Kako umjetnost preživljava van konvencionalnih prostora?

 Kako umjetnost preživljava van konvencionalnih prostora?

Nesvakidašnji projekat naslovljen „Preživljavanje umjetnosti“ realizovan je u Baru, u saradnji Galerije “Velimir A. Leković”, Kreativnog Haba Bar i Fakulteta za dizajn i multimediju
UDG.

„Preživljavanje umjetnosti“ okupilo je studente master programa Fakulteta za dizajn i multimediju Petra Žugića, Eminu Nimanbegović, Janka Vemića, Sanju Abramović, Doniku Ljuljđuraj i Aleksandru Todorović, koji su Baranima predstavili svoje umjetničke fotografije na neuobičajenom mjestu – na spoljašnjem zidu galerije, u parku između galerije i ljetnje bašte Doma kulture.

Njihove fotografije velikog formata, izražene socijalne tematike, svjesno su izložene dejstvu vremena, odnosno atmosferskih prilika.
Riječ je, naime, o svojevrsnom nastavku projekta koji su ovi studenti pod mentorstvom profesora Aleksandra Čelara tokom ove studijske godine sproveli u napuštenom i devastiranom fabričkom prostoru u Podgorici, gdje su takođe lijepili fotografije i potom pratili proces njihove deformacije.
Ovakva “gerilska” izložba privukla je pažnju rukovodilaca Kreativnog haba Bar i Umjetničke galerije “Velimir A. Leković”, mr Maje Čakalović i dr Miluna Lutovca, pa je sa profesorom Čelarom, dogovoreno njeno ponavljanje u Baru, i to pod nazivom “Survival of the art”-Preživljavanje umjetnosti.


Inspiracija za “Survival of art” bila je trenutna situacija, kada je zbog straha od virusa, koji je zahvatio cijeli svijet, bilo onemoguceno umjetnicima da svoje radove predstavljaju na konvencionalni način.
Cilj nije bio da se fotografije prikažu pojedinačno kao zasebna djela, već je zamisao da izložba sama po sebi bude jedno umjetničko djelo. Ovo je vid konceptualne umjetnosti koji sadrži priču “iza sebe”, način na koji je nastala, na koji traje, nestaje i kako se transformiše.
Nakon uvertire – lijepljenja fotografija, projekat je nastavljen panel diskusijom u prostorijama Kreativnog haba u Starom gradu.
Pozdravljajući učesnike i zahvaljujući studentima što su se odazvali pozivu na saradnju, Maja Čakalović je istakla da je ovo ujedno i premijerna programska aktivnost u Habu.
Studentima – panelistima se putem Zum platforme priključio i profesor Čelar, koji inače živi u Barseloni. Profesor Čelar je sa svojim studentima razgovarao o konceptu ovog događaja, odnosno sudbine umjetničkog djela, ukazujući kako se radi o drugačijem modelu u odnosu na podgoričku “postavku”.
Učesnici su istakli da se postavljanjem fotografija izložba kao umjetničko djelo ne završava, već je samim ovim panelom i dolaskom u hab nastavljena u drugoj formi.


„Umjetnici uvijek traže novi način izražavanja svojih ideja koristeći sve što je danas dostupno i kombinujući više medija tako dobijamo multimedijalni projekat koji ostavlja mnogo veći utisak na posmatrače nego konvencionalni način prikazivanja djela. “Preživljavanje umjetnosti” se ne završava ovdje, iako je ovo izložba koja ima određeni rok trajanja, projekat se mijenja kroz vrijeme i jednog dana će nestati, ali, baš zato što je multimedijalan, nastaviće svoj život transformacijom iz jednog medija u drugi. Čak i kada ova izložba potpuno nestane, moći ćemo kroz fotografije, snimke, ostatke izložbe i korišćene materijale da prikažemo djelo na pravi način, opet probudimo određenu emociju u posmatraču i podstaknemo ga na razmišljanje“, kazao je ovim povodom Milun Lutovac.

Avatar

Portal Bar

Pročitajte još