Ćetković: U vremenu otuđenosti slikama skidam maske s lica ljudi

 Ćetković: U vremenu otuđenosti slikama skidam maske s lica ljudi

Sa otvaranja izložbe u Beogradu. Galerija Singidunom, 2017., Foto: Privatna arhiva

Uloga umjetnosti u današnje vrijeme je da opomene ovaj izgubljeni svijet da se (samo) dozove, kaže u razgovoru za Portal Bar istaknuti crnogorski slikar Goran Ćetković. Nedavno otvorena izložba, naslovljena „Glasovi tišine“, u Galeriji „Montenegrina“ u Rijeci bila je povod za razgovor o umjetnosti, likovnim počecima, crnogorskoj sceni i nepresušnom motivu Ćetkovićevog opusa – čovjeku.

U doba pandemije umjetnici su “izgubili” jako dragocjenu stvar – živu publiku. Zato je, kako kaže Ćetković, “u ovom izuzetno složenom vremenu, kada je sloboda kretanja ograničena, svako predstavljanje umjetnika van granica svoje zemlje od neprocjenjivog značaja”.

“Izložba ‘Glasovi tišine’ u Rijeci, je zbog novonastale situacije, otvorena u specifičnim okolnostima. Izložbu je otvorila generalna sekretarka Hrvatskog društva likovnih umjetnika (HDLU) mr. Jasna Rodin, i postavka je su publici u Hrvatskoj, a i kod nas, dostupna putem televizije, Jutjuba i društvenih mreža. Izložba je snimljena od strane lokalne televizije i postavljena je na portalu grada Rijeke”, ističe za Portal Bar Ćetković.

„Glasovi tišine“ u Rijeci, Foto: Privatna arhiva

Naš sugrađanin uspio je da, čak i uslovima koje je nametnula pandemija, održi kontinuitet u stvaranju i izlaganju.

“Moje slikarstvo je slikarstvo kontinuiteta. Tako je i u novonastalim okolnostima. Uprkos svemu, u zadnjih godinu dana uspio sam da realizujem 5 samostalnih izložbi. U planu su još 2 izložbe i to u Umagu i u Dubrovniku”, navodi Ćetković, i dodaje da je u završnoj fazi i najnoviji ciklus slika koji nosi naziv “Slijepi putnici”.

“Kao i prethodni ciklusi, i ovaj govori o otuđenosti savremenog čovjeka kao i o prolaznosi života”, ističe umjetnik.

Sa otvaranja izložbe u ULUCG, Podgorica, 2018. Izložbu je otvorila likovna kritičarka Ljiljana Zeković., Foto: Privatna ariva

Od septembra prošle godine traje i bilbord izložba “Horizonti”, podsjeća priznati autor.

“To je ciklus slika sa tematikom pejzaža. Publika putem bilborda u Podgorici i Baru može ostvariti uvid i u taj dio mog stvaralaštva”, navodi naš sagovornik.

„Slijepi putnik“, 2021.

U fokusu Ćetkovićevog stvaralaštva je, od početka, jedno pitanje – čovjek i opstanak njegovog duhovnog bića.

“Ja stvaram u ciklusima. Skoro svi moji ciklusi se bave jednim pitanjem a to je pitanje čovjeka i opstanka njegovog duhovnog bića. To je psihoanalitička studija čovjeka. Od nastanka svijeta čovjek traga za smislom i suštinom postojanja. Živimo u vremenu otuđenosti. Ljudska lica su sakrivena iza maski. Ciklusima slika “Glasovi tišine”, “Zub vremena” i najnovijim, “Slijepi putnici”, strgnuo sam masku sa lica ljudi. Na tim licima dominiraju različite emocije i psihološka stanja. Dominantan je krik koji predstavlja sinonim duševnog očaja  čovjeka današnjice, čije unutrašnje lomove i vapaj, niko, zapravo, i ne čuje. Svi ovi ciklusi i likovna problematika kojom se bavim, u potpunosti korespondiraju sa aktuelnom situacijom u svijetu i kod nas”, precizira Ćetković, i dodaje da se tematikom čovjeka bavi još od studentskih dana.

Sa otvaranja izložbe u Beogradu.  Izložbu je otvorio likovni kritičar i književnik Dragan Jovanović Danilov, Foto: Privatna arhiva

“Crtanje i slikanje po modelu na likovnoj akademiji na Cetinju, u klasi profesora Nikole Gvozdenovića, je uticalo na to, da moja preokupacija bude figurativno slikarstvo. Danas se moje slikarstvo prvenstveno oslanja na intuiciju. Svaka slika je proizvod određene emocije i psihološkog stanja. Neke slike su proizvod vizuelizacije slika iz spoljašnjeg svijeta”, kaže naš sagovornik.

Sa otvaranja izložbe u Zagrebu, 2008.Izložbu je otvario gradonačelnik Zagreba, Milan Bandić.

Sklonost ka umjetnosti naš sagovornik je, kako ističe, ispoljavao još u ranom djetinjstvu, od osnovne škole.

“Imao sam sjajnog nastavnika, koji je odmah prepoznao moj talenat. Učešće na likovnim konkursima, brojne nagrade, ljubav prema stripu i likovnoj umjetnosti, odredile su me već tada, što se tiče budućeg poziva”, kaže Ćetković i dodaje da je, u periodu prije likovne akademije, najjači utisak na njega ostavilo slikarstvo Van Goga.

“Što se tiče drugih umjetnika koje posebno cijenim iz istorije umjetnosti to su: Karavađo, Rembrant, Goja, Šile, Pikaso, Dado”, kaže Ćetković.

Sa koleginicama i kolegama. II godina studija, FLU Cetinje. 1996 godina. 

Naš priznati umjetnik osvrnuo se i na situaciju na današnjoj umjetničkoj sceni u Crnoj Gori.

“Kao i u drugim oblastima, u novonastalim okolnostima, situacija u umjetnosti nije nimalo dobra i ne ide na ruku umjetnicima. Izostaje jača podrška institucija kulture. Sve je manje sredstava koja se odvajaju za kulturu i umjetnost. Što se tiče likovne scene u Crnoj Gori, ona se svodi na jake individualce, kojih je mali broj, ali koji istrajavaju, uprkos svim preprekama na koje nailaze. Entuzijazam, glad za stvaranjem, izložbe, je ono što treba da pokreće svakog autora”, smatra Ćetković, i dodaje da, kao i uvijek, talentovanih lica među novim generacija ima, ali neophodan je konstantan rad.

Sa otvaranja izložbe Zub vremena u Dvorcu kralja Nikole, Bar 2018. Izložbu je otvorila likovna kritičarka Anastazija Miranović., Foto: Privatna arhiva

“Kao i ranije, tako i sada, potencijal postoji. Do uspjeha se ne može doći preko noći ali talentom i konstantnim  radom, svakako može…”, kaže Ćetković.

Umjetnost, kako ističe, oplemenjuje svijet i čini ga boljim i ljepšim. Stoga ga posebno raduju posljednja istraživanja koja potvrđuju značaj upoznavanja djece sa umjetnošću u ranom uzrastu.

Iz ciklusa „Slijepi putnici“, 2021.

“Raduje me činjenica, da i ranija, kao i najnovija istraživanja, idu u prilog tome da su predmeti Likovne, muzičke i fizičke kulture veoma bitni i neophodni za duhovni i fizički razvoj djece. Umjetnost, svakako, oplemenjuje svijet i čini ga boljim i ljepšim”, kaže Ćetković.

Na kraju, kaže da je uloga umjetnosti u današnje vrijeme da opomene ovaj izgubljeni svijet da se (samo) dozove.

“Slikam, dakle postojim”, zaključio je Ćetković.

Avatar

Sonja Jovanović

Pročitajte još