Emilija Minić nastupila u Baru: „Pandemija nam je potvrdila da je umjetnik bez publike jedno veliko ništa“

 Emilija Minić nastupila u Baru: „Pandemija nam je potvrdila da je umjetnik bez publike jedno veliko ništa“

Koncert jednog od najperspektivnijih crnogorskih soprana Emilije Minić, u klavirskoj pratnji Jelene Polović Šiljeg i gostovanjem gitariste Aleksandra Bubanje, upriličen je sinoć na platou ispred Dvorca kralja Nikole. Domaća publika bila je u prilici da po prvi put čuje Minić, koja se predstavila interesantnim repertoarom, i uživa u koncertu koji se može doživjeti u najvećim svjetskim metropolama.

Koncert u sklopu Barskog ljetopisa jedan je u nizu nastupa koje je Minić održala u posljednjih mjesec dana u Crnoj Gori, pa je priprema repertoara za nju predstavljalo zahtjevan posao.

Minić je nastupila u pratnji Jelena Polović Šiljeg, Foto: Danilo Dado Pavlović

“Uvijek se trudim da program koji predstavljam bude interesantan, da drži pažnju publike, da ne bude previše komercijalan, a opet da bude prilagođen ambijentu. Zaista sam veoma posvećena kada se radi o sklapanju programa. Nakon jednog, ne tako lakog perioda za sve, a pogotovo za umjetnost, izuzetno mi je drago da sam po prvi put održala koncerte u Herceg Novom i Baru. Svu zahvalnost dugujem divnim organizatorima i selektorima festivala gospodinu Marašu i Kraljeviću koji su mi dali svoje povjerenje”, istakla je nakon koncerta Minić, dodajući da su se na programu našle najljepše melodije ruske, italijanske i španske muzike.
“To su kompozicije koje daju širok spektar emocija i karaktera pa su se našla djela Rahmanjinova, Glinke, Čajkovskog, Obradorsa, De Falje, Tostija….”, ističe ona.
Aplauzi nakon svake kompozicije najbolji su pokazatelj da je i publika bila oduševljena. Minić ne krije da je i sama reakcijama onih koji su je slušali prezadovoljna.
“Mislim da je ove godine, više nego ikad, publika željna koncerata i prelijep je osjećaj vidjeti zadovoljna lica”, dodala je Minić.

Foto: Danilo Dado Pavlović

Emilijin koncert, ali i ostali program na Barskom ljetopisu jednako su dobro posjećeni. Budući da smo godinu i po bili „zaključani“, Minić se osvrnula na to i koliko se publika zaželjela ovakvih događaja:
“I te kako su željni… I ne samo publika, već i umjetnici. Tek sada shvatam koliko je bitan kontinuitet izvođenja za jednog umjetnika, a i potvrdilo se moje pravilo da je umjetnik bez publike jedno veliko ništa”, objašnjava Minić, a na pitanje koliko će upravo pandemuja uticati na to da promijenimo stav prema kulturi i kulturnim radnicima, odgovara da je “teško reći da se stav promijenio“.

Aleksandar Bubanja – Specijalni gost koncerta, Foto: Danilo Dado Pavlović

„Mislim da treba još dosta vremena i rada da prođe da bi se nešto bitno promijenio. Možda smo samo osvijestili status i da ponašanje nema mnogo veze sa pandemijom. Vrijeme će pokazati”, kazala je Minić.

KONCERT SASTAVA BASSONEGRO VEČERAS U STAROM BARU

Muzički program Barskog ljetopisa nastavlja se večeras, nastupom kvarteta „Bassonegro“ na sceni u Starom Baru, sa početkom u 21 čas.

“ Kvartet je formirao mr Veljko Belević 2007. godine a činili su ga tada studenti iz klase sa Muzičke akademije – Cetinje, danas već afirmisani umjetnici. Pored Belevića, u kvartetu sviraju Ljubinko Lazić, Slaven Turusković i Predrag Vujović“, najavljuju organizatori.

Naslovna fotografija: Danilo Dado Pavlović

Avatar

Sonja Jovanović

Pročitajte još