Refleksija Mediterana u barskoj galeriji

 Refleksija Mediterana u barskoj galeriji

Foto: JP Kulturni centar Bar

Grupna izložba radova više akademskih umjetnika iz Ulcinja, naslovljena „Refleksija Mediterana“ biće otvorena u Galeriji „Velimir A. Leković“ u Baru, sjutra veče sa početkom u 19 časova.

Barskoj likovnoj publici ovom prilikom predstaviće se Bilal Nikezić, Mersiha Rasulbegović Mavrić, Edin Kaplani, Vahida Hasanaga Nimanbegu i Naser Hasa.

Bilal Nikezić (1955)
Diplomirao na Akademiji Likovnih Umjetnosti u Prištini 1978. u klasi prof. R. Ferrija. Član je Udruženja likovnih umjetnika Crne Gore od 1978. Imao je 18 samostalnih i preko 200 kolektivnih izlozbi. Dobitnik je nagrade likovnog salona „13. Novembar“ na Cetinju, 1980-te godine, Prve nagrade za slikarstvo FLU u Prištini 1977. godine, kao i specijalnog priznanja na III Medjunarodnoj izlozbi “INSEA” u Novom Sadu, 1974. godine. Živi i radi u Ulcinju, kao profesor likovne umjetnosti u Srednjoj mješovitoj školi „Bratstvo i jedinstvo“- Ulcinj.
Kritika navodi da se B. Nikezić u svom djelu bavi intuicijom ljepote, neprekidno tragajući za njenom proporcijom i mjerom. Nikezićev likovni put ima samo jedan cilj: da na najjednostavniji način prikaže unutrašnju ljepotu inspirisanu prirodom.

Mersiha Resulbegović Mavrić (1980)
Likovnu Akademiju je završila na Cetinju 2005. godine na odsjeku grafički dizajn u klasi profesora Mila Grozdanića. Imala je preko 50 kolektivnih izložbi. Bavi se grafičkim dizajnom i profesor je likovne kulture u OŠ “Maršal Tito“ – Ulcinj.
Mersihine slike jedan su od bezbroj primjera koji dokazuje da je apstraktna forma, nakon svakog “pokopa”, sve više dobijala na snazi, izrazu i neograničenim mogućnostima.

Edin Kapllani (1980)
Diplomirao na Fakultetu likovnih umjetnosti u Prištini u klasi profesora Redžepa Ferrija 2004. godine. Član je Udruženja likovnih umjetnika Crne Gore od 2010. godine. Imao je 13 samostalnih i preko 200 kolektivnih izložbi u zemlji i inostranstvu. Dobitnik je prve nagrade za slikarstvo u koloniji „Pro beach soocer“ 2007. godine.
Kaplani je tumač mnogolikosti svijeta koji nas okružuje, sposoban da uređuje “bijeg” njegove pojavnosti i sopstvenih iskustava. Riječ je ekspresivnom činu ponovnog rađanje prirode iz crnog i bijelog, gdje se granice, snažnih linija, ujednačavaju i umiruju čistim žutim i crvenim površinama, jednake vrijednosti, što Kaplanijev likovni izraz približava ritmu svjetlosti.

Vahida Hasanaga Nimanbegu (1973)
Diplomirala je na Višoj školi likovnih i primenjenih umetnosti u Beogradu na odsjeku: Aranžer 1994. Dvije godine kasnije diplomirala je u istoj školi na odsjeku: Nastavnik likovne kulture. Na odsjeku ZIDNO SLIKARSTVO diplomirala je 2002. godine. Član je Udruženja likovnih umjetnika Crne Gore od 2009. Dobitnik je nekoliko nagrada i priznanja u zemlji i u regionu. Baštini brojne samostalne izlozbe, među kojima se kao najznačajnije, pored crnogorskih, izdvajaju postavke u Srbiji, Sjedinjenim Americkim Državama, Izraelu, Njemačkoj, Albaniji, Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj i Švajcarskoj.
Vahidine bojene površine govore o odnosima istih, oslobođenih od forme i ograničenja. Vješto stvaralačko oblikovanje dovodi u estetsku ravnotežu skrivene odnose prikazanih površina ostvarujući, na taj način, zagonetnu harmoniju unutar slike.

Naser Hasa (1957)
Akademiju likovnih umjetnosti zavrsio je u Prištini u klasi profesora Muslim Mulicija 1982. godine. Član je Udruženja likovnih umjetnika Crne Gore, Ulcinja i Tirane. Imao je 14 samostalnih izlozbi u Crnoj Gori i van nje, a najviše u Parizu gdje je dobio brojne nagrade za slikarstvo.
Munkovsko slikarstvo Nasera Hasa prikaz je unutrašnjeg stanja, gdje se dinamika linija, u ime neke nove uzvišenije dimenzije, pretapa u dramatičnost prikazanih scena.

Avatar

Sonja Jovanović

Pročitajte još