Počinju Susreti pod Starom maslinom

 Počinju Susreti pod Starom maslinom

Foto: Sergej Zabijako

Dodjelom nagrada za literarno stvaralaštvo na otvorenoj sceni kod Stare masline na Mirovici danas u podne biće otvoreno 34. izdanje Međunarodnog festivala dječijeg stvaralaštva i stvaralaštva za djecu “Susreti pod Starom maslinom”.

Ove godine, zbog  epidemioloških i finansijskih razloga festival neće imati svog laureata, već će, kako je kazala koordinatorka kulturno–umjetničkog programa u Kulturnom centru Bar Darinka Škuletić biti poklonjen narodu dječjem – “svim sanjarima, maštarima, lađarima, putnicima dalekih zvijezda, koji danju uzjašu sunčeve zrake, noću oblače zvijezde, vjernicima Knjige, Mudrosti i Dobrote”.

“Tradicionalno, otvaranje festivala biće upriličeno na otvorenoj sceni kod Stare masline na Mirovici. Posebno osmišljen kulturno-umjetnički program koji uključuje i dodjelu nagrada najboljima za literarno stvaralaštvo. Pjesnici, gosti festivala smjenjivaće se u recitovanju stihova, uz osmišljenu animaciji prisutnih mališana”, najavljuje Škuletić.

Žiri za literarne radove 34. Međunarodnog festivala dječjeg stvaralaštva i stvaralaštva za
djecu „Susreti pod Starom maslinom“, u sastavu Ljiljana Milović, profesorica književnosti, predsjednica i članovi Željko Milović, novinar i pisac i Sonja Lalević, upravnica Narodne biblioteke i čitaonice „Ivo Vučković“ zasijedao je 20. maja 2021. godine i u konkurenciji od ukupno 104 literarna rada na temu „Skriveno blago Stare masline“, koji su prispjeli iz 24
osnovne škole iz Crne Gore, jednoglasno donio odluku da se prva nagrada dodijeli Mariji Rovčanin, učenici 7. razreda, OŠ “Oktoih” iz Podgorice, druga nagrada Tari Popović, učenici petog razred OŠ “21. maj” iz Podgorice, a treća nagrada Miljanu Peroviću, učeniku 6. razreda OŠ “Vlado Milić” iz Podgorice.

„Iako je tema bila dovoljno inspirativna, u većini radova, sa izuzetkom nagrađenih, nije bilo ni
spontanosti ni originalnosti koje bi trebalo da karakterišu dječje radove. Utisak je da u većini
slučajeva djeca nisu pisala samostalno, već uz sugestije i pomoć starijih, mentora ili roditelja
koji su ih ograničavali“, navode u obrazloženju odluke članovi žirija.

Nakon otvaranja, od 14 sati planirano je okupljanje gostiju i djece kod „Pjesničkog kamena“ i sađenje mladice masline. Večernji dio programa obuhvata koncert poznate barske rok grupe “Akademija” na platou ispred Dvorca kralja Nikole i promociju ovogodišnjeg Zbornika festivala, sat kasnije.

Drugi festivalski dan počinje u 11 časova, pozorišnim programom za djecu, na platou ispred Dvorca kralja Nikole, gdje će, od 17 sati, biti priređeno i svečano otvaranje izložbe najboljih dječijih likovnih radova i dodjela nagrada najboljima.

Žiri za likovni rad 34. Međunarodnog festivala dječjeg stvaralaštva i stvaralaštva za djecu „Susreti pod Starom maslinom“ radio je u sastavu mr Maja Čakalović, akademska vajarka, član, Katarina Gazdić Ilčić, istoričar umjetnosti, član i dr Milun Lutovac, rukovodilac galerije „V.A.Leković“ , predsjednik zasijedao je takođe 20. maja i odabrao najbolje od ukupno 663 likovna rada na temu „Skriveno blago Stare masline“, koji su pristigli iz svih gradova Crne Gore, ostvarenih u svim crtačkim i slikarskim tehnikama.

Žiri je za izložbu koja će biti otvorena u okviru festivala odabrao najboljih 100 radova, a nagrade su zavrijedila tri autora najoriginalnijih radova.

Prva nagrada pripala je Polini Belkini, učenici 7 razreda, OŠ “Jugoslavija”, druga nagrada pripada Petri Popović, učenici II razreda OŠ “Vuko Jovović” iz Danilovgrada, dok je treću nagradu zavrijedio Nikić Matija, učenik 6. razreda OŠ “Vladimir Nazor” Podgorica.

Zatvaranje festivala posvećeno je jednom od najpoznatijih crnogorskih pisaca za djecu Draganu Raduloviću.

“Kao omaž Draganu Raduloviću pripremili smo posebno koncipiran cjelovečernji program svečanog zatvaranja festivala, koje je zakazano za 19 časova”, najavila je Škuletić.

Ona podsjeća da je Međunarodni festival dječijeg stvaralaštva i stvaralaštva za djecu „Susreti pod Starom Maslinom“, koji se od 1987. tradicionalno održava svake godine, posvećen dječijem svijetu. “Pored djece predškolskog i osnovnoškolskog uzrasta, koja svojim likovnim I literarnim radovima učestvuju na konkurs, na temu: “Skriveno blago Stare masline”, aktivni učesnici su i poznati dječiji pisci iz Crne Gore i regiona”, ističe Škuletić, dodajući da je prema programskom konceptu manifestacija takmičarskog karaktera, pa stručni žiriji, formirani za svaki programski segment, selektuju i nagrađuju najbolje dječije radove.

Susreti pod Starom maslinom, ističe Škuletić, prepoznati su kao jedan od najljepših festivala za djecu u regionu.

“To najbolje potvrđuje svake godine nebrojena pošta, prispjela na konkurs, likovnih i literarnih radova, kao i Pjesnički park, sa mladim maslinama, posađenih rukom, svakog, ponaosob, laureata”, zaključila je Darinka Škuletić.

Avatar

Sonja Jovanović

Pročitajte još