Izložba posvećena Zimskim olimpijskim igrama u Pekingu otvorena u Baletskoj školi „Princeza Ksenija“

 Izložba posvećena Zimskim olimpijskim igrama u Pekingu otvorena u Baletskoj školi „Princeza Ksenija“

Foto: Sergej Zabijako

Izložba crteža učenika Baletske škole “Princeza Ksenija”, posvećena predstojećim Zimskim olimpijskim i paraolimpijskim igrama u Pekingu 2022. godine, otvorena je danas u prostorijama ove škole u Baru. Izložba se realizuje u organizaciji Baletske škole “Princeza Ksenija”, a pod pokroviteljstvom Ambasade Narodne Republike Kine u Crnoj Gori, koja je za sve učesnike obezbijedila prigodne poklone.

Postavku čini šezdesetak radova učenika škole iz Bara, Podgorice i Nikšića, uzrasta od šest do dvanaest godina, i ista se može pogledati do kraja Zimskih olimpijskih i paraolimpijskih igara u Pekingu, odnosno do 20. februara naredne godine.

Foto: Sergej Zabijako

Otvarajući izložbu, istoričarka umjetnosti dr Anastazija Miranović kazala je da joj čini osobito zadovoljstvo da govori na otvaranju, tim prije što je riječ o radovima mladih, talentovanih pojedinaca, obdarenih svojevrsnim kreativnim potencijalima, na koje računa crnogorsko društvo.

“Šezdesetak crteža, rađenih flomasterom, drvenim ili vodenim bojama, na temu Zimskim olimpijskih i paraolimpijskih igara u Pekingu 2022. godine, donose pregršt izmaštanih očekivanja i želja, dječjih nesputanih izricaja snježne idile i igara. Vrlo smjelo, nevino, naivno, simbolično i amblematično djeca crtaju svoje doživljaje: crno-bijelog pandu – maskotu Zimskih igara, Snješka Bijelića, Djeda Mraza, takmičare, djecu koja se igraju i druže, jelke, sanke, skije, zmajeve, novogodišnje ukrase i balone, olimpijske krugove i mnoštvo drugih detalja samo njima znanih i bliskih”, kazala je Miranović, dodajući da “nepatvoreni, radoznali, nestrpljivi, iskreni doživljaji koji nesebično dijele s nama, pored sve “hladnoće” zadate teme, emituje neizmjernu toplinu i širinu ljubavi, koju samo djeca mogu da pruže”.

Foto: Sergej Zabijako

Direktorica Baletske škole “Princeza Ksenija” Vanja Pantović srdačno se zahvalila Anastaziji Miranović, dragoj djeci i roditeljima, koji su, i pored toga što im je balet preokupacija učestvovali u ovom zanimljivom događaju i promociji nečeg što traje duže od dvije hiljade godina – Olimpijskih igara.

“Ambasada Narodne Republike Kine inicirala je ovaj događaj i obezbijedila prigodne poklone za svu djecu – maskote Zimskih olimpijskih i paraolimpijskih igara. Izložba će biti otvorena do 20. februara, tako da ako želite da dovedete svoje prijatelje, drugare, možete da se družite u ovom lijepom prostoru koji je obezbijeđen samo za vas”, kazala je Vanja Pantović.

Foto: Sergej Zabijako
Avatar

Sonja Jovanović

Pročitajte još