Poetika pet umjetnika u „Refleksiji Mediterana“

 Poetika pet umjetnika u „Refleksiji Mediterana“

Foto: Biljana Dabić

Pet umjetnika iz Ulcinja – Edin Kapllani, Naser Hasa, Bilal Nikezić, Vahida Nimanbegu i Mersiha Mavrić kroz osobeni likovni izraz predstavli su neiscrpnu inspiraciju slikara – Mediteran,  na zajedničkoj izložbi u Galeriji „Velimir A. Leković“ u Baru, koju je otvorio u ponedeljak veče dr  Milun Lutovac.

Ujedinjeni u temi “Refleksije Mediterana”, svaki od njih na poseban, a dopaljiv način iz različitih uglova i motiva,  harmonično  su  dočarali  najjužniji crnogorski primorski grad,  beskrajno plavetnilo i tradiciju koju baštini Ulcinj.

 Publika u Baru  je u prilici da prvi put vidi ovu postavku koja je u Galeriju „V.A.Leković“ “preseljena” iz Bijelog Polja.

Sa otvaranja izložbe; Foto: Biljana Dabić

Hasa oko 20 godina radi u Parizu i njegove slike mogu se vidjeti u prestižnim galerijama grada svjetlosti. Umjetnik ističe da mu je zadovoljstvo predstaviti se  publici u crnogorskim gradovima sa radovima kolega bliskim generacijski, kao i sa mlađim umjetnicima  jer ih spaja podsticajna energija mladosti i iskustva

„Naše teme jesu primorske pošto smo sa mora.  Imaju svoj značaj i dubinu. Za izložbu “Refleksije Mediterana” pravio sam “špil” iz raznih perioda jer su mi radovi po Evropi. Biće prilike da i te radove vidi publika u crnogorskim gradovima“, kazao je Hasa dodajući da umjetnik uz kvalitetno slikarstvo treba da ima svoj pečat, razmišljanje i način rada.  Kalimere su jedan od simbola Ulcinja, a Uprava za zaštitu kulturnih dobara je 2017. godine “ribarenje kalimerama” proglasila „nematerijalnim dobrom od lokalnog značaja“.

Slikar Bilal Nikezić ovjekovječio je pored ostalih motiva iz Ulcinja,  kalimere  na svojim platnima i dao sopstveni doprinos da ih u umjetničkom izrazu sačuva za buduće generacije

„Mnogo vremena provodim na Bojani. Skupi se društvo, lovi se riba. Kalimere  za mene umjetnika imaju posebnu draž, svjedoče o tradiciji. Kalimere su u mojoj duši. Ima tu još   neisrpnih tema . Ulcinj je grad koji nudi mnogo različitosti od kulture, prirodnih resursa, ljepote u beskonačnim prostorima na kome se smjenjuju koloriti  boja.  Ulcinj je raj za umjetnike  i inspiracije ne fali“, kazao je Nikezić.

Slikari iz Udruženja umjetnika Ulcinja  predstavili sun a platnima  svoj doživljaj Mediterana.

„Snaga ove postavke,  između ostalog, jeste i u tome što inspirativnu temu svaki umjetnik tretira na svoj, različit i kreativan način. Svaka slika ima svoju priču i tretira Mediteran na specifičan i originalan način i zato je interesantna izložba“, kazao je Edin Kapllani,  predsjednik Udruženja likovnih umjetnika Ulcinja “Pearl blue”, koji je istakao da su se ulcinjski umjetnici okupili u udruženju kako bi zajednički, lakše afirmisali svoje stvaralaštvo.

Kaplani: Svaka slika tretira Mediteran na poseban način. Foto: Biljana Dabić

„Na mojim platnima dominira motiv ribe. Riba nije samo riba, to je forma kroz koju predstavljam   simbol Mediterana, cijelu priču, kompletan život Mediterana“,  kazao je Kapllani

Upravnik ovog izložbenog prostora dr Milun Lutovac ističe da  su slike u ovoj postavci “neobična poetika koja govori o jedinstvenoj priči Mediterana”.

„Svaki od ovih petoro umjetnika, dvije dame i tri mladića,  jesu svijet za sebe. Njihove slike kriju tajni kod koji moramo sami da otkrijemo, onoliko koliko smo sposobni da čitamo njihovu poetiku“, kazao  je  Lutovac na otvaranju izložbe,  priređenu zahvaljujući podršci Centra za razvoj kulture manjina.

Nakon Bara kolektivnu izložbu umjetnika iz Ulcinja“Refleksije Mediterana” moći će vidjeti ljubitelji likovne umjetnosti  u Podgoricu.

Avatar

Biljana Dabić

Pročitajte još