„Djeca“ , film Nikole Vukčevića koji je sniman u Baru, premijerno pred publikom tokom 2022. godine

 „Djeca“ , film Nikole Vukčevića koji je sniman u Baru, premijerno pred publikom tokom 2022. godine

„Djeca“ je radni naziv novog igranog filma našeg nagrađivanog reditelja Nikole Vukčevića, koji će premijerno biti prikazan tokom 2022. godine. Ostvarenje, čiji scenario, po motivima priče „Obraz“ potpisuju Ana Vujadinović i Melina Pota, snimano je na lokacijama u Starom Baru, Crmnici, obroncima Kuča te kanjonu Mrtvice.

„Djeca“ su rađena u produkciji Milorada Radenovića (Galileo production Montenegro) i u koprodukciji sa Cinnamon films Beograd, a uloge tumače regionalna glumačka imena – Edon Rizvanoli (glavni glumac, Holandija), Nikola Ristanovski (u ulozi Sudije, Makedonija), Igor Benčina (u ulozi Danila, Srbija), Alban Ujkaj (Sokolj, BIH), Selman Jusifi i Xhejlane Terbunja (Kosovo), te crnogorski glumci: Aco Radulović (Abid), Ana Vučković (Marija), Zef Bato Dedivanović (Sokoljev otac), Branimir Popović (komandant Demuš), i djeca: Elez Adžović (Meša), Vuk Bulajić (Vuk), Hana Pavlović (Mešina mlađa sestra), Merisa Adžović (Mešina starija sestra) – koji su uloge dobili na višemjesečnom kastingu i pripremama. U filmu su angažovane i bebe Aleksa Jovanović i Omar Ljuljđuraj.

Foto: Đorđe Stojiljković (Facebook)

Radnja filma se dešava u periodu Drugog svjetskog rata, tokom kojeg – u 24 sata radnje – jedno progonjeno pravoslavno dijete, pokušavajući da se spasi od fašističke muslimanske jedinice – koja mu je ubila roditelje i spalila selo, nalazi utočište u kući Albanca Nura Doke. Gospodar kuće se suočava sa moralnom dilemom: ili da preda dijete njegovim progoniteljima (i time pogazi viševjekovni kodeks svog naroda i lična uvjerenja) ili da riskira živote cijele porodice štiteći to dijete – što ovu dilemu pretvara u tragediju. Kroz priču o obećanju, ljubavi i odrastanju, film preispituje cijenu pojedinačne ljudske žrtve, kroz prizmu dva različita svijeta: svijeta časti i svijeta rata, nadilazeći pitanja vjere i nacije.

Na lokacijama u Starom Baru, Crmnici, obroncima Kuča te kanjonu Mrtvice – Galileo production Montenegro, u saradnji sa partnerima – okončao je treću fazu snimanja filma DJECA. Time su, u dosta komplikovanim okolnostima pandemije COVID 19 – nastavili snimanja koja su imali u prethodnim fazama, i okončali snimanje 85 scena od ukupno 88. Ostale tri scene će se snimati kada se ukažu finansijske mogućnosti (na regionalnim konkursima) – do kraja zime 2021.

„Dostojanstvo i čast su temeljne vrijednosti mnogih društava, i – ma kako da se ove priče čine ispričanima – siguran sam da ih konstantno treba pričati zarad opšteg interesa“, kaže Nikola Vukčević, reditelj filma.

Ova antologijska priča svojom univerzalnošću i svevremenom aktulenošću bliska je svim ljudima, bez obzira kojoj nacionalnoj, etničkog ili klasnoj grupi društva pripadali, što joj daje dodatnu vrijednost. Takođe, scenario, bez sumnje, ide u korist afirmaciji specifičnosti manjina koje žive u Crnoj Gori, dok nas sa druge strane, podsjeća na univerzalne ljudske vrijednosti koje nadilaze nacionalno, materijalno, pa čak i egzistencijalno – kao trajni umjetnički dokument autentičnosti i vrline ovih prostora, most jednih ka drugima i most među epohama

Sa snimanja u Starom Baru u januaru ove godine, Foto: Gallileo Production (Facebook)

„Rad na produkciji igranog filma „Djeca“ veliko je iskustvo kako za cjelokupni produkcioni tim, tako i za mene lično, posebno kada se uzme u obzir da je u pitanju film koji je istorijska drama i bavi se određenom istorijskom epohom. Poseban izazov predstavljalo nam je kako da sa ograničenim budžetom, na vjerodostojan način, predstavimo autentičnost toga vremena, posebno u pogledu kostima, igrajuće i scenske rekvizite, scenografije. U potrazi za rješenjima, obišli smo veliki broj domaćinstava u Tuzima, Baru, kao i drugim krajevima Crne Gore, kako bismo se, prije svega, informisali o običajima, nošnjama, tradiciji naroda tih krajeva u periodu dva svjetska rata“, opisuje producent Milorad Radenović.

Gdje god su se, kaže Radenović, pojavili naišli su na otvorena vrata gdje su ih ljudi sa velikim zadovoljstvom upoznali sa tradicijama svojih porodica i krajeva, i bezrezervno podržali film, pomažući oko brojnih detalja koji su važni za isti.

„Rad na filmu donio mi je iskrena prijateljstva i otvorio mi je oči koliko je Crna Gora bogata kulturom i tradicijom, i da je upravo to naše najveće bogatstvo. Posebno bih se zahvalio gradjanima i institucijama grada Bara koje su nam svesrdno pomogle da zajedno stvorimo ovaj film, koji će ostati trajno kulturno dobro“, naveo je Radenović.

Koscenaristkinja Melina Pota u svom video obraćanju opisuje rad na Vukčevićevom filmu ovako:

„Priča ‘’Obraz’’-a me privukla, prije svega, njena sličnost sa drevnim, mitskim pričama, sa pričama u kojima je katarza prisutna. I ova priča ‘’Obraz’’-a je jako katarzična. Što su veći izazovi u tim etičkim, moralnim postulatima, ljudskim, na kojima čovjek treba da počiva, to tenzija sve više raste i neizvjesnost je sve veća. Postigli smo da na najbolji mogući način, imamo neku vrstu iznevjerenog očekivanja. Napravili smo neki ‘’twist’’, koji je dramski dobar, etički konstruktivan, dramski konstruktivan. 

Poseban izazov je, navodi Pota, to što ova priča govori o jednoj zaboravljenoj vrijednosti, a to je empatija.

„Empatija u današnjem svijetu, na lični interes i na kolektivne interese, je nešto o čemu se govori, ali nije stvarno prisutno. Ova priča nas poziva na empatiju i ova priča te etičke postulate, na kojima treba da počiva čovječanstvo, stavlja u prvi plan. Na površini se bavimo pitanjima fizičke egzistencije, a u dubini priče se bavimo čovjekovom duhovnom egzistencijom.“

„Ja znam za ovaj film još iz Stokholma 2017/18 godine i onda mi se činilo da će biti genijalan, a sada mi se to čini još više. Uložili smo puno i prijateljstva i druženja i ljubavi u ovaj film i nadam se da će vrlo brzo postati jedan od najboljih crnogorskig filmova u posljednjih ko zna koliko godina“, riječi su Ivice Vidanovića, koproducenta iz Cinnamon filma.

Edon Rizvanoli, glavni glumac u svom video obraćanju poručuje:

„To je bio jedan kolosalni posao, izuzetno težak, ali posao koji je meni lično pružio veliko zadovoljstvo. Stekao sam iskustvo koje neću zaboraviti jedan duži period. Ovom prilikom, želim da se zahvalim, prije svega, reditelju filma, koji je imao povjerenja u mene i koji mi je ponudio ovako veliku ulogu. Za mene je ova uloga bila iznenađujuća. To je jedan karakter koji se suočava sa izuzetnim izazovima, što znači da mi je dao jednu dodatnu želju i naravno, veliko zadovoljstvo, da se suočim sa ovakvim likom. Nadam se da će se cijeloj ekipi ukazati prilika da zajednički odgledamo premijeru u Crnoj Gori.“

Citirajući Mešu Selimovića „Došli smo da se pogledamo u oči tužne, zbog smrti nedužnog čovjeka, uznemireni zbog zločina.Jer ko ubije čovjeka kao da je sve ljude pobio. Sve su nas pobili nebrojeno puta braćo moja ubijena, a užasnuti smo kada pogode nekoga ko nam je najdraži. Možda bi trebali da mrzimo, ali ja ne mogu. Ja nemam dva srca, jedno za mržnju, drugo za ljubav. Ovo što imam, sad zna samo za tugu…’’ Nikola Ristanovki, glumac, u svojoj video poruci kaže:

„Ovo su riječi jednog velikog književnikai nalazim da imaju puno veze sa ovom pričom, koju svi zajedno želimo da ispričamo. Duboko vjerujem da ova priča ima smisla i ponovo govoriti o nekim stvarima koje su važne za čovjeka kao pojedinca i čovjeka sa svim svojim dilemama i moralnim kodeksima.“

„Vjerujemo da će svi koji su uzeli učešće u realizaciji i snimanju ovog filma i bili naši partneri i podrška, u proteklih pet godina, osjetiti zadovoljstvo što su bili dio ovog projekta koji afirmiše najveće vrijednosti koje se gube pred našim očima, a na koje uvijek treba podsjećati. Kolektivna ideja etike – nažalost, ne bazira se više na vrlinama, i u vremenu poremećenog sistema vrijednosti, pojedinac se teško može izvući iz začaranog kruga cjelokupnog propadanja“, naveo je producent filma Milorad Radenović.

Pojedinac koji se usprotivi nametnutim, determinisanim, obrascima ponašanja, koji oholo isključuju sve moralne vrijednosti je, kako navodi Radenović, upravo onaj koji dokazuje da ljudskost i čast i dalje postoje.

„Postupiti časno, održati dato obećanje, pa čak i po cijenu života – primjer je veličanstvene bese, čije postojanje nas podsjeća na zaboravljene vrijednosti onog najdubljeg ljudskog osjećanja – osjećanja dostojanstva i časti. Shodno navedenom, realizovanjem filma, koji proističe iz temelja bića i duhovnosti multireligijske Crne Gore, koji će se baviti svim ovim elementima – naš cilj ćemo ispuniti na najbolji način upravo kreiranjem kvalitetnog umjetničkog djela, sa svim standardima produkcije, i u saradnji sa relevantnim saradnicima i autorima – kakve smo, sa puno truda, odricanja I njihove podrške – okupili iz čitavog regiona. Ovim filmom predstaviće se autentičnost Crne Gore, a prije svega tradicija i kultura, i na taj način stvoriti umjetničko djelo, koji će od zaborava sačuvati vrijednosti i osobenosti naroda koji živi u pograničnom protoru Crne Gore, Srbije, Kosova, Albanije, vjerujući da će ovaj projekat biti itekako važan stanovnicima tog područja, kao i regionu, ali i brojnim iseljenicima sa tih prostora – kao trajni umjetnički dokument autentičnosti i vrline sa tih prostora, most jednih ka drugima i most među epohama.“

Direktor fotografije je Djordje Stojiljković, scenograf je Stanislav Nikičević, kostimograf Lidija Jovanović, masker Nataša Sevčnikar, dok su za ton zaduženi Igor Vujović i Djoko Jablan; montažer filma je Olga Toni (sa kojom je Vukčević uspješno saradjivao na filmu Pogled sa Ajfelovog tornja), direktor filma je Milorad Radenović (Galileo production Montenegro), koproducenti su Nevena Savić i Ivica Vidanović (Cinnamon films, Beograd), a u izvršnoj produkciji je i Jelena Filipović, predavač na FDU Cetinje. Takodje, angažovan je znatan broj studenata FDU Cetinje, na pozicijama pomoćnika i asistenta režije, skriptera, te asistenata u produkciji i nizu sektora. Film nastaje po scenariju Ane Vujadinović (Podgorica, Iskra) i Meline Pota (Beograd, Krugovi, Klopka, Dnevnik Dijane Budisavljević) i inspirisan je antologijskom kratkom pričom Obraz (Legenda o Nuru Doki) akademika Zuvdije Hodžića, te u režiji Nikole Vukčevića; scenario je razvijan na prestižnim medjunarodnim radionicama AlabSCRIPT i MIDPOINT Montenegro Int. Projekat se priprema duže od pet godina, a prve scene su snimljene još u zimu 2018. Glavni pokrovitelj filma je Filmski centar Crne Gore, u produkciji Galileo production Montenegro, Cinnamon film Beograd, NU Progressive films Crna Gora, uz podršku CEKUM-a, grada Bara, Ministarstva kulture Crne Gore i Filmskog centra Srbije.

Avatar

Sonja Jovanović

Pročitajte još

Leave a Reply

Pravila Komentarisanja
Uslovi Korišćenja