Svitac: Duh Bara na unikatnoj rasvjeti Nataše Drešić

 Svitac: Duh Bara na unikatnoj rasvjeti Nataše Drešić

Natašu Drešić likovna publika prepoznaje i pamti po grafikama, međutim, nedavno se predstavila serijom dekorativne rasvjete naslovljenom „Svitac“. Fokus je na prirodnim materijalima koji su karakteristični i obiluju na podneblju naše opštine, a vrijednost projekta prepoznala je i Opština Bar i isti podržala na Konkursu za podršku ženskom preduzetništvu za 2020.godinu. O „Svicu“ – njegovim počecima i planovima, Drešić govori za Portal Bar.

“Priča o ‘Svicu’ je krenula nekoliko godina unazad, sa prvih nekoliko komada koje sam izradila za sopstvene potrebe, kako bih oplemenila svoj životni prostor. Meni kao grafičaru poznate su različite vrste prirodnih materijala i sirovina, kao i njihove mogućnosti modelovanja i kreiranja različitih formi, zatim, rad sa vezivima, bojama i lakovima, što mi je dalo slobodu da se upustim u dizajn unikatne unutrašnje dekorativne rasvjete. Sama ideja da se projekat „Svitac“ ozbiljnije relizuje podstaknuta je prepoznavanjem i vrednovanjem istog od strane Opštine Bar na konkursu za podršku ženskom preduzetništvu za 2020. godinu”, počinje razgovor za Portal Bar Drešić.

Nataša Drešić. Foto: Privatna arhiva

Dosadašnje reakcije i komentari publike su, kako ističe naša sagovornica, pozitivni.

“Moram priznati da su pozitivne reakcije i interesovanje okoline i publike, a smatram da to proizilazi iz prostog razloga, što ručna izrada garantuje kvalitet. Unikatnost rasvjete koja ima karakter primijenjenje umjetnosti izlazi u susret kupcima koji žele da oplemene svoje prostore sa jedinstvenim komadima. Smatram da će ljudi uvijek biti otvoreni za kretivnost i originalnost stvari koje će unijeti drugačije svijetlo i duh u njihove prostore”, smatra Drešić.

Fokus je na prirodnim materijalima koji su karakteristični i obiluju na podneblju naše opštine, Foto: Privatna arhiva

Pored originalnosti, naglasak je u na odabiru materijala za izradu.

“ Fokus je na prirodnim materijalima koji su karakteristični i obiluju na podneblju naše opštine, a što daje poseban pečat i prepoznatljivost. U pitanju su morska trava, list masline, stablo trske, list i cvijet žuke. To su sirovine koje prolaze tehnlošku fazu ručne prerade u smjese koje se koriste za dalje modelovanje u finalne rasvjetne komade. Pored navedenih prirodnih materijala, koristim odgovarajuće papire, pretvarajući ih u papirnu pulpu. Na taj način, u proces izrade nečeg novog, uključen je i proces reciklaže već iskorištenih materijala.  Ono što je bitno istaći, da je ideja da sva rasvjetna tijela budu, takoreći, „eco friendly“. Vrsta materijala, forma i kretivna zamisao diktiraju vrijeme izrade svakog pojedinačnog komada”, objašnjava umjetnica.

Morska trava, list masline, stablo trske, list i cvijet žuke na unikatnim lusterima i lampama, Foto: Privatna arhiva

Priča o plasiranju “Svica” publici i kupcima je na samom početku i za Drešić predstavlja veliki izazov u vremenu kada samo izmješteni iz redovne svakodnevice.

“Međutim, smatram da kvalitet i direktan odnos sa publikom i klijentima će dovesti do ‘proboja’ rasvjete „Svitac“, kako na lokalnom, tako i na širem tržištu. Vremenom vjerujem da će priča o „Svicu“ biti obogaćena novim kretivnim sadržajima, kao i edukativnim centrom koji bi oplemenio mlade naraštaje , i zainteresovane, organizovanjem predavanja i radionica iz oblasti likovne i primjenjene umjetnosti”, kaže Drešić.

Drešić: „Vremenom vjerujem da će priča o „Svicu“ biti obogaćena novim kretivnim sadržajima“, Foto: Privatna arhiva

Najlakši put do publike je, kaže mlada umjetnica, onlajn putem.

“U današnjem vremenu, najzastupljeniji način promocije rada je na online nivou, putem društvenih mreža. Pored navedene online prodaje i prisutnosti na tržištu, planiram da ponudim dio asortimana rasvjete „Svitac“ radnjama koje se bave prodajom unikatne i neobične robe, i/ili umjetnina. Vjerujem da bi otvaranje određenog marketa olakšao rad i plasman radova domaćih umjetnika. Takav poduhvat, rado bih pozdravila”, zaključila je Nataša Drešić.

Foto: Privatna arhiva
Avatar

Sonja Jovanović

Pročitajte još