Luka Lagator poklonio radove barskim maslinarima

 Luka Lagator poklonio radove barskim maslinarima

Rukovodstvo Društva maslinara Bar je imalo posebnu čast da u Starom Baru ugosti svjetski poznatog i nagrađivanog slikara i karikaturistu Luku Lagatora koji je Društvu na poklon donio izuzetno vrijedne umjetničke radove.

Lagator je Društvu maslinara Bar poklonio 21 rad (karikaturu) u printanoj formi, signirane i svojeručno potpisane, a tema svakog rada je „MASLINA“.

Predsjednik i sekretar Društva, Ćazim Alković i Dino Mujić su imali čast da dobiju knjigu u kojoj se nalaze nagrađeni i selektovani Lukini radovi, istu knjigu za dopunu maslinarske biblioteke dobilo je i Društvo.

Skoro svi poklonjeni radovi su nastali u periodu od 2009. do 2021. godine tako što je umjetnik Lagator sa njima učestvovao na: „ INTERNATIONAL OLIVE CARTOONS CONTEST KYRENIA – CYPRUS“ od kojih je većina selektovana za izložbu i katalog ovog međunarodnog festivala.

„Dvadeset jedna karikatura velikog formata koje za temu imaju maslinu za barske maslinare predstavljaju pravo bogatsvo. Ovo potvrđuje da Društvo maslinara Bar nije isključivo organizacija poljoprivrednika koja se bavi samo poljoprivredom, već da je organizacija koja gaji i razvija uopšte kulturu života sa maslinom u Baru i Crnoj Gori. To je prepoznao i umjetnik svjetskog glasa i priznanja Luka Lagator što ga je i motivisalo za ovu vrijednu donaciju“, saopšteno je iz Društva maslinara.

Kako dodaju, Društvo maslinara će sigurno znati da na najbolji način poklonjene karikature iskoristi u cilju afirmacije i promocije masline i maslinarstva u Baru i Crnoj Gori, a novoizgrađena Kuća maslina je pravo mjesto gdje bi trebale biti izložene i prikazane javnosti.

„Društvo maslinara Bar izražava javnu zahvalnost proslavljenom umjetniku i karikaturisti Luki Lagatoru“, zaključuju iz Društva maslinara.

Avatar

Portal Bar

Pročitajte još