, stvaraocima, start-upovima, organizacijama i drugim privrednim subjektima koji kroz kreativni izraz iz oblasti dizajna suvenira, tekstila, umjetničkih radova malog formata, prehrambenih i kozmetičkih proizvoda valorizuju potencijale, ljepote i specifičnosti Crne Gore. Konkurisala sam i moji radovi su izabrani za svjetsku izložbu,  kazala je Jasna  Brnjada čiji je dio “Čarobnog Svijeta Kamenčića” u Paviljonu Crne Gore na  izložbi Expo u Dubaiju.

Za unikatne umjetničke radove Brnjada koristi uglavnom kamen sa crnogorskih plaža,  i druge prirodne materijale u kombinaciji sa likovnim tehnikama. Na njima dominiraju motive iz Crne Gore.  

Dio “Čarobnog Svijeta Kamenčića” u Paviljonu Crne Gore na  izložbi Expo u Dubaiju

Olja Fatić i Jasna Brnjada svojim radovima skrenule su pažnju javnosti i ranije kroz projekte   NVO “Klaster turizma i kreativne industrije” – Bar,a njihovo učešće na svjetskoj izložbi Expo vrhunski je uspjeh ove nevladine organizacije.

Expo 2020 Dubai, izložba sa krovnom temom „Povezivanje umova, stvaranje budućnosti“ obuhvata tri podteme podijeljene u distrikte: Mobilnost, Mogućnost i Održivost u kojem  se nalazi i Paviljon Crne Gore. Iz ministarstva ekonomskog razvoja je navedeno da je u galerijskom prostoru površine  200 m2  postavljena izložba pod naziovom “Blagosloveni prirodom”.

Za unikatne radove Jasna Brnjada koristi uglavnom kamen sa crnogorskih plaža

U okviru izložbenog prostora nalazi se komercijalni prostor u kojem će posjetioci moći da kupe reprezentativne  proizvode. Učešće na izložbi Expo 2020 Dubai je prilika da države  predstave investicione potencijale, raznoliku prirodu i bogato kulturno-istorijsko naslijeđe Takođe, izložba sadrži elemente arhitekture i dizajna koji izražavaju i valorizuju vrijednosti i specifičnosti podneblja Crne Gore.

Expo predstavlja najznačajniju međunarodnu izložbu koja se od 1981. svake pete godine organizuje u izabranoj zemlji, odnosno gradu domaćinu. Ovo je prvi put da se Expo organizuje na području Bliskog istoka, Sjeverne Afrike i Južne Azije.

Expo 2020 Dubai, izložba sa krovnom temom „Povezivanje umova, stvaranje budućnosti“ obuhvata tri podteme podijeljene u distrikte: Mobilnost, Mogućnost i Održivost u kojem će se nalaziti i Paviljon Crne Gore.

Avatar

Biljana Dabić

Pročitajte još