Predstavljena „Crna Gora kroz istorijska dokumenta: narod, jezik, crkva, država“ Jovana Markuša

 Predstavljena „Crna Gora kroz istorijska dokumenta: narod, jezik, crkva, država“ Jovana Markuša

Foto: Dejan Vukić

Knjiga Jovana Markuša „Crna Gora kroz istorijska dokumenta: narod, jezik, crkva, država“ u izdanju Matice srpke-Društvo članova u Crnoj Gori, predstavljena je u Dvorcu kralja Nikole, u organizaciji Srpskog kulturnog društva “Slovo Ljubve”.

O djelu koje se poziva na vjerodostojne istorijske dokumente, a obuhvata najbitnije istorijske događaje, procese i fenomene crnogorskog trajanja govorili su docent dr Dušan Krcunović, prof. dr Draga Bojović i protojerej stavrofor Slobodan Zeković, dok je u ime Jovana Markuša koji je zbog zdravstvenog stanja bio spriječen da prisustvuje promociji, pozdravne riječi pročitao je protojerej Nikola Radović.

Zbirka raznih pojmova i njihovo tumačenje, kako je kazao autor Markuš, u funkciji ideologije i dnevne politike, ne izazivaju nedoumice samo u našem narodu. Međutim, dodaje, ni u jednom narodu i ni u jednom vremenu, nije bilo ovoliko zbrke i nihilizma olilčenog u odricanju od sopstvenog identiteta.

„Već duže pristajemo na neodgovornost koja je prožela naš duh. Ta neodgovornost je narušila naš etos i doprinosi da laž postaje istina, a ćutanje na sve brojne falsifikate vrlina. Nije rijetkost da u porodici djeca od istih roditelja tvrde da pripadaju različitim narodnostima, navodno govore različitim jezicima i da nisu nikakav rod. Tumačenje istorijskih konstanti u duhu dnevnih potreba ideologije, čini da istina ustupa mjesto neistini, a nacionalno dostojanstvo i ponos, strahu od režima. Uostalom, osnovni pojmovi i izvorna dokumenta, ne mogu biti ono što neka ideologija i politika žele, nego ono što oni stvarno znače. Logički posmatrano, nije moguće da su braća i sestre rođenjem rod, a da poslije toga iz političkih razloga to prestaju da budu“, kazao je Markuš.

Iako gospodin Markuš nije istoričar po profesiji, on se, prema mišljenju Slobodana Zekovića, u posljednjih 30 godina otkriva  kao istoričar srca i duše i svakoj istorijskoj temi kojom se bavio pristupa objektivno, po pravilima nauke i na temelju provjerenih i nespornih istorijskih dokumenata.

„Pred nama je zbirka istorijskih dokumenata koju slobodno možemo nazvati ličnom kartom Crne Gore. Kroz bogatu istorijsku građu koja je ovdje prezentovana, postaje jasno kakav je  u viševjekovnom kontinuitetu bio nacionalni, kulturni i duhovni identitet Crne Gore. Nažalost, svjedoci smo da se već više decenija, posebno od Drugog svjetskog rata, svim silama radilo na potiranju tog identiteta. Stoga ova knjiga predstavlja jednu moćnu branu prema toj poplavi medijskih i kvaziistorijskih manipulacija, poluistina i laži koje su nažalost ušle i u školske programe“, naveo je Zeković.

Markuševo djelo je pravi mali arhiv koji zavređuje da bude obavezan dio svake kućne biblioteke, smatra Dušan Krcunović.

„Zbirka odabranih istorijskih dokumenata koju je priredio publicista Jovan Markuš, predstavlja kolektivnu legitimaciju srpskog naroda u Crnoj Gor, kojom se potvrđuje njen jezički, vjerski, državni i sveukupni civilizacijski identitet. Ovo monumentalno djelo je naš kolektivni identifikacioni dokument, tako bismo mogli da ga najkraće odredimo“, kazao je Krcunović, dodajući da „problem sa kojim se autor knjige nosi nije od juče, a nije ni samo naša lokalna specifičnost“.

„Nema sumnje da živimo u postčinjeničom dobu, ili u eri postistine, jer je politika ugrozila nauku i njene rezultate. Nigdje nijedna ideologija nije dovela u pitanje kolektivnu svijest naroda o njegovom porijeklu, kao u Crnoj Gori“, pojasnio je.

To, čime se bavi autor ove knjige, nije njegova profesionalna, ali jeste životna orijentacija, kazala je Draga Bojović.

„Ovo je lična karta Crne Gore i na ćirilici i na latinici. Jezički identitet  uvijek primarniji od identiteta koji se stiče na osnovu države ili vjere“, kazala je Bojović.

Avatar

Portal Bar

Pročitajte još