Svečano zatvorena postavka „Preplitanje“: „Uroš je među nama“

 Svečano zatvorena postavka „Preplitanje“: „Uroš je među nama“

Omaž jednom od naznačajnijih crnogorskih umjetnika Urošu Toškoviću, naslovljen „Preplitanje“,čiji je autor Milun Lutovac svečano je zatvoren sinoć u Galeriji „Velimir A. Leković“. Po prvi put, u barskoj galeriji je umjesto svečanog otvaranja upriličeno svečano zatvaranje, koje je okupilo značajne aktere kulturnog života grada, a cijeli događaj prenosio se uživo putem Jutjub kanala ove institucije kulture.

Posebno za ovu priliku poznati barski sastav Akademia rok bend, izveo je nekoliko svojih instrumentala a uvod u postavku „Preplitanje“ bio je performans pod nazivom „Cap of Good Hope“, koji je Milun Lutovac izveo 13. februara na „Uroševoj obali“. Osim djela samog umjetnika, poštovaoci djela Uroša Toškovića bili su u prilici da u barskoj galeriji od 3. marta, kada je, na dvogodišnjicu umjetnikove smrti postavka otvorena, vide i djela „poklonjena Urošu“, nastala 13. februara i artefakte pronađene na barskoj obali na kojoj je Uroš stvarao.

Cijeli događaj za cilj je imao poruku – „Uroš je među nama“, kazao je na zatvaranju izložbe autor „Preplitanja“ i upravnik Galerije „Velimir A. Leković“ Milun Lutovac.

„Uroš Tošković je umjetnik o kojem ne treba mnogo govoriti. Svi znamo je ko je bio, kako je živio i koliko se borio za ono što je smatrao da je jedina vrijednost – borba za slobodu života i stvaranja”, kazao je Lutovac, dodajući da, kao upravnik, smatra da su Bar i Barani bili privilegovani jer je ovaj, svjetski priznat, umjetnik jedno vrijeme stvarao u našem gradu.

“Velika je privilegija što je Uroš Tošković određeno vrijeme proveo u Baru i stvarao na našoj obali i što smo svi mi ovdje okupljeni imali privilegiju da ga upoznamo i da se sa njim sprijateljimo”, istakao je Lutovac.

“Preplitanje”, kako kaže njegov autor, za cilj je imalo prisjećanje na život i djelo Uroša Toškovića ali i pokretanje inicijative da mu se naše mjesto u kolektivnom sjećanju našeg grada. Izložba, dodaje Lutovac, liči na jedno veliko, otvoreno djelo.

 “Sa ovim preplitanjem, instalacijama, Uroševim radovima i djelima koja su Urošu poklonjena 13. februara na obali na kojoj je stvarao, sa svim artefaktima nađenim na toj obali napravili smo jednu intimnu postavku preplitanja koja govori o više dimenzija – epifaniji, nesvakidašnjem trenutku kada djelo počinje da kontaktira sa posmatračem I kada posmatrač sam po sebi postaje dio toga djela… Uroš je među nama”, zaključio je Lutovac.

Novinar i publicist Željko Milović jedan je od prvih ljudi iz Bara koji je, odmah po Uroševom dolasku iz Francuske, imao prilike da sa njim razgovara i profesionalno sarađuje. Milović se sinoć prisjetio njihovog prvog susreta, koji se desio u “Malom dvorcu”.

“Jednog prolljeća direktor radija mi je rekao da pratim novog umjetnika koji će doći iz Francuske. Čekali smo ga, francuski ataše i ja, u malom dvorcu i Uroš se pojavio, onako kako je izgledao – neobavezno. Kazao nam je da njegov prvi utisak o Baru nije bio nešto, jer u kafiću nijesu htjeli da ga usluže i da mu spreme da jede, jer su, sigurno, mislili da je beskućnik. Kasnije mi je francuski ataše rekao da nikada nije čuo nekoga, ko nije rođen u Francuskoj, da tako priča francuski – bez akcenta”, prisjetio se Milović, dodajući da je naredna tri dana proveo držeći vokmen, kako bi napisao besjede.

“Svi koji su radili intervju sa Urošem znaju da je to nemoguće i da može nastati samo monolog, onakav kakav on misli da treba da bude. Uroš je jedini koji je uspio da iz zida iščupa kablove, jer tokom intervjua rađenog u prostorijama radija nije htio da sjedi, već je šetao”, naveo je Milović.

Bar je u početku za Uroša imao samo “posprdna dobacivanja sa strane”, ali kao jedan pravi mediteranski grad vrlo brzo je prihvatio ovog osobenjaka.

“Uroš je ubrzo postao prijatelj svih Barana, jer ovaj grad ima osobinu da lako prihvata ljude, vrlo brzo smo se svi navikli na njegove ludosti. I tako je Uroš postao osobenjak iz Bara. Mislim da ga niko ne može svojatati toliko kao mi. Imali smo dobar odnos sa Urošem i to ova postavka, koju ja vidim kao jednu vrstu reakcije na njega i njegovo stvaranje, pokazuje”, zaključio je Milović.

Avatar

Sonja Jovanović

Pročitajte još