Retrospektiva Ilije Šoškića otvorena u Podgorici

 Retrospektiva Ilije Šoškića otvorena u Podgorici

Retrospektivna izložba radova priznatog barskog umjetnika Ilije Šoškića, naslovljena „Mikrokozmi“, otvorena je sinoć u podgoričkom „Kolektoru“. Postavka je nastala u produkciji Sekretarijata za kulturu i sport Glavnog grada, u okviru iste će do 15. juna biti realizovan gravitirajući program o vezama umjetnosti i ideologije, predstavljeni stvaraoci mlađe generacije i priređena gostujuća predavanja nezavisnih istraživača post-jugoslovenskog prostora.

U okviru retrospektive Mikrokozmi Ilije Šoškića predstavljene su instalativne forme, foto-dokumentacija i ostali radovi Šoškićeve umjetničke prakse.

Bogat program će biti nastavljen u utorak 18. maja, kada će se održati koncert Crnogorskog orkestra mladih sa početkom u 20 sati.

U toku trajanja izložbe biće predstavljena i monografije Ilije Šoškića, i to 26. maja, od 19.00 sati, a 29. maja planirano je predstavljanje ambijentalno-instalativnog djela Milice Vukadinović, naslovljeno „Sfere mikrokozme“.

Drugog dana juna, od 19 sati biće priređeno predavanje Primoža Krašoveca, na temu „Realna subsumpcija kapitala„.

Stručno vođenje kroz izložbu Ilije Šoškića zakazano je za 07.jun od 19 časova, a za 9. jun je predviđen razgovor sa Igorom Štiksom, na temu „O kapitalizmunovoj ljevici i novom romanu W„. Moderatorka tog doogađaja biće Nela Gligorović.

Ilija Šoškić (1935) rođen je u crnogorskoj porodici u Metohiji (Zetskoj banovini). Pohađao je Umjetničku školu u Herceg Novom i Peći, Akademiju lijepih umjetnosti u Beogradu i Bolonji. Živi i radi u Splitu. Ilija Šoškić je jedan od pionira video i performans umjetnosti čiji je rad uticao na sljedeće generacije umjetnika na prostoru nekadašnje Jugoslavije. Duže od pet decenija aktivizam Ilije Šoškića prisutan je na evropskoj umjetničkoj sceni.

Na otvaranju izložbe govorili su Ilija Šoškić i kustoskinja Nela Gligorović. Zainteresovani izložbu mogu pogledati svakog dana, osim nedjeljom, od 12.00 do 20.00 sati. 

Avatar

Portal Bar

Pročitajte još