„Nomadland“ trijumfovao na 93. dodjeli nagrada Oskar

 „Nomadland“ trijumfovao na 93. dodjeli nagrada Oskar

THE OSCARS® – The 93rd Oscars will be held on Sunday, April 25, 2021, at Union Station Los Angeles and the Dolby® Theatre at Hollywood & Highland Center® in Hollywood, and international locations via satellite. „The Oscars“ will be televised live on ABC at 8 p.m. EDT/5 p.m. PDT and in more than 200 territories worldwide. (AMPAS/ABC)CHLOÉ ZHAO

Film „Nomadland“ rediteljke Kloi Žao pobjednik je ovogodišnje, 93. dodjele Oskara. Nagrade američke Akademije filmskih umjetnosti i nauka ove godine uručene su u pozorištu Dolbi i drugim lokacijama u Los Anđelesu.

Ostvarenju kinesko-američke rediteljke pripalo je glavno priznanje – Oskar za najbolji film, ali i nagrada za najbolju režiju, čime je Kloi Žao ušla u istoriju – postala je druga žena koja je dobila nagradu američke Akademije filmskih umjetnosti i nauka u toj kategoriji, ali i prva žena koja nije bjelkinja, a nagrađena je za režiju i na dodjeli Oskara i Bafta nagrada.

Kloi Žao: Ovo je inspiracija da nastavim da radim

Za „Nomadlan“ Kloi Žao dobila je 2020. godine Zlatnog lava u Veneciji i još niz nagrada.

Zahvalivši na nagradi, rediteljka je kazala da se više puta pitala kako nastaviti dalje kada je teško, a onda bi se sjetila kako se u Kini, u kojoj je odrasla, igrala sa bakom tako što su učile napamet pjesme i pokušavale potom da dopune jedna drugu. Posebno je zapamtila izreku da su ljudi po prirodi dobri, a kako je rekla, i dalje veruje u to, iako se ponekad čini da nije tačno.

“Oduvijek sam nalazila dobro u ljudima, bilo gdje da sam bila”, kazala je Kloi Žao i poručila da treba imati vjeru i hrabrost za očuvanje dobrote i u sebi i u drugom, ma koliko to bilo teško.

“Ovo je inspiracija da nastavim da radim”, poručila je u završnici svog govora 39-godišnja rediteljka.

„Manku“ deset nominacija, ali „samo“ dva Oskara

Za ulogu u filmu „Nomadland“ Oskara za najbolju glumicu dobila je Frensis MekDormand.

Frensis MekDormand je za ulogu u ostvarenju „Nomadland“ dobila nagradu Oskar za najbolju glavnu žensku ulogu, Foto: Entertainment Weekly

„Mank“ Dejvida Finčera, koji je bio favorit sa najviše nominacija, ukupno deset, osvojio je „samo“ dva Oskara, i to u kategorijama za najbolju fotografiju i najbolji dekor.

Glumac Entoni Hopkins dobio je nagradu za najboljeg glumca za film „The Father“ u kojem glumi starca koji tone u demenciju. Za Hopkinsa (83) je to drugi Oskar, a prvi je osvojio 1992. godine za ulogu čuvenog Hanibala Lektora u filmu „Kad jaganjci utihnu“. Hopkins je ujedno postao i najstariji dobitnik Oskara. Prije njega je najstariji laureat bio Kristofer Plamer koji je sa 82 godine dobio Oskara 2012. godine u kategoriji najbolje sporedne muške uloge u filmu „Početnici“ (Beginners).

Osvojivši drugi Oskar u karijeri Entoni Hopkins postao je najstariji dobitnik najprestižnije nagrade u filmskoj umjetnosti

Glumac Danijel Kaluja i glumica Ju-Džung Jun dobili su Oskare za najbolju mušku i žensku sporednu ulogu. Tamnoputi Kaluja osvojio je Oskara za ulogu u filmu „Judas and the Black Messiah“, dok je glumica Ju-Džung Jun dobila nagradu za ulogu u filmu „Minari“.

Glen Klouz (74) nije uspjela da osvojio svoj prvi Oskar. Bila je nominovana u kategoriji najbolje ženske sporedne uloge i to joj je bila osma nominacija u karijeri.

Jasmili Žbanić izmaklo prestižno priznanje, Oskar za najbolji strani film putuje u Dansku

Film „Drunk“ danskog reditelja Tomasa Vinterberga (Thomas) osvojio je Oskara za najbolji strani film. U toj kategoriji bio je nominovan i „Quo Vadis, Aida“ (Kuda ideš, Aida), sarajevske režiserke Jasmile Žbanić.

Foto: Hollywood Reporter

Vinterberg je emotivnim govorom posvetio film ćerki Aidi, koja je stradala u saobraćajnoj nesreći četiri dana po početku snimanja filma „Još jedna tura“ o grupi srednjoškolskih profesora koji odlučuju da isprobaju filozofsku teoriju o poboljšanju života stalnom konzumacijom alkohola.

U konkurenciji je bila i ratna drama “Quo vadis, Aida?” rediteljke Jasmile Žbanić iz Bosne i Hercegovine, koja je bila nominovanai za nagrade BAFTA, te hongkoški „Bolji dani“ Dereka Čenga, rumunski „Kolektivom“ Aleksandera Nanaua i “Čovjek koji je prodao svoju kožu” Koter Ben Hanije iz Tunisa.

Izražavajući zahvalnost Akademiji, cijeloj ekipi svog filma, djeci i porodici, Vinterberg je rekao da nikada nije mogao ni da zamisli da će osvojiti Oskara, iako je to priželjkivao, pa i spremao govor.

Opisujući svoj film kao priču o gubitku kontrole nad životom, Vinterberg je rekao da se i sam izgubio u jednom trenutku, ali je u cijeloj ekipi bilo toliko srca i snage, da je spasila film.

Oskar za „Još jednu turu“ je spomenik u ime njegove ćerke Aide, koja je prije tragične smrti pročitala scenario, a trebalo je i da se pojavi u filmu.

„Aida, ovo je čudo, ti si dio ovog čuda! Možda vučeš neke konce odnekud… Ovo je za tebe, hvala ti mnogo!“, poručio je Vinterberg, koji je posebno zahvalio i glavnim glumcima, a posebno Madsu Mikelsenu.

Od 1947. godine, kada je uvedena dodjela Oskara za najbolji strani film, 57 puta su nagradu osvojili filmovi iz evropskih zemalja, od kojih je čak 14 otišlo u Italiju, dok je sedam pripalo azijskim, pet severno i južnoameričkim i tri afričkim zemljama.

Dodjelom Oskara u 24 kategorije završava se sezona dodjela filmskih nagrada u svijetu.

Prije Oskara dodjeljene su nagrade Britanske akademije za filmsku i televizijsku umjetnost (BAFTA), kao i nagrade Američkog udruženja producenata (Producers Guild of America PGA), Američkog udruženja reditelja (Directors Guild of America DGA) i Zlatni globus.

Te nagrade su često pouzdani pokazatelji ko bi mogao da osvoji prestižnog Oskara.

Avatar

Sonja Jovanović

Pročitajte još