Daglas Stjuart dobitnik Bukerove nagrade

 Daglas Stjuart dobitnik Bukerove nagrade

Škotski autor Daglas Stjuart dobitnik je Bukerove nagrade za beletristiku za svoj prvi roman „Šugi Bejn“. Žiri je u obrazloženju naveo da bi Stjuartova priča o ljubavi i alkoholizmu, smještena u Glazgov osamdesetih godina 20. vijeka, trebalo da postane klasik.

Stjuart (44), tek drugi Škot ovjenčan ovim prestižnim književnim priznanjem, koje podrazumijeva i novčani iznos od 50.000 funti, izjavio je da je u šoku, prenosi Rojters.

Knjiga “Šugi Bejn”, koja je zasnovana na njegovom djetinjstvu, govori o dječaku koji je odrastao tokom teških godina u Glazgovu s majkom koja se bori protiv zavisnosti. Inače, Stjuartova majka umrla je od alkoholizma kad je on imao samo 16 godina.

„Mislim da mi je bilo jasno da je moja majka na svakoj stranici ove knjige i da bez nje ne bih bio ovdje i moj rad ne bi bio ovdje. I tako 30 godina nosim užasno puno vrsta gubitka i ljubavi i bola, i želio sam zapravo samo da ispričam priču o tome kako je bilo odrastati “kvir” u Glazgovu, odrastati s roditeljem kojeg voliš, ali nisi mogao da ga spasiš“ – izjavio je pisac na dodjeli nagrada koja se održavala onlajn zbog pandemije Kovid-19.

Škotski pisac je na Tviteru, zahvalivši se na priznanju, dodao da mu je teško da iskaže svoja prava osjećanja i kolika mu je čast što je ovjenčan Bukerom.

Margaret Bazbi, predsjednica žirija koji je odlučivao o laureatu, rekla je da je roman napisan graciozno i snažno.

Nagrada Buker dodjeljuje se svake godine za najbolji roman napisan na engleskom jeziku i objavljen u Velikoj Britaniji.

Avatar

Portal Bar

Pročitajte još

Leave a Reply

Pravila Komentarisanja
Uslovi Korišćenja