Trijumf Vinterberga na dodjeli nagrada EFA

 Trijumf Vinterberga na dodjeli nagrada EFA

Film “Još jedna tura” (Another Round) Tomasa Vinterberga trijumfovao je na 33. dodjeli nagrada Evropske filmske akademije (EFA), na kojoj je proglašen najboljim filmom, a osvojio je i nagrade za režiju i najboljeg glumca – Madsa Mikelsena. Pobjedničkom filmu Vinterberga pripala je i nagrada za scenario, koji je napisao sa Tobiasom Lindholmom.

Ta dansko-švedsko-holandska koprodukcija priča je o četiri prijatelja koji rade kao profesori u srednjoj školi i eksperimentišu pokušajima poboljšanja svojih života, održavajući pritom konstantan nivo alkohola u krvi.

Najboljom evropskom glumicom proglašena je Paula Beer za ulogu u filmu “Undine” .

Nagrada za najbolji dizajn produkcije pripala je Kristini Kasali za film “Izvanredan život Dejvida Koperfilda”, snimljenog prema čuvenom djelu Čarlsa Dikensa. Nagrada za najbolju originalnu muziku pripala je Daši Dauenhojer za film “Berlin Aleksanderplac”.

Najboljim dokumentarcem proglašen je film “Collective“ rumunskog reditelja Alexandera Nanaua. o istraživačkom novinarstvu danas.

Nagradu za najbolje vizuelne efekte dobio je film “The Platform”, dok je “Mala djevojčica” osvojila nagradu EFA za najbolji zvuk.

Nagradu EFA za najbolji animirani film dobilo je ostvarenje “Josep”, a “All Cats Are Grey in the Dark” proglašen je evropskim kratim filmom godine.

Evropska filmska akademija, osnovana 1988. godine, danas ujedinjuje više od 3.800 filmskih profesionalaca sa zajedničkim ciljem promovisanja evropske filmske kulture. Ceremonija dodjele nagrada je zbog pandemije virusa korona realizovana onlajn, a  u Berlinu, a EFA će biti dodjeljena u Rejkjaviku na Islandu 2022. godine.

Izvor: SEEcult.org

Avatar

Portal Bar

Pročitajte još