Creative Hub: Žarište umjetnosti koje spaja kreativne ljude

 Creative Hub: Žarište umjetnosti koje spaja kreativne ljude

Creative Hub – inovativan javni prostor u službi umjetnosti, svoja vrata svečano je otvorio u avgustu prošle godine. Renovirani i adaptirani prostor Venecijanske palate u Starom Baru je tako postao i tek će postati domaćin kreativaca iz našeg grada, države i šire. Projektom „Preživljavanje umjetnosti“ zvanično je označen početak rada Creative Hub-u, a u periodu koji je pred nama, počev od ove nedelje, naši sugrađani i svi ljubitelji umjetnosti biće u prilici da se upoznaju sa radom velikog broja kreativnih ljudi.

O konceptu koji ranije nije viđen na domaćoj sceni, planovima i viziji, razgovarali smo sa event menadžerom Creative Hub-a Hakijom Ljucom.

Najjednostavnije rečeno, objašnjava naš sagovornik, Creative Hub je mjesto koje spaja kreativne ljude.

„Kada kažem spaja, tu prvenstveno mislim na pružanje podrške umrežavanju, razmjeni ideja i ostvarivanje projekata kreativnih pojedinaca i kolektiva. U pravu ste kada kažete da je u pitanju novi koncept, ne samo kod nas, već uopšte“, počinje razgovor za naš portal Ljuca.

Najveći značaj ovog projekta je, kako smatra, u tome što će u naš grad donijeti svjetske trendove razvoja kreativne industrije.

„U pitanju je, prije svega, jedan inovativan pristup javnom prostoru koji je u službi umjetnosti. Ovdje bih možda trebao napomenuti da Creative Hub u Baru nije isključivo fokusiran na klasične umjetničke prakse, već je u svom osnivanju zamišljen kao interdisciplinarno i multimedijalno žarište umjetnosti, ali i tehnologije. Kad govorimo o unaprijeđivanju kulture grada i države, trebamo imati u vidu lokaciju Creative Hub-a: Stari grad Bar je sam po sebi više nego atraktivno i inspitativno mjesto, koje će vremenom, nadamo se, doprinijeti tome da Creative Hub postane prepoznat toponim kulture i umjetnosti grada Bara, ali i Crne Gore, prema kome će gravitirati svi oni koji se umjetnošću i kulturom bave“, navodi Ljuca.

Početak rada ovog kreativnog centra označen je projektom „Preživljavanje umjetnosti“, udruženim poduhvatom Galerije “Velimir A. Leković”, Fakulteta za dizajn i multimediju UDG i Creative Hub-a.

„Studenti master programa Fakulteta za dizajn i multimediju su tom prilikom predstavili Baranima svoje fotografije na nekovencionalnom mjestu – spoljašnjem zidu Galerije. Riječ je o svojevrsnom nastavku projekta koji su ovi studenti pod mentorstvom profesora Aleksandra Čelara tokom ove studijske godine sproveli u napuštenom i devastiranom fabričkom prostoru u Podgorici, gdje su takođe lijepili fotografije i potom pratili proces njihove deformacije. Nakon samog čina -lijepljenja fotografija, projekat je nastavljen panel diskusijom u našim prostorijama. Sam projekat je bio i premijerna aktivnost u Hub-u“, precizira event manager Creative Hub-a.

Zajedno sa stišavanjem pandemije, „rasplamsavaju“ se aktivnosti u ovom centru. Kako naš sagovornik ističe, cijeli maj je protekao u pripremi na projektu pod nazivom „Art Weekend“, koji će svoju premijeru imati sjutra od 18 sati.

„To je projekat na kojem će publika imati priliku da uživa u radovima osam stvaralaca, naših sugrađana i zamišljen je tako da svaki vikend mjeseca juna po dva izlagača predstave svoje radove na platou ispred Haba, pod otvorenim nebom. Art Weekend će imati svoju premijeru šestog juna u 18 časova, te ovom prilikom pozivamo sve zainteresovane da svojim dolaskom uveličaju otvaranje izložbe. Publici će se tog dana svojim slikama predstaviti dr Milun Lutovac, predavač na Fakultetu Umjetnosti UDG u Podgorici i Boris Bajić, grafički dizajner i fotograf koji će ovom prilikom izložiti svoje fotografije“, najavljuje Ljuca.

Kada se pokreću veliki projekti, saglasan je naš sagovornik, neizbježno je imati viziju, a Hakija Ljuva se nada da će Creative Hub vremenom postati jedan od umjetničkih simbola grada. „Iako dosadašnje projekte – „Preživljavanje Umjetnosti“ i tekući Art Weekend definitivno ne bih svrstao u male, moja predviđanja i nadanja su da će Hub dobiti momentum, da će vremenom biti prepoznat kao institucija, te da će se u našoj organizaciji dešavati – usudiću se da kažem – neočekivano velika dešavanja. Za pet ili deset godina Creative Hub vidim kao kultno mjesto, prepoznato ne samo u našoj državi, već i u regionu, pa i šire“, zaključio je event menadžer Creative Hub-a Hakija Ljuca.

Avatar

Sonja Jovanović

Pročitajte još