Oslikavanjem izloga lokala ruski umjetnik prenosi radost Baranima

 Oslikavanjem izloga lokala ruski umjetnik prenosi radost Baranima

Ove godine, čini se, manje nego inače osjećali smo novogodišnju euforiju. Ipak, zahvaljujući radovima ruskog akademskog umjetnika Konstantina Tadoraška, koji je oslikao više ugostiteljskih lokala u našem gradu, svi smo malo više osjetili da stiže nova godina. Za Portal Bar Tadoraško govori o radovima i motivima koje je oslikao.

Naš sagovornik oslikao je spoljašnost „Makijata“, „Perbako“, „Amići“, „Mali dvorac“ i „Rivu“, a motivi su svuda bili različiti.

„Riva je najveći izlog koji sam oslikao“, Foto: Privatna arhiva

„Vlasnik lokala „Makijato“, sa kojim sarađujem već duže vrijeme, je predložio da se uključi tema pandemije korona virusa. Tako je cjelokupna kompozicija dobila zaokruženu priču i na neki način je podređena problemima odlazeće godine. Ideja za oslikavanje izloga Perbaka je malo vise klasična i zasnovana na dolasku Deda Mraza iz Laponije u grad. Kompozicija se bazira na monumentalnim figurama irvasa u različitim pokretima. Njihovi bijeli oblici u odnosu na crnu površinu stakla upravo i stvaraju tu novogodišnju čaroliju koja zaista izgleda fascinantno“, objašnjava za naš portal ruski umjetnik.

Dolazak Deda Mraza iz Laponije u grad, Foto: Privatna arhiva

Za Amići je, kako ističe, bila odabrana sportska tematika, pri čemu se fudbal kombinuje sa zimskim zabavama.

„A u pauzi DedaMraz prima vakcinu što je i bila glavna ideja u toku izrade ovog izloga. Menadžerka Malog dvorca, Nina, je predložila kao temu četiri metropole : London, Pariz, Rim i Moskvu. Pri čemu glavni protagonisti – Sneško bijelići prelaze iz jednog grada u drugi, i svojim prisutstvom mijenjaju prepoznatljive gradske pejzaže i stvaraju atmosferu Nove godine. Riva je najveći izlog koji sam oslikao. Novogodišnjom temom povezuju se dvije hemisfere, istočna i zapadna, koje su predstavljene sa dva najveća grada – Pariz kao glavni grad Evrope i Njujork kao prijestonica zapadne hemisfere. Ovu sponu upravo čini Bruklinski most koji sjedinjava dva kontinenta. Vini Pu sa društvom stiže na doček Nove godine iz jednog grada u drugi“, pojasnio je Tadoraško.

Foto: Privatna arhiva

Za oslikavanje izloga ugostiteljskih lokala koristi običnu fasadnu boju, koju miješa sa tonerima. Vrijeme izrade zavisi od površine izloga, kao i od teme.

„Potrebno mi je otprilike 2 do 3 dana napornog slikanja“, kazao je Tadoraško.

Foto: Privatna arhiva

Na oslikavanje spoljašnjosti kafića ne gleda, kako kaže, kao na umjetnička djela.

„Najveće zadovoljstvo za mene da prenesem svojim radom radost građanima“, navodi naš sagovornik, koji, osim izloga lokala, redovno oslikava murale unutar stambenih objekata i dvorišta, a komentari su uvijek pozitivni.

Deda Mraz i koronavirus, Foto: Privatna arhiva

Konstantin Radoraško rođen je u Zelenogradu, a u Crnu Goru se preselio prije 10 godine.

„Završio sam Fakultet likovnih umjetnosti na Cetinju. Trenutno pišem magistarski rad koji planiram da odbranim ove godine. Uglavnom se bavim uljanim slikarstvom. Slikam gradske pejzaže, portrete, mrtvu prirodu. Radim u stilu realizma, pridržavam se klasične škole slikarstva. U slobodno vrijeme planinarim i bavim se sportom“, zaključio je za Portal Bar Tadoraško.

Sa njegovim radom možete se upoznati na sajtu tadorashko.weebly.com i na Instagram profilu @konstantin_tadorashko.

Tadoraško, Foto: Privatna arhiva
Avatar

Sonja Jovanović

Pročitajte još