Iz štampe izašla prva knjiga Zorana Gojića: Legende, anegdote i priče s ove strane Rumije

 Iz štampe izašla prva knjiga Zorana Gojića: Legende, anegdote i priče s ove strane Rumije

U produkciji barske izdavačke kuće Mediteran Multimedia objavljena je prva knjiga Zorana Gojića iz Bara – “PODRUMIJSKE PRIČE”.

Riječ je o zbirci legendi, anegdota i priča sa ove strane Rumije, koje je Gojić slušao, skupljao i zapisivao unazad nekoliko decenija.
Knjiga, koju čine 153 priče, podijeljena je u četiri poglavlja: “Priče usputne”, “Priče iz prve ruke”, “Sjenovite priče” i “Dumanja uz kafu”, i u njima se na najsuptilniji način pokazuje nit zajedničkog života sve tri vjere u Baru, uz međusobno uvažavanje i izuzetno poštovanje. Ona je svjedočanstvo o drugačijim prošlim vremenima, a način naracije, naročito u poglavlju u kome se citiraju sagovornici, odaje dah zaboravljenih riječi i govora kakav odavno nije u upotrebi.
Posebnu pažnju svih koji su već pročitali djelo izazivaju priče o natprirodnim pojavama u selima i naseljima iz okoline Bara, koje je Gojić bilježio od Šestana do Zubaca.


“Pred vama su priče koje sam čujao, upijao, bilježio i uz njih rastao (…) Ovo nije, niti može biti
istorijska knjiga, već su samo zapisane riječi o događajima iz života Barana, od kojih mnogi više nisu među nama. Ako se nađe i poneka greška u faktima, praštajte, svašta se i u raznim verzijama čulo pokraj ognja. Prvi dio knjige su prepričane priče, iz raznih izvora, usmenih i štampanih; u drugom dijelu sam citirao sagovornike koji su mi otkrivali djelove nepoznatog Bara. Među njima ima poljoprivrednika, radnika, ali i profesora i inženjera, te su zbog toga stilski različite, jer sam se, koliko se moglo, držao izvornog stila pripovjedanja, dijalekta i lokalizama; treće poglavlje je nastalo na isti način i pripada stvarima koje ne možemo da objasnimo savremenim načinom razumijevanja, a četvrti su razmišljanja koja sam zapisivao uz jutarnju kafu, između kompjutera i šporeta na drva”, zapisao je, pored ostalog, autor u uvodu svoje prve knjige.

Recenzent djela “Podrumijske priče”, prof. Neđeljko Đurović, potencira da je ova knjiga “romansirano svjedočanstvo o ljudskoj empatiji koja se nije povinovala diktatu jednog vremena”.
“Ova hronika originalnih kazivanja otkriće nam suštinu međuljudskih odnosa i dokazati koje vrijednosti našeg postojanja ne smijemo izgubiti. U njenim redovima, u kojima su ispisane priče iz perioda autorovog odrastanja i stasanja, uočićemo zašto su i naši, današnji intimni strahovi, utajena sagrešenja i lažni uspjesi nebitni spram iskrenog priznanja i zahvalnosti dobročiniteljima”, ističe prof. Đurović.


Po njegovom mišljenju, Zoran Gojić je svojom spisateljskom kreacijom zaslužio da stane u red nezaobilaznih zavičajnih pisaca.
“Iako su o našem Baru ispisane mnogobrojne, veoma lijepe i sadržajne stranice, svaki čitalac ove knjige neće se oteti utisku da je njena autentičnost ispunila određene spoznajne praznine. Naša najtananija, najmaštovitija i najemotivnija interesovanja o jednom razdoblju, o jednom načinu razmišljanja iz kojeg su proistekle vrijednosti po kojima je Bar prepoznat kao multikulturološka zajednica, u ovoj knjizi imaju svoje zadovoljenje. Njegova pouka da su ‘ljese našeg mozga, duše i srca otvorene za sve koji hoće život, jedni sa drugim kao odvajkada u Baru, a ne suživot – jedni pored drugih’ najbolja je smjernica koju je jedna knjiga o Baru ikada imala! Ovo pripovjedanje satkano od izvornih riječi starih Barana, koji su ‘s mukom živjeli’ i zbog toga sve upamtili, ali i koje nam poručuju da istina može živa izići iz groba sa riječima: ‘Čekaj me, stizam te ja!’, mora postati školsko štivo. Mlađe generacije u Crnoj Gori podučavane po pouci da ‘niko s bande nije nam svojiji no mi što smo sami sebe’ najbolje će usvajati vrijednosti građanskog društva, ali će i na osnovu izreke ‘ne učini sve što ti šake dođe’ i te kako pravilno percipirati demokratske vrijednosti”, ističe Neđeljko Đurović.


Zoran Gojić je rođen 1973. u Baru. Osnovnu i srednju školu završio je u mjestu rođenja. Kako
stoji u biografiji unutar knjige “Podrumijske priče”, živi u Burtaišima, “na po puta između Mosta Karanikića i maslina Prorokovića kod Brijega Đurovog. Štreka sa desne, Ekonomija s lijeve strane kao omeđnica”.

Izdavačka kuća “Mediteran Multimedia” jedan je od segmenata istoimene NVO koja se bavi
promocijom Bara, njegovog kulturno-umjetničkog nasljeđa i djela lokalnih autora. Iza sebe u tri godine postojanja potpisuje šest knjiga i publikacija, jedan muzički CD, jednu izložbu i jedan dokumentarni film praćen DvD izdanjem.

Avatar

Portal Bar

Pročitajte još