Ilija Šoškić – Artistička gromada potekla sa našeg geografskog prostora

 Ilija Šoškić – Artistička gromada potekla sa našeg geografskog prostora

Monumentalna monografija “Ilija Šoškić“, posvećena maestru i svjetski priznatom umjetniku, predstavljena je preksinoć u Kolektoru u izdanju Sekretarijata za kulturu i sport Glavnog grada, piše Pobjeda.

Na predstavljanju knjige su pored Šoškića govorile kustoskinja retrospektive i kourednica izdanja Nela Gligorović, sekretarka za kulturu i sport Ana Medigović i Dragica Čakić, rukovoditeljka arhiva Šoškić, kourednica izdanja i supruga Ilije Šoškića.

Gligorović je pojasnila da Šoškićev opus ne može da trpi kataloške formate, te je zbog toga urađena monografija.

“Izdanje sadrži Šoškićeve teorijske traktate nastajale od kraja osamdesetih do dvijehiljadite godine. Takođe, sadrži publikovane radijske zapise nastajale na Radio Zagrebu u okviru emisije „Kulturni mozaik“ tokom 1988. i 1989. godine”, rekla je Gligorović.

Prema njenim riječima, Ilija Šoškić je konceptualac, pripada tekovinama druge polovine XX vijeka i njegov rad prolazi kroz različite faze.

“Ilijina umjetnost je opravdana tautologijama, odnosno logičkim istinitim iskazima”, kazala je Gligorović i dodala da će sljedeće godine biti 60 godina od početka Šoškićeve umjetničke prakse.

Ono što je interesantno, kako je kazala, je to da je Šoškić jedan od pionira novih jugoslovenskih umjetničkih praksi koje nastaju krajem šezdesetih godina.

“Vaninstitucionalno djelovanje, javni fizički prostor, demistifikacija umjetničkog čina koja se dešava u Osijeku 1968. godine su počeci važni za evropsku umjetnost. Važno je da znamo da je sa našeg geografskog prostora potekla takva artistička gromada priznata u svijetu”, ocijenila je ona.

Gligorović je ukazala da se u monografiji nalaze biografski i bibliografski podaci.

Čakić je istakla da je Šoškićeva supruga 35 godina i to je razlog što je počela skupljati umjetnikovu arhivsku građu.

“Ilija je napuštao sve. Napustio je Osijek zbog svoje političke i mentalno političke aktivnosti. Prvi odlazak je iz Osijeka, drugi iz Rima opet iz istih razloga. Treći je odlazak iz Dubrovnika, a četvrti takođe iz Rima. Ovo je njegov dolazak. Možda je ova knjiga važna kao i njen presjek u tekstovima”, kazala je Čakić i dodala da govori i svjedoči o periodu od 1986. godine.

Čakić je naglasila da metafizičnost i vremenski proces korespondira njegovom radu i to je ono što su monografijom htjeli priblžiti umjetničkoj javnosti. “Knjigom nudimo provokaciju za nekim novim znanjima”, zaključila je Čakić.

Kako je rečeno, Šoškić sedamdesetih godina spada u sam vrh italijanske i evropske neoavangarde. Praktikuje umjetnost isključivo u ideološkoj funkciji. Rad „Pucanj u zid“ je postao kultni rad.

Šoškić je kazao da se konceptualna umjetnost rađala baš u Lenjinu, a kasnije u Mao Ce Tungu.

“To je nauka koja je dokazivala da može da postoji permanetna stalna revolucija. Bio sam tada u ideologiji i politici. Uspio sam da prebrodim krizu kraja ideologije”, kazao je Šoškić.

On se prisjetio mnogih događaja iz bogatog artističkog života i ličnih iskustava. “Čudne su stvari koje umjetnik zaokruži, napravi, definiše i potpiše. Umjetnik postaje umjetničko djelo”, kazao je Šoškić.

Govorio je i o njegovm postideološkom ciklusu. Njegov ulazak u matematiku je bila inspiracija. “Nisam siguran ni u šta, sve je pod posmatranjem i istraživanjem”, kazao je Šoškić.

On je pojasnio da je konceptualna umjetnost opasna. “Sve tradicionalno u umjetnosti će nam doći na naplatu”, zaključio je Šoškić.

Medigović je kazala da Sekretarijat pruža disperzivnu podršku razvoju kulture u zajednici i širi misiju o potrebi shvatanja bezgraničnih svjetova kulture kao postamenata civilzacijskih vrijednosti 21. vijeka.

“Duže od pola vijeka Ilija Šoškić egzistira na evropskoj sceni savremene umjetnosti prezentujući preko svog opusa i priču o maloj i ljutoj zemlji koja nije do kraja etablirala značaj djela umjetnika”, rekla je Medigović.

O značaju opusa maestra Šoškića na razvoj savremenih umjetničkih praksi suvišno je govoriti, smatra ona.

“O umjetniku i misliocu Iliji Šoškiću svijet piše decenijama unazad. Važna je njegova retrospektiva za crnogorsko društvo i umjetničku javnost, kao i monografija koja je od višestrukog značaja, jer ostavljamo legat crnogorskoj publici za edukaciju i unapređenje budućih praksi kao svjedočanstvo za istraživače i buduće generacije”, kazala je Medigović.

Avatar

Portal Bar

Pročitajte još