Sjećanjem na Dragana Radulovića i izložbom završeni 34. Susreti pod Starom maslinom

 Sjećanjem na Dragana Radulovića i izložbom završeni 34. Susreti pod Starom maslinom

Programom posvećenim Draganu Raduloviću, omiljenom dječjem piscu, koji je upriličen na platou ispred Dvorca kralja Nikole sinoć su završeni 34. Susreti pod Starom maslinom. Tom prilikom, o liku djelu Dragana Radulovića, govorili su glumac Dragiša Simović, upravnik Galerije „Velimir A. Lekovič“ Milan Lutovac i raniji laureat festivala Velimir Ralević.

U okviru programa neke od najpoznatijih Radulovićevih stihova kazivali su Luka Vujović, Anastasija Bjelanović, Varja Radević, Nikolina Lukšić, ali i Rajko Joličić.

Radulovićeva veličina najviše se ogledala u tome što je „odbijao da odraste“, istakao je Lutovac.

„Njegova zadužbina može se mjeriti sa zadužbinama koje je u svojim djelima opisivao Ivo Andrić, gradio se most, gradila se pjesma i stih, pravi mostovi ka djetinjstvu. Radulović bio izuzetan kada je trebalo da prenese sliku u stih“, kazao je Lutovac, podsjetivši da je Radulović prepoznao Bar kao „prostor koji može da iznese lijepu emociju.“.

Foto: BarInfo

Velimir Ralević istakao je da je Dragan Radulović bio „jedan od kraljevića čije je srce odisalo djetinjstvom“, ali i da „nikad nije bio talas, više ona jogunasta kaplja koja stremi dubinama“.

Da se država i njegov rodni grad, Nikšić, pjesniku nisu na pravi način odužili, istakao je Dragiša Simović, podsjetivši da njegovo ime nosi tek jedna, i to nezavršena ulica u Podgorici, a da Radulovića nema ni u čitankama.

Najbolji likovni radovi sa konkursa „Skriveno blago Stare masline“ u galeriji

U finalu 34. Susreta pod Starom maslinom juče je upriličeno i svečano otvaranje izložbe radova pristiglih na konkurs „Skriveno blago Stare masline“. Od pristiglih čak 663 likovna rada, stručni žiri koji je odlučivao u sastavu dr Milun Lutovac, rukovodilac galerije “V.A.Leković“ – predsjednik, te članovi mr Maja Čakalović – akademska vajarka i Katarina Gazdić Ilić – istoričarka umjetnosti, odabrao je njih stotinu, rađenih u različitim likovnim tehnikama, i odabrao tri prva mjesta.

Prvu nagradu žiri je dodijelio Polini Belkinoj, učenici VII razreda OŠ “Jugoslavija”, drugu Petri Popović, učenici II razreda OŠ “Vuko Jovović” iz Danilovgrada,  dok je trećenagrađeni Matija Nikić, učenik VI razreda OŠ “Vladimir Nazor” iz Podgorice.

Otvarajući izložbu, Katarina Gazdić Ilić je kazala da se žiri prilikom odlučivanja rukovodio „originalnošću i tim kako su djeca pristupila temi“.

„Bogat kolorit i poseban način izražavanja imao je trećeplasirani Matija Nikića vrlo unikatan i maštovit pristup  drugonagrađena Petra Popović, koja je nacrtala plod masline kao kraljicu zdravlja i napisala poruku ‘Hvala za zdravlje baš, baš hvala’. Neobičan, kreativan i vrlo zanimljiv odgovor na temu ‘Skriveno blago stare masline’ imala je Polina Belkina. Njen rad je po našem mišljenju bio najupečatljiviji”, navela je Gazdić Ilić.

Put do ove izložbe, dodala je, bio je dugačak i težak, a pred žirijem nije bio nimalo lak posao.

„Pažljivo smo je i dugo pripremali. Prvo smo razvrstavali radove, potom šetali među njima kao kroz magičnu šumu dječje mašte i odabirali radove koji su nas svojim originalnim rješenjima najviše privukli“, navela je.

Dio radova objavljen je u zborniku “Okret” koji je izdat pod okriljem Festivala, a u čijem sastavu su se našli pored literarnih radova, kako djece iz osnovnih škola, tako i mališana iz Doma “Mladost” iz Bijele.

Avatar

Sonja Jovanović

Pročitajte još