Hadžisalihović: Sa „oživljavanjem“ junaka iz filmova krenuo sam zbog korone, ohrabruje me reakcija okoline

 Hadžisalihović: Sa „oživljavanjem“ junaka iz filmova krenuo sam zbog korone, ohrabruje me reakcija okoline

Naš sugrađanin Darijan Hadžisalihović već neko vrijeme na društvenim mrežama predstavlja Fanart skulpture i na taj način oživljava junake iz filmova, poput Gruta (Guardians of the Galaxy), Venoma (Spiderman), Tora… Za Portal Bar govori o hobiju, sa kojim je krenuo potpuno neplanirano, reakcijama publike i planovima.

Foto: Privatna arhiva

Već neko vrijeme na društvenim mrežama predstavljaš FANART skulpture. Kada si počeo sa njihovom izradom i koje sve junake si do sada na ovaj način oživio?
Počeo sam sasvim slučajno, i što je možda zanimljivije, nedavno, prije svega par mjeseci (precizan da budem krajem septembra). Tokom perioda Corona lockdown-a u Crnoj Gori, ni kompanija u kojoj radim nije bila poštđena, pa smo svi bili zatvoreni u kući gotovo 45 dana. Kako smo iscrpjeli sve moguće vidove zabave u kući i sve je postajalo monotono i kako bih izbjegao dosadu, počeo sam da slikam na standardnom blok papiru, pa onda i na platnu. Tu je i krenulo moje interesovanje za umjetnost. Tokom septembra je meni i mojoj djevojci bio plan nam da presadimo mladice Aloe vere koje smo imali na terasi gdje živimo, a kako smo ih imali dosta ideja je bila da napravimo male i neobične saksije. Tako sam nabavio pakovanje gline u obližnjoj knjižari, zajedno sa još par slikarskih platna. Kada smo napravili par saksija, ostalo nam je viška materijala i da bih ga potrošio iz neke čudne želje sam napravio saksiju Baby Grot-a iz „Guardians of the Galaxy“ serijala filmova Marvel. Tako je i krenulo moje interesovanje za modelovanje i pravljenje figura. Nemam puno figura jer sam proces oduzima dosta vremena, a ponavljam nedavno sam počeo ovim da se bavim. Među figurama koje sam do sad izradio su Death with candy, Saxy Amfibio (svoj dizajn), zatim Venom iz Spidermana, Jinno iz AfroSamurai, Ghost rider, i posljednji – Thor.

Foto: Privatna arhiva

Koji materijal koristiš za rad i koliko vremena je potrebno da se jedna figura napravi?
Nažalost, u Crnoj Gori nijesu dostupni materijali, kao ni alati za finu izradu figura. Trenutno radim sa AirDry glinom ili ti DAS masom koju koriste učenici osnovnih škola na časovima likovne umjetnosti. Problem kod ovog materijala je što se suši na vazduhu i zato joj treba dosta vremena kako bi se ona stvrdnula i kako bih nastavio sa radom. Pored toga, imam i posao komercijalnog menadžera, i nemam previše slobodnog vremena koje bih odvojio isključivo za pravljenje figura. U prosjeku mi treba nekih 7 do 8 dana da figura bude skroz gotova, a to bi značilo da dnevno odvojim nekih 2-3 sata.

Foto: Privatna arhiva

Koje likove planiraš uskoro da oživiš?
Kako zbog ograničenja materijala, uštede vremena, pa i samog uživanja u svemu ovome, radim uglavnom dvije figure istovremeno. Upravo sam završio figuru Vukodlaka koja je character dizajn umjetnika i strip autora Luke Cakića, koji je jedan od savjetnika u cijelom procesu i osoba koja je prošla sve ovo mnogo prije mene. Druga figura koja je na trećini puta je Gandalf the Grey iz Gospodara prstenova.

Foto: Privatna arhiva

Kakve su dosadašnje reakcije prijatelja i publike?
Reakcija prijatelja i porodice me je konačno i natjerala da napravim Instagram stranicu i malo profesionalnije promovišem sebe i svoje radove. Do tada sve se svodilo na kućni hobi i na moju oazu mira gdje bih mogao da se izgubim na 2-3 sata. Sada kada sam napravio stranicu na društvenim mrežama uviđam da ljudi cijene moj rad i da su prije svega iznenađeni ovim što radim.

Foto: Privatna arhiva

Da li planiraš da prodaješ skulpture? 
Još uvijek sam nov i svjež u ovom svijetu, svakodnevno učim na svojim figurama, gledam šta i kako drugi rade. Isprobavam različite tehnike, koristim improvizovane alate i dostupne materijale koje ne koriste profesionalci u svijetu. Ideja je da u ovome postanem što bolji, da se domognem vrhunskih materijala kako bih mogao da ponudim nesto najbolje što mogu da izvedem, a što da ne, onda bih i počeo da prodajem. Ali, čeka me još figura prije nego dođem do tog dijela.

Foto: Privatna arhiva

U tom pravcu, koji je najbolji put do publike – društvene mreže, izložbe ili nešto treće?
Za mene se pokazalo da su društvene mreže najbolji put do promocije. Ipak, počeo sam ovim da se bavim u periodu Korona krize, kada se u umjetnost baš i ne ulaže, kada smo svi u svojim kućama i vrijeme provodimo upravo na društvenim mrežama ili uz TV. Uspješna su i iskustva drugih umjetnika, koji su organizovali svoje izložbe, poput Aleksandra Vujoševića koji mi je mogu reći mentor… Za sve sto radim prvo njega „cimam“, šaljem fotografije i upijam savjete… Rekao bih da je ovo „treći vid“ promocije – davanje intervjua kojem se nijesam nadao, a još manje bio spreman. 

Avatar

Sonja Jovanović

Pročitajte još