Otvorena izložba slika Dada Ćetkovića u Kotoru: „San u snu“ – neiscrpan rudnik imaginacije

 Otvorena izložba slika Dada Ćetkovića u Kotoru: „San u snu“ – neiscrpan rudnik imaginacije

Izložba slika pod nazivom “San u snu”, akademskog slikara Dalibora Dada Ćetkovića, otvorena je sinoć u Gradskoj galeriji Kotor.

Izložbu je otvorio slikar Milenko Premović, navodeći da je početak 20. vijeka donio novi način sagledavanja umjetnosti, što je uveliko doprinijelo pojavi novih teorija, saznanja i pretpostavki na području psihologije u radovima Sigmunda Frojda.

,,U isto vrijeme u slikarstvu zasićenje akademizma, mimtičkim oponašanjem prirode uključujući i impresionizam doprinosi postepenom prelasku interesovanja na psihološka saznanja i ekspresiju. Zakoračilo se u novu epohu sa Kandinskim i Mondrijanom, u pravcu apstraktnog, što na različite načine traje i danas. Za to je dokaz ova izložba, san kao mjesto susreta, granično mjesto svjetova, neiscrpan rudnik imaginacije. Dado ne ulazi u opis, ne prepušta se slučajnosti, već vješto usmjerava tok svoje kreativne misli- sna, satkane od riječi likovnog jezika, a rijetko i simbola kojima ne dozvoljava da ga odvuku u pravcu nadrealizma”- pojasnio je Premović.

Autor izložbe Dalibor Dado Ćetković ističe da kada neko želi da se poveže sa slikom i pokuša je shvatiti, ne treba da traži opipljiv sadržaj.

,,Svaku sliku je potrebno osjetiti. Zato sam odlučio da u okviru izložbe imam i muzičku podlogu, koja treba da omogući da publika bolje prihvati sliku, a nazivi slika će biti oni koji pomažu u odgonetanju zamisli i poruke koju želim da pošaljem”- dodao je Ćetković.

Podsjetimo, Dalibor Dado Ćetković je rođen u Baru 1982. godine. Četvorogodišnju srednju likovnu školu „Petar Lubarda“ završio je na Cetinju i diplomirao kao likovni tehničar 2001. god. na odsjeku za slikarstvo. Iste godine upisao je Akademiju likovnih umjetnosti u Trebinju, a diplomirao je 2007. godine u klasi profesora Marka Musovića na slikarskom smjeru i stekao zvanje Diplomirani akademski slikar. Od 2008. godine je član Udruženja likovnih umjetnika Crne Gore – ULUCG, a 2014. godine, u svom ateljeu u Baru, počinje predano, kao likovni pedagog, da obučava i priprema učenike za profesionalno bavljenje likovnim umjetnostima.U novembru 2019. godine odlazi u SAD (Phoenix-Arizona-USA), gdje uz brojne saradnje predstavlja svoje stvaralaštvo na festivalu umjetnosti First Friday u Finiksu.

Godine 2020. postao je dio tima na međunarodnom trilateralnom Interreg IPA-CBC umjetničkom projektu COMPLICITIES.Vodio je brojne likovne radionice, učestvovao je na više likovnih kolonija, a dobitnik je mnogih internacionalnih priznanja i nagrada od kojih je značajna sa izložbe “Abstract” u Los Anđelesu 2021.Upisan je u prvi Sveopšti likovni leksikon kao i u veliku enciklopediju internacionalne umjetnosti “Art Universal” po izboru italijanskog eksperta za savremenu umjetnost i likovnog kritičara Frančeska Rusoa.Do sada je imao 16 samostalnih i preko 70 kolektivnih izložbi u zemlji i inostranstvu. Njegovi radovi se nalaze širom svijeta u privatnim kolekcijama. Živi i radi u Baru.

Avatar

Portal Bar

Pročitajte još