Izložba Crnogorsko ćirilsko štamparstvo i promocija fototipskog izdanja Psaltira sjutra u Baru

 Izložba Crnogorsko ćirilsko štamparstvo i promocija fototipskog izdanja Psaltira sjutra u Baru

Otvaranje izložbe „Crnogorsko ćirilsko štamparstvo XV i XVI vijeka“ i promocija fototipskog izdanja „Psaltira s posljedovanjem Đurđa Crnojevića iz 1494.“, biće upriličeni sjutra u sali Zavičajnog muzeja, u Dvorcu kralja Nikole u Baru, sa početkom u 19 sati, u organizaciji Matice crnogorske i JU Kulturni centar Bar.

Izložbu Crnogorsko ćirilsko štamparstvo XV i XVI vijeka činе 24 ilustrovana panoa kao i prateći katalog. Rađena je dvojezično na crnogorskom i engleskom jeziku i predstavljena je u više crnogorskih gradova i inostranstvu.

Fototipsko izdanje Psaltira s posljedovanjem Đurđa Crnojevića iz 1494. su kao suizdavački projekat nedavno objavili Matica crnogorska i Naučni arhiv Bugarske akademije nauka (BAN). Primjerak ove najrjeđe crnogorske inkunabule u posjedu Naučnog arhiva BAN predstavlja osnovu fototipskog izdanja. Zahvaljujući saradnji dviju institucija kulture, prije digitalizovanja ovaj je primjerak Psaltira na inicijativu Matice crnogorske restauriran. Fototipsko izdanje Psaltira sa posljedovanjem (1494) objavljeno je u tiražu od 399 numerisanih primjeraka. Izdanje prati dodatak sa tekstovima na crnogorskom, bugarskom i engleskom jeziku dr Galje Gospodinove iz Bugarske akademije nauka i prof. dr Božidara Šekularca, koji je i glavni urednik.

Izložbu će otvoriti Dragan Radulović, predsjednik Matice crnogorske, a na promociji Psaltira s posljedovanjem (1494) će govoriti prof. Dr Božidar Šekularac, urednik izdanja; prof. dr Marijan Premović, profesor na Filozofskom fakultetu u Nikšiću; Ivan Ivanović, generalni sekretar Matice crnogorske i mr Ivan Jovović, predsjednik ogranka Matice crnogorske u Baru.

Avatar

Portal Bar

Pročitajte još