Vendersu Počasno Srce Sarajeva

 Vendersu Počasno Srce Sarajeva

Foto: Peter Lindberg

Sarajevo Film Festival (SFF) odaće počast njemačkom reditelju Vimu Vendersu (Wim Wenders) u znak priznanja za izuzetan doprinos filmskoj umjetnosti. Slavnom reditelju biće uručena nagrada Počasno Srce Sarajeva, dok će u sklopu programa “Posvećeno” (Tribute to) biti prikazana retrospektiva njegovih odabranih filmova.

“Presrećni smo što možemo odati priznanje jednoj od centralnih ličnosti svjetske kinematografije. Svojim radom u oblasti vizuelnih umjetnosti, kao izvanredan filmski autor i fotograf, Vim Venders publici uvijek donosi nezaboravne priče i emocije”, izjavio je direktor SFF-a Mirsad Purivatra, prenosi SEEcult.org.

Venders će održati masterklas na 27. SFF-u, koji će biti održan od 13. do 20. avgusta, najavili su 8. marta organizatori.

SFF će organizovati i posebnu projekciju novorestaurisane verzije Vendersovog filma “Hotel od milion dolara” koji je 2000. godine osvojio Srebrnog medvjeda na Berlinskom festivalu.

Venders se vraća na SFF deset godina nakon prve posjete – 2011. godine predstavio je svoje revolucionarno 3D filmsko ostvarenje “Pina”, dugometražni dokumentarni omaž legendarnoj koreografkinji Pini Bauš (Bausch), nominovan za Oskara.

Avatar

Portal Bar

Pročitajte još