Preminuo srpski glumac Vlasta Velisavljević

 Preminuo srpski glumac Vlasta Velisavljević

Foto: Ž. Knežević

Glumac, Vlasta Velisavljević (94), hospitalizovan je prije nekoliko dana zbog usljed simptoma koronavirusa. Glumac se hrabro borio sa opakim virusom, a kako je za B92 potvrdila supruga Nada on je izgubio bitku.

Čuveni glumac je prošle nedjelje hospitalizovan zbog koronavirusa, a njegova supruga je tada izjavila da je na intenzivnoj nezi.

„To se desilo onako iznenada, stalno je provjeravao zdravlje. Cijele prošle godine nijesmo izlazili, sve su nam donosili do vrata. Sada je izlazio malo oko registracije kola, i mislim da se tada zarazio. Ipak ima nade, dobri ljekari brinu o njemu“, dodala je.

Velisavljević je prošlog ljeta napunio 94 godine, postavši time najstariji aktivni srpski glumac.

„Čuvao sam se i još se čuvam. Gadno je kada imate neki problem druge vrste što se tiče zdravlja, pa onda zbog korone druge djelatnosti u medicini ne rade ili sa smanjenim kapacitetom. Sve je donekle zatvoreno. Sada ne možemo da se kontrolišemo kao ranije. Ili možemo manje. Kao i ostali svijet, tako se čuvam i ja. Svijet se bori i ja zajedno sa svijetom“, rekao je nedavno glumac povodom teške situacije u cijelom svijetu zbog pandemije koronavirusa.

Vlastimir Vlasta Velisavljević jugoslovenski je i srpski pozorišni, televizijski i filmski glumac koji je na sceni proveo više od 70 godina, ostvarivši se u više od 350 uloga.

Glumom je počeo da se bavi već kada je imao 12 godina, 1938. godine i to u Narodnom pozorištu na sceni Manježa, gdje je tada bilo Roda pozorište koje je vodila Gita Predić.

Velisavljević je osim Jugoslovenskog dramskog pozorišta igrao i u BDP-u, Ateljeu 212, Pozorištu na Terazijama, Zvezdara teatru i drugima. Ipak, u Beogradu je često, zbog svoje prošlosti, glumio sporedne uloge. U ostalim gradovima to nije bilo tako. Ipak, on tvrdi da nema velikih i malih uloga, samo velikih i malih glumaca. Igrao je u predstavama „Hamlet“, „Uobraženi bolesnik“, „Sumnjivo lice“, „Ne šetaj se gola“, „Hitler i Hitler“ i drugima. Jedina uloga koju je odbio bila je ona u predstavi „Balkanski špijun“ jer tvrdi da je licemjerno da se komunizam sada predstavlja u tako lošem svjetlu.

Za svoji rad dobio je brojna priznanja, a posljednje, i njemu najdraže, jeste to što je proglašen doživotnim počasnim članom Jugoslovenskog dramskog pozorišta (JDP). Pripadnik je prve generacije studenata glume u Beogradu. Sarađivao je sa brojnim pozorišnim, televizijskim i filmskim rediteljima, a njegove replike prepričavaju se među svim generacijama.

Mlađi su ga zapamtili po ulozi babe Nate u filmu „Mala noćna muzika“, a ljubitelji pozorišta po tome što je više od 1600 puta sa kolegama na sceni JDP-a igrao predstavu „Buba u uhu“, navodi se na portalu biografija.org.

Avatar

Portal Bar

Pročitajte još