Mustafa Canka u novoj knjizi “izgradio most” između različitosti Bara i Ulcinja

 Mustafa Canka u novoj knjizi “izgradio most” između različitosti Bara i Ulcinja

Novinar i publicista Mustafa Canka autor je knjige „Interkulturalni prikazi – Ulcinj i Bar“ (Paraqitje interkulturore – Ulqin dhe Tivar), u kojoj je ovjekovječen dio ogromnog duhovnog i kulturnog bogatstva naroda na prostoru opština dva susjedna grada.


„Komunikacija različitih je privilegija, dok je komunikacija različitih, ali ravnopravnih blagoslov, odnosno najbolja mogućnost za prepoznavanje mentalnih megalopolisa i vazda uzbudljivo otkrivanje novog – u nama samima i u drugome“, navodi autor u predgovoru knjige.

Kada profesor za djelo svog nekadašnjeg učenika kaže “napisao je veliku knjigu” to je potvrda vrijednosti i književnog djela autora. Profesor Ismet Karamanaga ističe da je knjiga dragocjena, čita se u dahu,a potrebna je zbog prošlosti, a i zbog svega što nam se dešava. 

„Knjiga je veoma autentična, sa neprocjenjivom faktografijom, ali i suptilnom metafizikom koja treperi u ovim gradovima, kao neraskidiva nit koja traje i nakon što artefakta prođu. On je na najljepši način ukazao na dragocjenosti, ono međukulturno, religijsko, jezičko, ljudsko koje iznad svega i u svemu živi i traje. Divno su najširoj publici približeni kult Svete Marije, Sv. Vladimira, sufijska treperenja, sazvučja koja odišu vječnošću, mogile, megaliti…“, napisao je Karamanaga, naglašavajući da su “ovakve knjige trajni mostovi među ljudima, jezicima i narodima, među njihovim kulturama i različitostima.

Novinar i književnik Željko Milović navodi da je  Mustafa Canka vrijedni hroničar lijepoga (ali i onoga drugoga).

„Canka skuplja rasparane parčiće kolektivnih sjećanja u cjelinu, pokušavajući da dokaže da je onoga što povezuje Bar i Ulcinj kudikamo više nego onoga što razdvaja. Njegovo djelo prikazuje čitavu nisku bisera koju danas zovu “suživotom”, a u stvari nije ništa drugo no naš obični, mediteranski zajednički život, kakav smo baštinili vjekovima. Pametno balansirajući između prošlosti i sadašnjosti, autor je ponudio odgovor na mnoga pitanja koja se ne tiču identitetskog već ljudskog, što je kategorija iznad, a čime je nanovo otvario škrinju bescjen-blaga dobro poznatu starosjediocima, na žalost ne dovoljno i onima koji su dolazili i ostajali i postajali dio tkiva Bara i Ulcinja. Otvorio je prvima na podsjećanje, drugima na nauk, naveo je Milović i dodao da “Canka o oblastima Bara i Ulcinja ne govori odvojeno, već kao o jedinstvenoj neraskidivoj tvorevini, bjelodano dokazujući da su se isti običaji, vjerovanja, u krajnjem i oblici ponašanja (nastali na osnovu “duha mjesta” i onoga što je on istorijski percipirao) zadržali na ovom prostoru bez razlika, iako ih je bilo. Ukazujući na tradicionalno gostoprimstvo kao temelj interkulturalnosti, on se dotakao bogatstva jezika i folklora, specifičnih kužina Ulcinja i Bara koje su u sebi zadržale dah imperija koje su vladale ovim krajevima, objašnjavajući da elementarno istu priču, samo sa različitim predznakom….”.

Izdavač ovog vrijednog djela je NVO “Ul Info“, a rad na ovom projektu i štampanje knjige ostvareno je uz podršku Fonda za zaštitu i ostvarivanje manjinskih prava Crne Gore.

Avatar

Biljana Dabić

Pročitajte još

Leave a Reply

Pravila Komentarisanja
Uslovi Korišćenja