Ćetković: Umjetnik mora da osluškuje svoj unutrašnji glas

 Ćetković: Umjetnik mora da osluškuje svoj unutrašnji glas

Samostalna izložba radova akademskog umjetnika iz Bara Dalibora Dada Ćetkovića otvorena je prethodne sedmice u Galeriji Univerziteta Donja Gorica. Podgoričkoj likovnoj publici Ćetković se predstavio radovima iz njegovog posljednjeg ciklusa „Antares“, koji su premijerno izloženi u javnosti. Prvi dio ovog ciklusa umjetnik je predstavio u oktobru publici u svom rodnom gradu, u Galeriji „Velimir A. Leković“. Otvaranje izložbe pratilo je predavanje za studente, na temu nastanka novih djela i tokovima savremenog slikarstva.

Ćetković je tokom predavanja govorio o svemu što je sve potrebno kako bi se ostvarili zacrtani ciljevi u nepredvidljivom svijetu umjetnosti.

„Sve ima svoj početak. Mišljenje je osnov svakog poduhvata. Bez trenutaka obraćanja samom sebi, autosugestije i razmišljanja, zapadamo u situaciju jeftinog konformizma koji nam ništa dobro ne može donijetii. Ako radite nešto, reda radi, bolje je da ne radite ništa! Kao umjetnik, čovjek mora da osluškuje svoj unutrašnji glas, da otkriva sve ono što ima u srcu, da živi i radi u skladu sa svojim ubjeđenjima kako bi sva energija bila usredsređena ka istom cilju. Tek tada bi se mogla stvoriti dobra podloga za kreativnost i osloboditi snaga koju bi nalazili i dobijali u skrivenim izvorima oko nas“, naveo je Ćetković.

Otvaranje izložbe u Galeriji UDG-a pratilo je i umjetnikovo predavanje, Foto: Privatna arhiva

Naš svijet je, smatra, odraz naših misli i stavova.

„Umjetnik treba da prenese publici ono što ne može vidjeti golim okom. On treba da ponudi mogućnost, da, ono što nam je rođenjem dato, prepoznamo, na sebi svojstven način i tako budemo obogaćeni dobrom energijom koja kruži, prenoseći pozitivne emocije i time podstiče na promišljanje o sopstvenoj ulozi u životu“, kazao je barski umjetnik.

On je govorio studentima i o tome kako je započeo svoju stvaralačku misiju odlaskom u Ameriku 2019. godine, u kojoj je boravio i radio dva mjeseca, što je rezultiralo nastankom novog ciklusa slika, na kojem je nastavio raditi i po povratku u Crnu Goru.

Drugi dio ciklusa „Antares“ premijerno pred publikom, Foto: Privatna arhiva

„Trebalo bi da imate jasan plan kako da realizujete svoje ideje, vizije, želje, snove. Ako zaista nešto iskreno želite, velike su šanse da to i ostvarite. Mjenjanjem životnih navika, stvaramo prostor da nadahnuće bude dio naših života. Ako bih se osvrnuo na moje stvaralaštvo poslednjih 25 godina, mogu reći da moj crtež, kao najiskreniji vid likovne komunikacije, nije imao transformacije i oscilacije u vidu pristupa, dok se u slikarstvu stvaralački tok mjenjao srazmjerno promjenama koje su oblikovale moj život, što je i logično, jer svaki čovjek prije ili kasnije pronađe, ako traži, ono što upravlja njegovim duhom. Dok se to otkrovenje ne dogodi, dok to ne osjetite, niste sigurni u potpunosti, koja je vaša uloga u životu“, zaključio je Ćetković

.

Izložbu, koja se u Galeriji Univerziteta Donja Gorica može pogledati do kraja godine, otvorio je doktor teorije savremene umjetnosti, profesor Milun Lutovac.

Avatar

Sonja Jovanović

Pročitajte još

Leave a Reply

Pravila Komentarisanja
Uslovi Korišćenja