Premijeru filma „Bar na vremenskoj kapiji“ pratilo preko 3.500 gledalaca

 Premijeru filma „Bar na vremenskoj kapiji“ pratilo preko 3.500 gledalaca

Premijera dokumentarnog filma „Bar na vremenskoj kapiji“, nastalog u saradnji Opštine Bar i izdavačke kuće “Mediteran Multimedia” održana je večeras u Kreativnom habu u Starom Baru. Film koji predstavlja Bar, njegov razvoj, ljude, predjele i ukupno nasljeđe na do sad neprikazivan način, kroz uporedne fotografije i video snimke prošlosti i sadašnjosti opštine, prikazan je putem YouTube naloga Opštine Bar, a film je uživo pratilo preko 3500 gledalaca.

Predsjednik Opštine Bar Dušan Raičević uoči premijere kazao je da je film „Bar na vremenskoj kapiji“ uspješan projekat u godini koja je Barane natjerala na jedinstvo i u krvotok sugrađana upumpala jednu novu dozu toliko potrebnog lokalpatriotizma.

„Ovo nije priča o značajnim događajima iz burne istorije našega grada, niti je ovo priča o znamenitim Baranima. Ovo je priča o Baru, njegovom razvoju, o istoriji našega grada u vremenskom intervalu od 143 godine. Kroz savremenu prezentaciju u formi dokumentarnog filma svjedočimo sjajnim događajima iz naše istorije grada koji je u ovom periodu dva puta mijenjao ime, grada koji je prošao kroz tri rata, kroz tri velika razorna zemljotresa i koji je strepio dugi niz godina od izlivanja vodotoka rijeke Rikavac, ali uprkos svim tim izazovima uspijevao je da se kao feniks iz pepela vrati“.

„Kao što je i kralj Nikola 1908. polažući kamen temeljac za izgradnju Novog Bara rekao – mi danas svjedočimo transformaciji našega grada iz jedne bašte zapuštenog i neobrađenog cvijeća u činjenicu da naš Bar biva prepoznat kao lijep, i ne samo Bar, nego i okolina našega grada. Na ovaj način se odužujemo našoj slavnoj istoriji i pravimo jasnu legitimaciju za našu budućnost“, rekao je Raičević.

On je zahvalio hroničaru grada, autoru filma Željku Miloviću na prilici da Opština Bar bude dio ovog projekta, i izrazio nadu da će se na ovaj način postaviti standardi u kreaciji ovih i sličnih sadržaja.

Autor filma, novinar i publicista Željko Milović kazao je da je pred gledaocima 22 minuta specifičnog filma o Baru.

„Film je proizašao iz ideje o izložbi koja bi prikazivala Bar nekad i sad, ali je rukovodstvo Opštine, prije svega predsjednik Opštine, mislio da od toga treba da se napravi film, da ostane za buduće generacije, kako ne bi bili omeđeni prostorom galerije i vremenom. Bila je to dobra zamisao, pokazalo se i smjela. Namjera nam je bila da nekih 100-njak fotografija od 1877. do danas oživimo u sadašnjem vremenu odnosno da ih snimimo sa istih mjesta i iz istog ugla, samo decenijama kasnije. Nismo ni slutili koliko će to biti zahtjevan posao“, kazao je Milović uoči premijere.

Uz angažman ekipe Media Pro – studija Petović, koja je zabilježila moderne fotografije, obavila snimanja na terenu, montažu, produkciju i postprodukciju, u film su uključeni i snimci Arhiva RTCG i vrlo vrijedan stari kolor snimak porodice Martinović s kraja pedesetih.

Uloga u govornom segmentu filma pripala je Muharemu Muratoviću, poznatom barskom slikaru, Marini Lukšić Đurović, kao i mlađim Baranima, Bodinu Orlandiću i Katarini Marđonović „kao pripadnicima generacije koja ne pamti parapet“.

Originalnu muziku i rad na dokumentarnim audio-snimcima potpisuju članovi barskog rock benda „Akademia“, kazao je Milović.Film je premijerno predstavljen krajem decembra, u susret Novoj godini, kao svojevrsni podsjetnik na nekadašnji i sadašnji život grada, emotivan i upečatljiv za sve građane Bara, i kao dar sugrađanima, umjesto koncerata i slavlja uobičajenih u vremenima bez pandemije, kakva je aktuelna. Film je i nakon premijere moguće pogledati na YouTube nalogu Opštine Bar.

Avatar

Portal Bar

Pročitajte još